Skip to content

Vatikanet er vertskap for venerasjon av relikviene til 21 koptiske martyrer fra Libya på deres første festdag

Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Vatikanet er vertskap for venerasjon av relikviene til 21 koptiske martyrer fra Libya på deres første festdag
Av Courtney Mares

Relikviene til de 21 koptiske martyrene som ble drept av IS i Libya, vil bli æret i Peterskirken torsdag kveld under en økumenisk bønnegudstjeneste som markerer deres første offisielle festdag i Den katolske kirke.

Vesperen i Vatikanet markerer niårsdagen for martyrdøden til de 21 koptisk-ortodokse mennene som ble halshugget av Den islamske staten på en strand i Sirte i Libya 15. februar 2015.


Vil du hjelpe andre mennesker med å vokse i troen og kjærlighet til Gud gjennom en gave til EWTN Norge – St Rita Radio

Pave Frans førte de 21 koptiske martyrene inn i det romerske martyrologiet, kirkens offisielle liste over helgener, da han i mai i fjor møtte lederen for den koptisk-ortodokse kirken i Alexandria, Tawadros II.

Kardinal Kurt Koch, prefekt for Vatikanets dikasteri for å fremme kristen enhet, vil lede den økumeniske bønnen kl. 17.00 i Peterskirkens korskirke. Et koptisk kor vil stå for musikken under liturgien.

Etter bønnen viser Vatikanets filmbibliotek en dokumentarfilm om martyrene, “The 21: The Power of Faith”, en film produsert av den koptisk-ortodokse kirken.

Martyrdøden til de 21 mennene, som for det meste var fra Egypt, ble filmet av terrorist-organisasjonen «Den islamske staten» og lagt ut på nettet som en video som viser maskerte krigere i det de halshugger mennene som kneler på en libysk strand iført oransje fengselsdrakter.

Egyptiske myndigheter og den koptisk-ortodokse kirken bekreftet senere videoopptakets ekthet. I oktober 2017 fant myndighetene en massegrav som inneholdt likene av de 21 mennene, som var blitt kidnappet i Libya der de søkte arbeid.

I 2018 ble det åpnet en koptisk-ortodoks kirke dedikert til de 21 martyrene fra Libya i landsbyen al-Our i Egypt, en landsby der 13 av martyrene bodde.

Den koptisk-ortodokse kirken erklærte de 21 koptiske kristne som martyrhelgener bare en uke etter at de ble drept langs den libyske kysten i 2015.

At pave Frans inkluderte martyrene i det romerske martyrologium i 2023, markerte et viktig øyeblikk i det økumeniske forholdet mellom den katolske kirken og den koptisk-ortodokse kirken, som er det største kristne trossamfunnet i det muslimske Egypt.

Det romerske martyrologium er en offisiell liste over helgener og velsignede, inkludert martyrer, som anerkjennes i den katolske kirkens liturgi. Listen er ordnet i henhold til kirkens kalender over festdager.

“Disse martyrene ble ikke bare døpt i vann og Ånd, men også i blod, et blod som er frøet til enhet for alle Kristi etterfølgere”, sa pave Frans den gang.

Festen for martyrene, som omtales som de 21 koptiske martyrene i Libya, feires den 15. februar i både den katolske og den koptisk-ortodokse kirken.

Under den koptiske lederens besøk i Vatikanet i fjor ga Tawadros II paven relikvier av martyrenes blod som vil bli brukt i torsdagens liturgi.

“I dag overleverer vi en del av relikviene deres, dyppet i blodet deres som ble utgytt i Kristi navn for kirken, slik at de kan bli husket i martyrologien i alle verdens kirker», sa Tawadros.

“Nettopp fordi helgenene er en av de viktigste pilarene i kirkene våre, fra apostlene Peter, Paulus og Markus”, sa han, “skriver vi nå inn i kirkenes martyrologier disse nye martyrene som har voktet troen og vitnet om Kristus, som ikke mistet motet i møte med tortur, og ga oss et levende eksempel i martyriet.»

Fra Catholic News Agency, vår engelskspråkelige nyhetspartner, oversatt til norsk av EWTN Norge

Courtney Mares er korrespondent i Roma for Catholic News Agency. Hun er utdannet ved Harvard University, har rapportert fra nyhetsbyråer på tre kontinenter og ble tildelt Gardner Fellowship for sitt arbeid med nordkoreanske flyktninger.



 

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.