Skip to content

Ukens nyheter uke 35 | Barnets rett til liv og svindler i munkekutte

Ukens nyheter uke 35

Av sr Anne Bente Hadland, 30. august, 2024, 06:50
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Fra hjemlige trakter hører vi denne uken om retrett på Utstein pilegrimsgård og seminar på Utstein kloster, biskop Bernt som er sykemeldt, og reaksjoner på den nye abortloven. Paven drar på sin store Asia-tur neste uke, det foregår forberedende møter foran synodens del II, og både Kina og Ukraina er fremme i katolske nyheter igjen. Vi hører om en prest og kokk som forener de to «kallene», og et tips til katekese i hjemmene, og helt til slutt en nyhet om kapusineren som svindler folk og som utgir seg for å være del av – ja, den norske kongefamilien.

Biskop Bernt Eidsvig sykemeldt

Biskop Bernt Eidsvig er sykemeldt inntil videre, leser vi på katolsk.no. Biskopen har vært gjennom flere kneoperasjoner på Ullevål sykehus i sommer, deretter rekonvalesens på Aker sykehus. Nå er han hjemme for videre opptrening og rehabilitering, men er fortsatt sykemeldt.

Foto: Tor Stenersen – katolsk.no

Retrett og seminar på Utstein kloster og pilegrimsgård

Like utenfor Stavanger ligger Utstein kloster, Norges best bevarte klosteranlegg fra middelalderen. Klosterkirken og klosteranlegget er i fortsatt bruk. Det er også Utstein Pilegrimsgård som ligger en liten spasertur unna. Det er en gammel skole som er ombygget til formålet. Der arrangerer Katolsk Forum i Stavanger retrett med sr. Hildegard fra Lunden kloster siste helg i september.

Påmelding og mer info på Facebook

Eller kontakt Anne Marie Gjølme på e-post annemariegjoelme@gmail.com

Første helg i september, lørdag 7., finner det sted et middelalderseminar på Utstein kloster. Tema i år er Augustinerne på Utstein – et klostersamfunn med inspirasjon fra Europa. Foredrag ved Alf Tore Hommedal og Tarald Rasmussen.

For mer info om middelalderseminar.

Les også sr Ragnhild Bjelland vakre tekst om Utstein kloster

Foto: Utstein kloster

Hvor er debatten om barnets rett til liv?

Spørsmålet stilles av overlege og professor Anne Efskind i et intervju med Minerva. I intervjuet sier hun blant annet: «– Politikerne burde tatt imot et barn i uke 18. Slik at de vet hva de er i ferd med å vedta. Spørsmålet om liv og barnets rett til liv er helt fraværende i denne debatten. Hvis disse fostrene hadde vært i 2-3 uker til i livmoren, ville mange kunne overleve med dagens og morgensdagens medisinske hjelp.»

Hun ser flere farer ved den nye loven:

«– Kvinnen kan bli presset til å ta abort over lengre tid. De er usikre over lengre tid. Det er mye usikkerhet knyttet til en ikke-planlagt graviditet.»

Eskild nevner også nemndene som nå skal kuttes ut før utgangen av uke 18. «Det vil kunne medføre at kvinner ikke har noen å konsultere i et allerede presset helsevesen.

Abortnemndene var også ment å være et tilbud der man kunne få informasjon og drøfte sin sak», sier hun. Dessuten blir det mulig å abortere bort «feil» kjønn – mellom uke 12 og 18 vil det være mulig å vite kjønnet ved hjelp av ultralyd.

På spørsmål om hun er enig i at dette er en merkedag for norsk likestillingspolitikk, svarer hun «nei», og sier videre: «Det er ikke tilgang til abort som er dagens kvinners reproduktive utfordring. Det er muligheten til å få barn når man vil og så mange man vil, uavhengig av inntekt og lønnsarbeid. Det er et mye viktigere kvinnehelsespørsmål. Det er bare fokus på ikke å få barn! Kvinnebevegelsen har knapt tenkt en ny tanke på 40 år».

Det skal tilføyes at Anne Efskind ikke er prinsipiell abortmotstander, hun gikk selv i demonstrasjonstog for å få innført fri abort.

Pavens reise til Asia

Pave Frans legger nå ut på sin hittil lengste reise. Fra 2. til 13. september skal han reise over 30 000 kilometer gjennom fire land i Sørøst-Asia og Oseania. I løpet av denne 12 dager lange turen vil han besøke Indonesia, Papua Ny-Guinea, Øst-Timor og Singapore. Reisen var opprinnelig planlagt for 2020, men ble avlyst på grunn av covid-19-pandemien.

Et viktig stoppested under pave Frans’ besøk i Indonesia er den berømte Istiqlal-moskeen, der han skal ha et møte med religiøse ledere fra ulike trossamfunn. Det er ventet at ledere for de seks religionene i Indonesia som er offisielt anerkjent og beskyttet, vil delta: Islam, protestantiske kirker, den katolske kirke, buddhisme, hinduisme og konfucianisme.

Indonesia er verdens mest folkerike islamske nasjon, med over 240 millioner muslimer. Men landet har også vært stolt av sin religiøse toleranse, og kan skilte med Asias tredje største kristne befolkning. Pave Frans ankommer Jakarta 3.september.

Pave Frans forventes også å gå gjennom en tunnel, kalt «Vennskapstunnelen», som forbinder den store moskeen med den nygotiske Vår Frue av Himmelfartskatedralen. «Vennskapstunnelen» ble bygget av indonesiske myndigheter i 2020.

Den første delen av Frans’ reise gjennom fire land vil derfor trolig legge stor vekt på interreligiøs harmoni og toleranse, et tema han har løftet frem under mange av sine utenlandsbesøk, særlig i Gulf-statene og andre land med muslimsk majoritet.
I alle de fire landene er det også lagt opp til møter med unge mennesker, fattige, funksjonshemmede og eldre, og paven skal også møte sine medbrødre i jesuitterordenen.

Den 6. september reiser han til Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby. Den 7. september vil pave Frans besøke lokale organisasjoner som tar seg av gatebarn og personer med nedsatt funksjonsevne. Han vil også tale til lokale politiske myndigheter og deretter til det lokale presteskapet. Dagen etter skal paven møte statsministeren og lede søndagsmessen på Sir John Guise Stadium i Port Moresby.

Deretter flyr han til Vanimo, en by i den nordvestligste provinsen i Papua Ny-Guinea, hvor han vil hilse på lokale misjonærer og tale til lokale katolikker foran Holy Cross-katedralen før han flyr tilbake til hovedstaden søndag kveld.

Deretter besøker han Øst-Timor, der den katolske kirke har hatt enorm innflyelse. Rundt 98,3 % av landets 1,34 millioner innbyggere er katolikker, ifølge folketellingen i 2022, og det er det asiatiske landet med høyest andel katolikker etter Filippinene.

Pave Frans blir den andre paven som besøker Øst-Timor etter Johannes Paul i 1989, men den første siden landet ble uavhengig fra Indonesia i 2002. I Øst-Timor må Frans imidlertid også regne med å måtte forholde seg til arven etter uavhengighetshelten biskop Carlos Ximenes Belo. Biskop Belo mottok Nobels fredspris i 1996, men i 2020 ble det kjent at han hadde gjort seg skyldig i seksuelt misbruk av unge timoresiske gutter. Han skal nå bo i Portugal.

Pavens siste stopp før han reiser tilbake til Roma blir Singapore, landet med det høyeste BNP per innbygger i Asia og den nest høyeste befolkningstettheten i verden. Kardinal William Goh, erkebiskop av Singapore, understreker betydningen av pavens besøk.
Han sier: «Evangelisering er et tema som ligger pave Frans svært på hjertet, men hans måte å evangelisere på er egentlig å forkynne gleden ved evangeliet, noe som innebærer å ønske folk velkommen, å være sammen med de fattige og de marginaliserte. På den måten vil han kunne fremme større enhet og styrke katolikkenes tro, og han vil også kunne inspirere mennesker av andre trosretninger til å forstå at Kirken ikke er innadvendt, men at vi faktisk står i menneskehetens tjeneste.»

Les mer:

Pope will visit the Istiqlal mosque in Indonesia on the first stop of an interfaith Asian trip
Pope to preside over interfaith meeting in Indonesian mosque during longest, most challenging trip
Pope Francis’ Epic Journey to Asia and Oceania: A 12-Day Tour Across Four Countries

Kina og Vatikanet

Den kinesiske regjeringen har nylig gitt formell anerkjennelse til biskop Melchior Shi Hongzhen – fem år etter at han ble biskop av Tianjin. Biskop Shi Hongzhen ble utnevnt av Vatikanet som coadjutor (biskop med etterfølgelsesrett) i Tianjin bispedømme i 1982. Han ble imidlertid ikke anerkjent av myndighetene i Beijing, og ble fengslet fordi han nektet å slutte seg til den regjeringsstøttede Catholic Patriotic Association. Han har vært i husarrest siden 2019.

Den 27. august godkjente imidlertid regjeringen en «innsettelsesseremoni» der biskop Shi Hongzhen ble anerkjent. Etter biskopens ønske fant seremonien sted på et hotell i stedet for i en kirke, for å understreke skillet mellom kanonisk og sivil anerkjennelse.

Denne anerkjennelsen regnes som et positivt resultat av avtalen mellom Vatikanet og kinesiske myndigheter. «Den hellige stol er glad» for å høre om regjeringens anerkjennelse, heter det i en uttalelse fra Vatikanets pressekontor, som legger til at ‘dette tiltaket er et positivt resultat av den dialogen som er etablert gjennom årene mellom Den hellige stol og den kinesiske regjeringen’.

Som kjent inngikk Vatikanet en omstridt og hemmelig avtale med kinesiske myndigheter i 2018, som opphevet skillet mellom undergrunnskirken og den offisielle «patriotiske». Avtalen varer i to år og kan fornyes.

Biskop Melchior Shi Hongzhen er 95 år gammel. Den Hellige Stol har etterfølgeren klar, p. Yang Wangwan, og det var ventet at han skulle bli utnevnt som coadjutor, men det later det til at kinesiske myndigheter kan ha satt en stopper for.

Les mer

China officially recognizes formerly ‘underground’ bishop, Vatican says
Holy See Press Office Communiqué, 27.08.2024
Beijing recognises 94-year-old Tianjin Bishop Melchiorre Shi Honghzen
Holy See welcomes ‘positive outcome’ of Chinese Bishop’s official recognition

Kirken i Ukraina

Ukrainske myndigheter vedtok nylig å forby landets ukrainsk-ortodokse kirke som ligger under Moskva-patriarkatet. Pave Frans har tatt avstand fra denne avgjørelsen. Ved avslutningen av sin Angelus-tale den 25. august fordømte han dette forbudet mot religiøse grupper tilknyttet den russisk-ortodokse kirken – et tiltak som i praksis gjør den ukrainsk-ortodokse kirke (Moskvapatriarkatet) ulovlig. «Jeg fortsetter å følge kampene i Ukraina og Den russiske føderasjon med sorg», sa pave Frans. «Og når jeg tenker på lovene som nylig ble vedtatt i Ukraina, frykter jeg for friheten til dem som ber, fordi de som virkelig ber, alltid ber for alle.»

Lederen for den greskkatolske kirken i Ukraina forsvarte imidlertid forbudet.

I en uttalelse på ukrainsk den 26. august og på engelsk den 27. august, sier erkebiskop Sviatoslav Shevchuk: «Den ‘russiske verdens’ ideologi diskrediterer det kristne budskapet i det moderne menneskets øyne og samvittighet.» «Denne uken har vi vært vitne til at Verkhovna Rada har vedtatt en lov som tar sikte på å beskytte religionsfriheten i Ukraina mot denne typen manipulasjon fra aggressorstatens side.»

Prelaten la til at «under krigen må vi gjøre alt vi kan for å hindre angriperen i å krenke den religiøse freden og harmonien mellom kirkene i Ukraina. I dag ønsker vi at hele verden skal høre stemmen til det ukrainske religiøse miljøet, som står vakt over religionsfriheten og de ukrainske borgernes rettigheter og friheter. Vi ønsker at verden skal forstå at den ukrainske uavhengige staten er synonymt med en slik frihet, slik at verden kan høre at Ukraina står, Ukraina kjemper, Ukraina ber!»

Erkebiskopen refererte ikke til pavens uttalelse.

Foto: www.ugcc.ua

Synoden, del II

Den verdensomspennende prosessen som pave Frans har satt i gang for Den katolske kirke, er sentrert rundt det teologiske konseptet «synodalitet», eller det å «vandre sammen» som Guds folk. Synodalitet legger særlig vekt på å fornye kallet til hver enkelt døpt til å delta aktivt i det oppdraget Jesus Kristus har betrodd sin kirke.

Som en del av denne globale prosessen med lytting, dialog og dømmekraft har regionale bispekonferanser stått i spissen for kontinentale workshops, hvor presteskap, legfolk og ordensfolk sammen skal diskutere sentrale teologiske og pastorale spørsmål som er tatt opp i Instrumentum Laboris, Vatikanets arbeidsdokument for den andre og siste globale sesjonen av synoden om synodalitet, som ble offentliggjort 9. juli i år.

Nå i slutten av august samles for eksempel 42 representanter fra lokale kirker over hele Europa på en konferanse i Linz, Østerrike, for å diskutere temaene som er skissert i Vatikanets arbeidsdokument for synodens andre sesjon. Tilsvarende i andre deler av verdenskirken.

Synoden som skal avholdes i Vatikanet 2.-27. oktober med pave Frans, vil avslutte diskusjonsfasen av synoden om synodalitet. Konklusjonene fra de globale møtene i 2023 og 2024 – slik de er akseptert og godkjent av paven – forventes deretter å bli implementert i alle lokalkirker med det formål å skape en lyttende og mer deltakende katolsk kirke over hele verden.

Mer om synoden og forberedelsene her.

Foto: Vatican Media

Mange mener mye om synoden. Her et par av dem:

Russel Shaw, mangeårig talsmann for den amerikanske bispekonferansen som spør om «the synodal method is the synodal message», om metoden er budskapet, idet han parafraserer Marshall McLuhans «the medium is the message». Kanskje prosessen er produktet?

Og Jayd Henricks, som tidligere har arbeidet for den amerikanske bispekonferansen, nå president for «Catholic Laity and Clergy for Renewal» i USA, skriver i en artikkel: «Kanskje det vi trenger nå, er en mindre selvrefererende kirke, slik synoden om synodalitet har modellert, og en kirke som er interessert i hva Gud ønsker og ikke ønsker av hver og en av oss. Det vil si, hvordan kan vi vokse i hellighet? Det er vanskelig å forestille seg at han ønsker flere møter om møter. Men det er lett å forestille seg at han ønsker mer av det vi var vitne til på den eukaristiske kongressen nylig: en kirke i tilbedelse rundt den ene, sanne Gud. Det kan være en verdifull øvelse.»

Kokk og prest

Det er ikke hver dag man ser en katolsk prest jobbe på kjøkkenet i en restaurant. Men pater Leo Patalinghug er ikke en typisk prest. Patalinghug bor i Baltimore, USA, og er radio- og TV-vert – et av programmene hans er «Savoring Our Faith», der presten «snakker om mat og tro» på EWTN. Han er også en prisbelønt kokk.

Han driver både en restaurant og en food-truck, og begge steder ansetter han mennesker som tidligere har sittet i fengsel og trenger en ny sjanse, og mennesker som kommer fra vanskeligstilte miljøer.

Ideen til Gastro Social kom etter å ha sett hvor vellykket food-trucken var. Den har blitt et vanlig syn i de underpriviligerte nabolagene i Baltimore. I denne artikkelen er det eksempler på hvordan liv kunne forandres gjennom dette arbeidet.

Et av dem er Steven Allbright som fikk en ny sjanse hos Patalinghug. Allbright er nå kjøkkensjef på den populære restauranten Cuba Libre i Washington, D.C. Etter å ha tilbrakt seks år i fengsel for overfall, fikk han en ny sjanse ved å jobbe med Patalinghug, og nå driver han et kjøkken og en virksomhet som omsetter for flere millioner dollar.

«Jeg håpet virkelig at noen ville gi meg en mulighet bare til å vaske opp på kjøkkenet», sier han. «Jeg får fortsatt gåsehud hver gang jeg snakker om hvordan Gud har virket i livet mitt – bare ved å introdusere fader Leo, lære å tilgi meg selv og lære at Gud har tilgitt meg.» «Jeg hadde aldri i mitt liv trodd at jeg skulle stå her på dette kjøkkenet som sjef,» forteller Allbright. «Jeg er her på grunn av Gud.»

EWTN News In Depth screenshot

Katekese med foreldre

En annen måte å nå foreldre på, konkluderer Katolske Pedagogiska Nämnden i Sverige, i et intervju med Pål Johannes Nes, ja, han som står ansvarlig for det mediet du nå besøker. Han driver ikke bare EWTN sammen med sin kone og en rekke frivillige, han er også kateket i Vår Frue menighet i Ålesund hvor han har ansvar for konfirmantene. De siste par årene har han invitert konfirmantforeldre med i undervisningen det første året. Det har vist seg å være vellykket. Foreldrene blir mer aktive, også i menigheten, og de stiller spørsmål på lik linje med konfirmantene. Katekesen i hjemmet er viktig, og det er å håpe at Pål Johannes’ initiativ får ringvirkninger også der. Godt tiltak!

Svindler i munkekutte

Kapusinernes provins i New York sier de vil samarbeide med politiet etter at det er blitt klart at en av deres brødre har svindlet enkeltpersoner og ulike foretak for bortimot en million dollar. Pateren har stjålet pengene i noe som beskrives som et «finurlig opplegg» som har involvert flere oppdiktete personligheter, blant annet har han stått frem som lege som samlet inn penger til ikke-eksisterende klinikker i Libanon. Han har også hevdet at han tilhørte europeiske kongehus. Det morsomme er, eller kanskje ikke, er at en av de kongelige familiene han har påberopt seg slektskap til, er den norske.

Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er skrevet av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.
Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.