Når KI forfalsker virkeligheten: Kirken og kampen for sannhet
Når KI manipulerer virkeligheten, står Kirken som et moralsk kompass. I en tid der teknologi kan forvrenge sannheten, løfter Kirken frem ansvar, dømmekraft og behovet for ærlig kommunikasjon. KI må brukes med visdom og respekt for menneskeverdet – ikke til forvirring og bedrag.
Av pater Arne Marco Kirsebom, geistelig rådgiver EWTN Norge, 16. mai 2025
Vi ser nå at etter pave Leo XIVs valg, dukker det opp mange KI-genererte videoer på f.eks. YouTube med angivelige taler og utsagn. Av og til er det videoer med KI-genererte kommentatorer. Det kan man høre på stemmen. Leser man kommentarene under videoene er det lett å se at de færreste forstår at det de ser og hører er KI. Dette kan være direkte farlig.
Den første regelen med slikt materiell, må være at alt slik innhold må merkes som KI-generert. Slik det er nå, er mye av det vi ser og hører ren løgn. Altså det motsatte av det Kristus og Kirken krever. Vi må alltid være sannferdige og formidle sannheten. Kristus har jo sagt om seg selv at han er «veien, sannheten og livet» (Joh 14,6). Han er sannheten med stor S, den guddommelige og eneste Sannheten.
I sin tale til journalistene den 12. mai understreket paven at «kunstig intelligens, med dens enorme potensial, … krever ansvar og dømmekraft for å sikre at den kan brukes til alles beste, slik at den kan komme hele menneskeheten til gode.»[1] Kommunikasjonen må være ærlig og ikke skape forvirring.
Dagens internett gjør det mulig å spre nyheter, sanne eller falske, i brøkdeler av sekunder utover hele verden. Det medfører for enhver som legger ut noe på en av de mange sosiale nettverkene et langt større ansvar enn noen gang. Dessverre er det mange som bruker disse nettverkene bevisst for å skape splid og strid. Jeg håper derfor at pave Leo XIV vil komme med en ny sosialensyklika som tar for seg disse nye og andre utfordringene i dagens samfunn.
KI har per dato mange ulike problemer og det skremmende at man mange steder hopper i det på en ukritisk måte. Hos oss i Tromsø ble det rabalder da det viste seg at et dokument som ble laget for å argumentere for skolenedleggelser og/eller sammenslåinger, siterte 11 ikke-eksisterende kilder.[2] 11 av til sammen 18 kilder finnes ikke! På et slikt grunnlag kan ingen avgjørelse bli tatt.
Nå ble da heller ingen avgjørelse tatt på grunn av disse feilene. Men det jeg nå spør om, er hva skjer dersom et program som ChatGTP finner på referanser som ikke eksisterer. Kan slikt fjernes igjen fra språkmodellen, eller blir det værende for alltid? Hvem kontrollerer godheten og det korrekte i innholdet i slike modeller, dersom de koker sammen innhold fra hundretusenvis eller millioner av artikler og bøker?
I Norge har regjeringen ved digitaliserings- og forvaltningsministeren bestemt at «80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av 2025.»[3] Dette krever høyt utviklet kunnskap om hvordan KI fungerer eller ikke fungerer. Tanken er at KI skal bidra med «utforming av stillingsannonser, saksbehandling, tjenesteutvikling, analysearbeid og oversetting.» Dette er en fornuftigere bruk enn det man ser mange steder. I dag ser det ut som om KI ikke er brukbar til mer enn sekretæroppgaver. Den kan hjelpe til innenfor begrensede og klart omskrevne områder.
Men er det egentlig noen intelligens per dato i disse modellene? Jeg tror ikke det. Det er vel heller slik at takket være raske computere kan disse modellene sette sammen innhold ekstremt raskere enn et menneske noen gang vil kunne klare. Men modellene tenker ikke og forstår vel heller ikke hva innholdet faktisk er. At svarene fra KI modellene kan virke intelligente på oss, skyldes nok heller den enorme mengden av tekst modellene har som utgangspunkt for å sy sammen et svar.
Ennå er det relativt lett å se at foto eller video er kunstig generert. Dette kan brukes til å lage illustrasjoner, men bør alltid merkes som KI. Det sentrale må alltid være ærligheten.
I dag vet vi ikke hva de langsiktige konsekvensene vil bli av den raske innføringen av KI bruk. Det er ut som et løp om å bli først og størst i disse modellene, men hvem skal kontrollere sannferdigheten og godheten av innholdet? Derfor er det godt om Kirken med paven i spissen kan komme med veiledninger basert på Kirkens menneskesyn og forståelse av samfunnet. Alle gode krefter bør finne sammen i denne utfordrende tiden.
[1] https://www.vatican.va/content/leo-xiv/en/speeches/2025/may/documents/20250512-media.html
[2] https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/brukte-ki-for-a-lage-ny-skolestruktur-i-tromso_-flere-feil-oppdaget-1.17359090
[3] https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/okt-bruk-av-ki-i-staten/id3097740/