Festen for den hellige Maria Magdalena
Av Eli Åm
Hvorfor feirer vi festen for Maria Magdalena?
Kirken feirer den hellige Maria Magdalena som et forbilde på omvendelse og lojalitet til Kristus. Hun var en hengiven disippel og en nær venn av Jesus, og en av de få som ble hos Ham i lidelsens time på korset. Hun var også den ene av de tre kvinnene som gikk for å salve Kristi legeme i graven på påskedag, og hun ble den første til å dele budskapet om oppstandelsen med andre da hun oppsøkte apostlene for å fortelle at Han var stått opp fra de døde.
Hva er Maria Magdalena kjent for?
Hos evangelisten Markus 16,9 leser vi om henne som kvinnen som Jesus drev syv demoner ut av. Mange regner henne også som kvinnen i Lukas 7,37, hun som hadde levd et syndefullt liv, men som kysset Jesu føtter og smurte dem med kostelig salve og fikk sine synder tilgitt. Uansett hvilken fortid hun måtte ha, var det livet hun førte etter sitt møte med Herren som gjorde henne til en av Kirkens hellige.
Maria Magdalena er kjent som den mest fremtredende kvinnen i Det nye testamente hvis vi ser bort fra Jomfru Marias enestående stilling blant de hellige. Hun fulgte Jesus og disiplene hans fra tidlig i Jesu virke og frem til Hans lidelse, død og oppstandelse, og var den første Herren ga i oppdrag å forkynne den glade nyheten om oppstandelsen.
Noen hevder at Maria Magdalena er den kvinnen som ble grepet i hor som Jesus reddet fra steining, og som han sendte fra seg med ordene: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av» (Joh 8,11). Dette lar seg vanskelig forene med fortellingen om den syndefulle kvinnen som salvet føttene Hans, og som også fikk sine synder tilgitt. Hverken de greske eller latinske kirkefedrene holdt det for å være tilfelle at kvinnene i disse to fortellingene var den samme.
At man har holdt den syndefulle kvinnen i Lukasevangeliet og Maria Magdalena for å være en og samme person, skyldes det faktum at Lukas lar fortellingen om Maria «med tilnavnet Magdalena, som sju onde ånder hadde fart ut av» følge umiddelbart etter fortellingen om kvinnen som tørket Jesu føtter med håret sitt og salvet dem.
I Den romersk-katolske kirken har man også gjerne regnet Maria, søster til Marta og Lasarus i Betania, som identisk med Maria Magdalena. Dette skyldes trolig at også hun salvet Jesu føtter. Hennes fødested var i så fall Betania, mens hun som voksen bodde i Magdala ved Genesaretsjøen.
Mens tre ulike fortellinger om en kvinne ved navn Maria i vestkirken ble tolket som fortellinger om en person, har østkirken holdt disse adskilt og betrakter dem som tre forskjellige kvinner ved navn Maria.
Hvorfor var Maria Magdalena besatt av syv demoner?
Skriften sier ikke noe om dette. Det kan dreie seg om syv individuelle demoner, eller det kan bety at hun var «fullstendig» besatt, siden tallet syv i bibelsk sammenheng symboliserer det fullstendige. Noen mener at tallet syv her peker mot de syv dødssyndene. Siden demoner kan forbinde seg med en spesiell synd, og hovedsyndene kollektivt kan representere alle synder, trenger det ikke å være noen motsetning mellom disse tre tolkningene.
Led Maria Magdalena av sykdom?
Det faktum at hun var besatt av onde ånder kan bety at hun også led av sykdom. Dette var tilfelle med gutten i Matteusevangeliet 17,18, som Jesus drev demonene ut av. Den som er besatt kan lide av både fysisk og psykisk sykdom, og Kirken er svært påpasselig med å skille mellom sykdom som er forårsaket av demoner og sykdom som har naturlige årsaker. Herren visste hva som plaget Maria Magdalena, og helbredet henne for all psykisk og fysisk lidelse.
Hva var forholdet mellom Jesus og Maria Magdalena?
Blant enkelte nålevende forfattere er det blitt populært å hevde at det var noe mer enn vennskap i forholdet mellom de to. I sekulær historieskrivning så vel som kirkehistorie finnes det ingen ting som kan tyde på at forholdet var noe annet enn en relasjon mellom lærer og disippel, mellom Frelseren og den frelste. Dette er den relasjonen Herren har til alle frelste, som begynte med apostlene og alle de som fulgte Ham mens han vandret på jorden.
Hvorfor kalles hun «apostlenes apostel»?
Denne tittelen er gitt Maria Magdalena fordi hun var den første som fikk i oppdrag av Jesus å forkynne budskapet om Hans oppstandelse. Ordet apostel kommer av gresk og betyr sendebud. Ifølge tradisjonen var det den hellige Hippolyt (170-235) som ga henne denne tittelen.
Hva gjorde Maria Magdalena etter at Jesus for opp til Himmelen?
Ifølge den tradisjonen som har fått størst oppslutning, satte Maria og andre av Jesu disipler ut på havet i båt og havnet i Sør-Frankrike. Her konverterte de hele den provençalske befolkningen. Ifølge denne fortellingen holdt Maria siden til i en grotte i Sainte-Baume, der hun førte et liv i bot i 30 år inntil hun døde. Hun ble ifølge tradisjonen gravlagt av den hellige Maximinus i hans kapell, som siden er blitt til Maria Magdalenas basilika. En jevn strøm av pilegrimer besøker fortsatt graven for å se relikvien og be om hennes forbønn.
Hva kan vi lære av Maria Magdalena?
Beretningen om Maria Magdalena minner oss alle om en grunnleggende sannhet. En Kristi disippel er en som i sin svakhet har vært ydmyk nok til å be om Hans hjelp, som er blitt helbredet av Ham, som har gitt seg til å følge Ham, og som dermed kan gi vitnesbyrd om kraften i Hans barmhjertige kjærlighet som er sterkere enn synd og død. Pave Benedikt XI