...Skip to content

13. mai 1981: Vår Frue av Fátima reddet pave Johannes Paul IIs liv

Pave Johannes Paul II overlevde attentatet 13. mai 1981, og tilskrev sitt liv til Vår Frue av Fátima. Denne hendelsen preget hans pontifikat og styrket troen på Jomfru Marias beskyttelse.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Den hellige Johannes Paul II etter attentatet på Petersplassen for 41 år siden. | Foto: Audycje Radiowe / YouTube

13. mai 1981: Vår Frue av Fátima reddet pave Johannes Paul IIs liv

Den 13. mai 1981, på festen for Vår Frue av Fátima, overlevde pave Johannes Paul II et attentat på Petersplassen. Paven tilskrev sin overlevelse Jomfru Marias beskyttelse, og viet deretter sitt liv og pontifikat til henne. Denne skjellsettende hendelsen styrket hans tro på Fátima-budskapet og førte til dype teologiske og symbolske handlinger i Kirken.

Av Walter Sánchez Silva, 13. mai 2025

Den 13. mai 1981, dagen da Kirken feirer Vår Frue av Fátima, overlevde pave Johannes Paul II et attentat.

Denne dagen, mens Den hellige far hilste på pilegrimene som var samlet til den ukentlige generalaudiensen på Petersplassen, ble han alvorlig såret av skudd avfyrt av den tyrkiske attentatmannen Mehmet Ali Ağca.

Den sårede paven ble raskt fraktet til Gemelli-sykehuset, der han forble innlagt i flere måneder.

Vatikanets nettside minner om at generalaudiensen aldri ble gjennomført. Attentatet skjedde idet Johannes Paul II var ferdig med den første runden med «papamobilen» for å hilse på de over 30 000 fremmøtte troende.

Denne dramatiske 13. mai hadde paven planlagt å holde en katekese om 90-årsjubileet for pave Leo XIIIs sosiale encyklika «Rerum novarum» – en pave hvis navn nå bæres av pave Leo XIV, valgt 8. mai 2025. Johannes Paul II skulle også annonsere opprettelsen av Det pavelige råd for familien.

«Den store folkemengden ble stående i sjokk og dyp fortvilelse. Den eneste felles reaksjonen var bønn. Høyttalerne forklarte hva som hadde skjedd, og hele forsamlingen begynte å be. Kristi vikars stemme ble aldri hørt,» forklarer Vatikanet.

Pave Johannes Paul II hadde også forberedt noen ord til de syke, ord som senere fikk en ny aktualitet i lys av hans egen situasjon:

Den hellige Johannes Paul II i armene til sin sekretær, nå kardinal Stanisław Dziwisz. Foto: Vatican News.

Pilegrimspaven betrodde de syke «til Jomfru Maria, Kristi Mor, hun som mai måned er viet til i de troendes fromhet og sjel. Hun opplevde i sitt liv både den dypeste glede og den mest intense sorg og lidelse. Slik er det også for hver og en av oss, der glede veksler med smerte og vårt liv blir en blanding av roser og torner.»

Han la til: «Måtte den hellige Jomfru, som er blomsten i dalene og den smertefulle Mor, gi oss nåden til å kunne gjøre om den lodd som setter oss ved hennes side ved korsets fot, til fortjeneste.»

Et annet bilde av den sårede pave Johannes Paul II i pavebilen. Foto: Vatican News.

Selv om Johannes Paul II aldri fikk muligheten til å uttale disse ordene, ble de likevel publisert av Vatikanet, som presiserte at ordene nå er en del av «de pavelige læreutsagn».

Etter attentatet vokste pave Johannes Paul IIs hengivenhet til Vår Frue av Fátima, overbevist om at Jomfru Maria hadde beskyttet ham.

Den 14. mai 2006, på 25-årsdagen for attentatet, mintes pave Benedikt XVI hendelsen og sa at «Johannes Paul II følte at han var blitt reddet mirakuløst fra døden av ‘en mors hånd’, slik han selv uttrykte det, og hele hans pontifikat var preget av Jomfruens ord i Fátima: ‘Til slutt vil mitt uplettede hjerte seire.’»

Den hellige Johannes Paul II fortalte at da han ble truffet av kulene, visste han ikke at det var «årsdagen for dagen da Jomfruen åpenbarte seg for tre barn i Fátima». Det var hans personlige sekretær, den nåværende kardinal Stanisław Dziwisz, som gjorde ham oppmerksom på dette etter operasjonen, der en kule ble fjernet fra pavens tarm.

Fire kuler traff Johannes Paul II; to traff tarmen, én traff høyre arm, og den fjerde traff venstre hånd.

Mens han var rekonvalesent studerte Johannes Paul II beretningene om åpenbaringene i Fátima, og på årsdagen for attentatet reiste han for første gang til helligdommen i Portugal for «å takke Jomfruen for hennes inngripen som reddet mitt liv og ga meg helsen tilbake.»

Den hellige Johannes Paul II og tyrkeren Ali Agca. Foto: Vatican News.

I desember 1983 besøkte Den hellige far attentatmannen Ali Ağca i fengselet Rebibbia i Roma og tilga ham. Tyrkeren spurte da: «Hvorfor døde du ikke? Jeg vet at jeg siktet riktig, og jeg vet at kulen var dødelig. Hvorfor døde du ikke? Hvorfor snakker alle om Fátima?»

I 1984 formaliserte pave Johannes Paul II sin hengivenhet og takknemlighet til Jomfruen ved å donere kulen som ble fjernet fra kroppen hans, til helligdommen i Fátima. Kulen ble senere satt inn i kronens aureola på Mariastatuen.

Det hvite beltet paven bar under attentatet ble gitt til den marianske helligdommen Jasna Góra i Polen, som et symbol på nasjonens enhet.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2017 av ACI Prensa, endel av EWTN News. Den er nå oppdatert med ny informasjon i forbindelse med republiseringen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.