Av Peder Josef Foss
Trondhjem 2. august – På spørsmål om Norge fremdeles er et kristent land og om det er en god ting svarer statsminister Jonas Gahr Støre (AP) tydelig: “Det er lett for meg å si.”
Etter å ha deltatt i Adressa-samtalen som del av Olavsfestdagene i Trondhjem deler statsministeren sine tanker om Norges kristne og humanistiske arv i lys av det kommende Nasjonaljubileet 2030 med EWTN Norge.
“Jeg mener dette tiåret er en stor mulighet for oss fordi vi har kristenretten 2024, vi har Landsloven 750 år, og vi går mot 2030. Så det gir jo muligheten for at vi nå kan koble oss opp på en lang historie om den kristen-humanistiske arven og hva den betyr for vårt samfunn i dag.”
Støre understreker at å fordype seg i denne historien er viktig for nasjonens vei videre.
“Veldig mye av det som er verdier nordmenn er opptatt av i dag har utspring i den kristen-humanistiske arven og det mener jeg vi kan hente mye identitet i å erkjenne,” sa han.
“At dette verdigrunnlaget er godt og viktig å ivareta, selv i møte med flere kulturer er lett for meg å si, men jeg erkjenner samtidig at nå har stat og kirke skilt lag, vi har et mangfold i Norge som vi skal respektere. En som kommer fra et annet trossamfunn skal føle [seg] like norsk som det jeg gjør, men jeg mener jo at de bærende verdiene i vårt samfunn, som er viktig for folk med alle bakgrunner, de springer ut av den kristen-humanistiske arven.”
I ly av nasjonalhelligdommen får statsministeren et siste spørsmål: “Har du noe forhold til Olav den hellige?”
Støre: “Jeg er veldig fascinert av skikkelsen og har lest mye om ham. Jeg har vært opptatt av Snorresagaene, Tore Skeies bøker om Hvitekrist og det som ligger der. Og nå også rundt det som ligger i kristenretten og 1024 i Moster.”