Skip to content

Spørsmålet om kjønn og rettferdig idrett: Et katolsk perspektiv

Kopier av Vatikanets dokument Dignitas Infinita som ble publisert 8. april 2024. | Kreditt: Daniel Ibañez/CNA

Spørsmålet om kjønn og rettferdig idrett: Et katolsk perspektiv

Av Pål Johannes Nes

Kontroversen rundt Imane Khelifs deltakelse i OL i Paris setter søkelyset på viktige etiske og teologiske problemstillinger knyttet til kjønn og idrett. Khelif, en algerisk bokser, ble tidligere diskvalifisert fra verdensmesterskapet i boksing for kvinner på grunn av forhøyede testosteronnivåer som ikke oppfylte kriteriene for kvinnelige utøvere. Til tross for dette har utøveren fått tillatelse til å delta i OL i Paris, noe som har utløst en betydelig debatt om rettferdighet og integritet i kvinneidretten.

Katolsk lære om kjønn

Den katolske kirke understreker, gjennom dokumenter som Dignitas Infinita, den iboende verdigheten og det unike ved det mannlige og kvinnelige kjønn som skapt av Gud. Denne læren understreker troen på at kjønn er en guddommelig gave som er en integrert del av den personlige identiteten og ikke kan endres. I dokumentet står det:

“Kjønn er et grunnleggende aspekt ved den menneskelige personen, skapt av Gud, og kan ikke endres. Aksept og verdsetting av ens biologiske kjønn er et viktig aspekt ved personlig identitet og åndelig vekst.”

Ut fra dette perspektivet undergraver det idrettens integritet og den guddommelige skaperordningen å tillate utøvere som ikke oppfyller de tradisjonelle kriteriene for kvinnelig konkurranseidrett å delta i kvinneidrett.

Etiske bekymringer i idretten

At utøvere som Khelif deltar i kvinneidrett, reiser etiske spørsmål om rettferdighet og konkurransemessig balanse. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har strenge regler for kvalifisering for å sikre rettferdig konkurranse, men disse reglene utfordres av moderne forståelser av kjønnsidentitet og rettigheter. Kritikere hevder at utøvere som har gjennomgått en kjønnsbekreftende behandling eller har naturlig forhøyede testosteronnivåer, kan ha fysiske fordeler som svekker rettferdigheten i konkurransen.

Som kjent ble Khelif diskvalifisert fra en stor konkurranse bare timer før sin siste kamp fordi utøveren ikke oppfylte kvalifiseringskriteriene basert på testosteronnivået. Denne avgjørelsen var forankret i ønsket om å sikre like konkurransevilkår for alle utøvere. Å tillate slike utøvere å konkurrere i OL til tross for disse bekymringene sender et motstridende budskap om standarder for rettferdighet og verdien av kvinneidrett.

Kirkens holdning

Den katolske kirke tar til orde for å beskytte kvinneidretten og anerkjenne de biologiske forskjellene mellom menn og kvinner. Dette handler ikke bare om å opprettholde konkurransens integritet, men også om å respektere naturloven slik den er innstiftet av Gud. Kirken oppfordrer idrettsorganisasjoner og beslutningstakere til å ta hensyn til disse teologiske og etiske perspektivene når de utformer regelverk og retningslinjer.

Avslutningsvis er kontroversen rundt Imane Khelif under OL i Paris et viktig diskusjonspunkt for katolikker og andre berørte grupper. I tråd med prinsippene i Dignitas Infinita er det viktig å sikre at integriteten til kvinneidretten opprettholdes, med respekt for både naturens orden og alle utøveres rett til rettferdig og ærlig konkurranse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.