...Skip to content

Notert uke 23: Verdens kristne møter nye former for press

Kristen kulturarv trues i Egypt, India og Norge – fra eiendomstvister og vold mot prester til provoserende kunst.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Søsterrådet var samlet denne uken på Utstein Pilegrimsgård. Foto: Sr Anne Bente Hadland

Notert uke 23: Verdens kristne møter nye former for press

Kristen kulturarv under press globalt er ikke lenger et abstrakt uttrykk. I uke 23 kom alvorlige signaler fra tre verdenshjørner: Egypt truer Katarinaklosterets framtid, kristne i India utsettes for vold og trakassering, og i Norge vekker en demonstatue ved Stavanger Domkirke debatt om respekt for kristen tro og tradisjon.

Katarina-klosteret i Sinai-ørkenen truet

Da det gikk ut melding om at Katarinaklosteret i Sinai skulle stenges og munkene fordrives, var reaksjonene mange og harde. Nå viste det seg at det ikke er snakk om å tømme klosteret for folk, men det dreier seg om en eiendomstvist med egyptiske myndigheter som vil ha følger for munkene som lever der selv om de ikke fordrives, som nyhetene først sa.

Dette klosteret er helt spesielt. Det ble grunnlagt av keiser Justinian omkring år 565 og har vært bebodd siden. Noen av verdens eldste kristne manuskripter og ikoner finnes her. Blant annet var det ved dette klosteret at det viktige bibelmanuskriptet Codex Sinaiticus ble oppbevart. 

Klosteret er grunnlagt på stedet der Moses skal ha møtt Gud i den brennende tornebusken, og det ligger ved foten av fjellet Horeb hvor Moses skal ha mottatt loven. 

Katarinaklosteret i Sinaiørkenen, Egypt, fotografert før det ble beslaglagt av myndighetene i mai 2025. Foto: Berthold Werner / Wikimedia Commons
Forrige måned ble Katarinaklosteret, som ligger i ørkenen på Sinaihalvøya i Egypt, beslaglagt av myndighetene. (Foto: Berthold Werner / Wikimedia Commons)

Det bor for tiden 20 gresk-ortodokse munker i klosteret. De frykter nå for fremtiden fordi de mister eiendomsretten til området selv om de fortsatt vil ha en begrenset bruksrett. Både bygningene og området regens etter denne dommen som offentlig eiendom, men de har rett til å bruke klosteret for religiøse formål. 

Den ferske dommen fra en ankedomstol i Ismailia gir klosteret rett til å bruke sine bygninger og områder for religiøs virksomhet, men formelt eier staten Egypt både bygningene og området som offentlig eiendom. 

Egyptiske myndigheter planlegger å gjøre området til en turistdestinasjon, noe munkene frykter skal redusere den særegne atmosfæren og det åndelige liv i klosteret. .

I en kommentar i på EWTN Norge, “Hvordan grådighet truer kristne i Midtøsten“, heter det:

“29. mai skrev greske aviser at den egyptiske regjeringen hadde beslaglagt det gresk-ortodokse klosteret St. Catherine på Sinai-fjellet og erklært det som statlig eiendom. Mens kommentatorer på nettet var raske til å fremstille dette som en slags muslimsk, antikristen handling for å stenge klosteret, var virkeligheten mye mer prosaisk. Dette handlet mer om eiendom enn forfølgelse, ekspropriasjon snarere enn religiøst hat, og involverte en ti år lang rettssak ført av lokale myndigheter”, og “faren for munkene synes å være større at de vil bli «disneyfisert» og markedsført enn at de vil bli utvist.”

Selv om forfølgelse og martyrium er “reelle fenomener, finnes det en mer allestedsnærværende og langt mer utbredt trussel, som ikke så mye har å gjøre med religiøst hat som med grådighet – og med maktpolitikken til de rike og tallrike mot de svake og maktesløse”.

Avisen Dagen har også skrevet om saken. (Dagen bruker betalingsmur)

Anti-kristne hendelser i India

Antikristne hendelser i den indiske delstaten Odisha skaper problemer for kirkeledere, leser vi i Crux. Et område hvor kristne allerede er traumatisert etter trakassering fra høyreekstremister.
Søndag var søster Rachana Nayak på reise med fire kvinnelige kandidater og to unge menn fra Odisha da hun ble stoppet av Bajrang Dal-aktivister på et tog.

Den ene hendelsen dreier seg om en ordenssøster som reiste med en gruppe ungdommer fire kvinnelige kandidater og to unge menn fra Odisha da hun ble stoppet av Bajrang Dal-aktivister på et tog. Hun ble anklaget for å drive med konvertering og menneskehandel. De ble truet av toget og holdt fanget og ble forhørt i 18 timer før de ble sluppet fri. Da måtte hun bevise at ungdommene alle var kristne og at de reiset for å bli innskrevet på et studiested. 

Den andre hendelsen dreier seg om en 90 år gammel prest og en yngre prest som ble brutalt overfalt på et hjem for gutter i Charwatiya i Odisha den 23. mai. Angriperne brøt seg inn i prestenes bolig, bandt dem, slo dem brutalt i timevis og ranet dem. De truet også med å komme tilbake.

Stedets biskop sier at de to hendelsene i Odisha har forårsaket stor uro i befolkningen. «Dette burde ikke skje – vi er lovlydige borgere. Grunnloven gir oss frihet til å bevege oss hvor vi vil. Dette har vært smertefullt for oss», sa han til Crux.

“Tempelvokter” utenfor Stavanger Domkirke

Mens Stavanger feirer byens og katedralens 900-årsjubileum, og det er skapt stor oppmerksomhet om utgravingene i Domkirken, og det blir folkefest i pinsen, er det satt opp  og en vokterdemon utenfor kirken. Den er diger, laget i blikkbokser av en amerikansk-irakisk kunstner, som med det vil fremheve IS’ rasering av gammel kultur i Irak. Plasseringen vekker debatt, for å si det forsiktig, for hva har nå en hedensk demon fra en helt annen kulturkrets å gjøre med feiringen av Domkirken?

Kanskje det er et forsøk på å være relevant? Ikke vet jeg, men daglig leder i Domkirken og St. Petri menighet i Stavanger, Kamilla Eikeland Bergstrøm, sier at det gir perspektiv:
“Dette er kunst som symboliserer en tapt kulturarv i Irak, plassert ved en kirke som har blitt brukt i 900 år. Det gir perspektiv.” På spørsmål om hun forstår at det kan virke støtende å ha en statue av en demon ved domkirken, svarer hun: “Jeg ser ingen problemer med dette.”

“Tempelvokter” utenfor Stavanger Domkirke. Foto: sr Anne Bente Hadland

Avisen Dagen har litt om dette også. (Dagen bruker betalingsmur)

Se Notert med sr Anne Bente Hadland og Pål Johannes Nes

Katedralens hemmeligheter

St. Svithuns sogneprest, p. Pål Bratbak, skal forøvrig innlede ved åpningen av utstillingen “Katedralens hemmeligheter” i Arkeologisk museum den 6. juni. Katolsk.no’s Linda Therese Utstøl har en interessant artikkel om dette.

Det skjer i Valdres!

Første pinsedag feires det katolsk messe i Slidredomen – den vakre steinkirken i Vestre Slidre i Valdres. Messen som finner sted kl. 16.00, har også en konfirmant; Maud Johanna Erlandsen. Det er St. Teresia menighet på Hønefoss som får feire messe i denne vakre gamle middelalderkirken. Da glemmer de kanskje et lite øyeblikk at deres egen St. Teresia kirke ikke er brukbar! Vi kommer tilbake med nytt om renoverings- eller byggeplanene.
https://no.wikipedia.org/wiki/Slidredomen

Søsterrådsmøte

Søsterrådet – bestående av en representant for hver orden eller kongregasjon i Norge – møtes en gang i året for å ta opp ting av felles interesse. I tillegg arrangeres det mer uformelle møter for alle søstre for eksempel i forbindelse med ordenslivets dag, 2. februar. Det siste møtet fant sted i Stavanger-regionen – vi bodde på Utstein Pilegrimsgård som ligger like i nærheten av Utstein kloster, Norges best bevarte klosteranlegg fra middelalderen. I tillegg Stavanger Domkirke som er 900 år i år, og naturligvis også St. Svithun menighet. Formålet med denne reisen som med alle aktiviteter i årene frem mot 2030, er å sette fokus på Norges katolske historie og kristningens virkning på Norge, og naturligvis hvordan vi kan bidra til å holde den levende! 

Søstrene på tur. Foto: Søsterrådet

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.