Fra Big Bang til svarte hull: Vatikanet hedrer Fr. Georges Lemaître
Tro og vitenskap utfyller hverandre, i motsetning til det mange tror. P.Georges Lemaître er kanskje ikke et kjent navn, men denne katolske prestens banebrytende vitenskapelige teori har endret verdens forståelse av universets opprinnelse. I 1931 utviklet den belgiske presten det som kalles “Big Bang»-teorien.
Guy Consolmagno, direktør for Vatikanets observatorium, uttalte: “Mange tror at Big Bang på en eller annen måte er i strid med Kirkens lære. Da fader Lemaître, som var matematiker med doktorgrader i både matematikk og astrofysikk, kom opp med denne teorien, var han veldig nøye med å si: ‘Dette er ikke det samme som skapelsen i Skriften. Det er vår beste beskrivelse av hva som skjer etter skapelsen.'”
P. Georges Lemaîtres studier av svarte hull, singulariteter i romtid og gravitasjonsbølger var tema for en vitenskapelig konferanse ved Vatikanets observatorium mellom 16. og 21. juni i 2024.
“Lemaître var så ydmyk i forhold til arbeidet sitt at da han oversatte sin forskning til engelsk, hadde Hubble allerede gjort oppdagelsen som Lemaître hadde forutsett. Lemaître fjernet da den delen, som er den mest spennende delen av artikkelen, og tenkte: ‘Hubble har allerede gjort det. Dere trenger ikke å vite noe om meg lenger’, i stedet for å si til verden: ‘Ha, jeg var der først.’ Han lot Hubble ta æren for observasjonen han faktisk hadde gjort”, bemerket Guy Consolmagno
Nobelprisvinnere, kosmologer og teoretiske fysikere kom til Vatikanets observatorium for å feire arven etter p. Georges Lemaître, som til tross for sine store bidrag, for det meste har holdt seg utenfor rampelyset.