Et liv i tro: Kinas eldste prest død etter 104 år med trofast tjeneste
Av Madalaine Elhabbal, 9. januar 2025
Kinas eldste prest har gått bort, og etterlater seg et ettermæle av modig troskap til den katolske tro, til tross for brutal forfølgelse.
Pater Joseph Guo Fude, SVD, døde 30. desember 2024, kun to måneder før han ville fylt 105 år. Han var en av de få gjenværende katolske prestene i Kina som ble presteviet før opprettelsen av Folkerepublikken Kina.
«Pater Guo er et symbol på den modige troen og de ekstraordinære lidelsene blant Kinas katolikker,» uttalte Benedict Rogers, menneskerettighetsaktivist og forfatter av The China Nexus: Thirty Years in and Around the Chinese Communist Party’s Tyranny, til Catholic News Agency (CNA).
On December 30th last week, China's oldest priest, Verbite Father Guo Fude passed away. At the venerable age of 104, he was one of the few remaining priests vested prior to the establishment of Communist rule. pic.twitter.com/7QoBwjBMBR
— Catholicism in East Asia (@TheChurchInAsia) January 5, 2025
Rogers bemerket at selv om pater Guo tilbrakte 25 år i fengsel, fortsatte han sin tjeneste og åndelige veiledning helt inn i 90-årene. «Han så på fengsel, ikke bare som den harde uretten det var, men som en mulighet til å vokse i tro, spiritualitet og bønn.»
Ifølge AsiaNews, som rapporterte om den kinesiske prestens bortgang, satt Guo fengslet i totalt 25 år gjennom sitt liv.
«Når jeg ser tilbake på livet mitt,» skrev Guo i forbindelse med sin 100-årsdag, «ble fengsel et sted hvor jeg kunne reflektere, be og vokse åndelig … Fengslingen ga meg styrke til å møte livets utfordringer og fortsette å tjene Gud, vel vitende om at enhver prøvelse var en del av hans guddommelige plan. Min erfaring i fengsel lærte meg at jordiske rikdommer er flyktige, mens troen på Gud er den eneste sanne rikdommen.»
Guo ble født i februar 1920 og presteviet i 1947. Han ble først fengslet i 1959 under Kinas ideologiske reformbevegelse for «statsfiendtlige aktiviteter». Han ble fengslet på nytt fra 1967 til 1979 for spionasje og igjen i 1982 for «å spre troen», ifølge AsiaNews.
«Når vi reflekterer over pater Guos bemerkelsesverdige og inspirerende liv,» la Rogers til, «la oss benytte anledningen til å be for den forfulgte Kirken i Kina, arbeide for religiøs frihet og la oss veiledes av pater Guos eksempel på utholdende, fast og urokkelig tro i møte med brutal undertrykkelse.»
Denne høsten fornyet Vatikanet sin avtale med Kina om utnevnelse av katolske biskoper for ytterligere fire år. Til tross for tilsynelatende bedre relasjoner på overflaten, konkluderte en rapport publisert av Hudson Institute i oktober 2024 med at «den religiøse undertrykkelsen av Den katolske kirke i Kina har økt» siden avtalen trådte i kraft i 2018.
«Pater Guos historie er typisk for katolske geistlige som levde under Mao-tiden,» uttalte Nina Shea, policyekspert ved Hudson Institute, til CNA. «De ser alle ut til å ha tilbrakt mange år i fengsler og arbeidsleirer og har lidd enormt.»
Når det gjelder dagens forhold mellom Vatikanet og Kina, rapporterte Shea nylig om situasjonen for ti biskoper som har blitt utsatt for forfølgelse fra det kinesiske kommunistpartiet. Rapporten beskrev urettferdigheter som «fengsling på ubestemt tid uten rettsprosess, forsvinninger, langvarige politiundersøkelser, forvisning fra deres bispedømmer eller andre hindringer for deres biskoppelige tjeneste, inkludert trusler, overvåkning, avhør og såkalt omskolering.»