Av Marguerita Kallassy
Årets feiring hadde en spesiell betydning, da den markerte 199-årsjubileet for et mirakel som angivelig reddet Zahle fra et utbrudd av byllepest.
Forberedelsene til festen startet en uke i forveien og kulminerte i en rørende lysprosesjon på kvelden før Corpus Christi. Prosesjonen beveget seg gjennom Zahles gater, fra St. Elias Al-Touak-klosteret til den melkittiske katedralen Our Lady of Deliverance. De troende ba og gikk, anført av trompeter. Prosesjonen avsluttet med en velsignelse gitt av den melkittiske patriarken Youssef al-Absi og biskop Ibrahim Ibrahim.
Ved daggry torsdag var kirkene i Zahles ulike kristne samfunn fylt til randen av troende som deltok i tidlige morgenmesser. Etter gudstjenestene gikk en massiv prosesjon gjennom byens gater. Prosesjonen avsluttet ved regjeringskvartalet, der prester og biskoper fra ulike kirkesamfunn velsignet de mange fremmøtte.
“Denne dagen har enorm betydning for oss i Zahle,” forklarte den melkittiske biskopen av Zahle, Ibrahim Ibrahim. “Til tross for våre konfesjonelle forskjeller, kommer vi kristne sammen som én for å ære Gud til stede i brødet og vinen. I Zahle har kristen enhet vært en levd erfaring lenge før selve begrepet ble populært.”
Tradisjonen med å feire Corpus Christi i Zahle stammer fra et avgjørende øyeblikk i byens historie. I 1825 feide byllepesten, en ødeleggende sykdom, gjennom regionen. Etter oppfordring fra biskop Ignace Ajoury holdt innbyggerne i Zahle en prosesjon og ba inderlig foran Jesu legeme – i den hellige eukaristien. Utrolig nok ble byen skånet for pestens vrede.
Selv om Corpus Christi-festen oppsto i Belgia i 1246, tok de østlige kristne raskt til seg feiringen.
“I nesten to århundrer har denne tradisjonen blitt omhyggelig videreført fra generasjon til generasjon, helt siden det eukaristiske mirakelet reddet byen vår,” sa biskopen. “Betydningen av den hellige eukaristien har vært innprentet i hjertene våre siden den gang.”
I en nasjon som er utslitt av ulike kriser, understreket Ibrahim kirkens vedvarende rolle i å be for Libanons “frelse” fra samtidens “plager” som korrupsjon.
“Gjennom bønn ble Zahle befridd fra en dødelig pest for to århundrer siden,” sa han. “I dag står Libanon overfor andre typer plager… og kirken har en avgjørende rolle å spille i landets åndelige velferd gjennom bønn.”
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av ACI MENA, EWTN Norges arabiske nyhetspartner, og er oversatt og bearbeidet for EWTN Norge.