Skip to content

17 ting det er verdt å vite om den kommende helgenen Carlo Acutis

«Jeg kan dø med glede i sinnet fordi jeg har levd livet mitt uten å kaste bort et eneste minutt på ting som Gud ikke ville likt.» -Carlo Acutis
Carlo Acutis som barn med hunden sin (foto: Courtesy photo / Antonia Acutis)

17 ting det er verdt å vite om den kommende helgenen Carlo Acutis

Av Alyssa Murphy, oversatt av Eli Åm, 16. oktober 2024
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

«Jeg kan dø med glede i sinnet fordi jeg har levd livet mitt uten å kaste bort et eneste minutt på ting som Gud ikke ville likt.» -Carlo Acutis

Her er noen interessante fakta og detaljer du bør vite om den unge, kommende helgenen. Carlo, som var til inspirasjon for mange barn og unge, døde som 15-åring etter en kort kamp mot leukemi. Måtte vi alle strebe etter hellighet og lære av Carlos eksempel!

1. I løpet av de 15 årene han levde, berørte Carlo Acutis tusenvis av mennesker med sitt trosvitnesbyrd og sin dype hengivenhet til den hellige eukaristien.

2. Carlo ble født i London, men vokste opp i Milano, og ble konfirmert da han var 7 år gammel. Han gikk aldri glipp av den daglige messen, minnes hans mor Antonia Acutis: «Som liten gutt, og særlig etter at han mottok førstekommunion, gikk han aldri glipp av daglig messe og rosenkransbønn, etterfulgt av en stund med eukaristisk tilbedelse», forteller hun

3. Carlo hadde en stor hengivenhet og kjærlighet til Den hellige mor. Han sa en gang «Jomfru Maria er den eneste kvinnen i mitt liv.»

4. Carlo var en ivrig teknologientusiast, han drev både med gaming og dataprogrammering. 

Carlo Acutis som tenåring (Foto: Florentin27)

5. Carlo hadde stor omsorg for vennene sine, og inviterte ofte de som ble behandlet dårlig eller var i en vanskelig situasjon hjem til seg for å gi dem støtte. Dette kunne være barn som opplevde skilsmisse hjemme, eller noen som ble mobbet og følte seg ensomme.

6. På grunn av sin kjærlighet til eukaristien, ønsket Carlo at foreldrene skulle ta ham med på pilegrimsreiser til alle kjente eukaristiske mirakler som har funnet sted i verden, men sykdommen hans forhindret dette.

7. Carlo fikk leukemi som tenåring. Han valgte å ofre sin smerte for pave Benedikt XVI og Den katolske kirke, og sa: «Jeg ofrer all den lidelsen jeg må gå gjennom for Herren, for paven og for Kirken.»

8. Han brukte sine tekniske ferdigheter til å bygge en nettside med en katalog over eukaristiske mirakler rundt om i verden. Dette prosjektet begynte han med da han var 11 år gammel. 

9. Carlo ønsket å bruke teknologien og nettstedet sitt til evangelisering. Han var inspirert av den salige Giacomo Alberiones og hans initiativ når det gjaldt å bruke mediene til å forkynne evangeliet. 

10. Under kampen mot leukemi spurte legen ham om han hadde mye vondt, og han svarte at «det finnes mennesker som lider mye mer enn meg».

11. Etter Carlos død ble det laget en vandreutstilling basert på arbeidet hans med å presentere eukaristiske mirakler, opprinnelig en idé fra Carlo selv. Msgr. Raffaello Martinelli og kardinal Angelo Comastri, som på den tiden var leder for det kateketiske kontoret i Troskongregasjonen, hjalp til med å organisere fotoutstillingen til ære for Carlo Acutis. Den har nå vært i flere titalls land på fem kontinenter.

12. Francesca Consolini, postulator i erkebispedømmet Milano, mente at det var grunn til å åpne saligkåringssaken for Carlo når den påkrevde ventetiden på fem år etter hans død er oppfylt. Om den unge tenåringen sa Consolini: «Hans tro, som var unik for en så ung person, var ren og sikker. Den gjorde at han alltid var oppriktig mot seg selv og andre. Han viste en ekstraordinær omsorg for andre; han var følsom for problemene og situasjonene til vennene sine og til alle andre i hans nærhet.»

13. Carlos sak for kanonisering begynte i 2013, og han ble utnevnt til «ærverdig» i 2018. Han ble saligkåret i 2020.

14. Saligkåringsritualet for Carlo Acutis fant sted lørdag 10. oktober 2020 kl. 16.00 i San Francesco-katedralen i Assisi. Den valgte datoen var nær en viktig merkedag i Carlos liv, hans fødsel til himmelen den 12. oktober 2006.

15. På bilder som ble offentliggjort i forbindelse med saligkåringen, så Carlos kropp ut til å være bevart fra den naturlige forråtnelsesprosessen etter hans død i 2006. Biskop Domenico Sorrentino av Assisi presiserte imidlertid at Carlos kropp, selv om den tilsynelatende var intakt, «ble funnet i den normale tilstanden av forvandling som er typisk for en avdød». Biskop Sorrentino la til at Carlo Acutis’ kropp ble arrangert med verdighet for å kunne vises frem til offentlig ærbødighet, og at det ble brukt en silikonrekonstruksjon av ansiktet hans.

Den avdøde Carlo Acutis utstilt i Assisi (Foto: Courtesy photo)

16. Det er utgitt en bok med de eukaristiske miraklene som han hadde presentert på nettstedet sitt, med nesten 100 beretninger om mirakler fra 17 forskjellige land, alle verifisert og godkjent av Kirken.

17. Millioner av mennesker over hele verden har fulgt hans vei mot helgenstatus. Bare ved å skrive inn navnet hans i en søkemotor dukker det opp mer enn 2 500 nettsteder og blogger som beskriver livet og historien hans. 

Når vi er vitne til saligkåringen av en ung gutt iført jeans, genser og joggesko, minner det oss på at vi alle er kalt til å være helgener og strebe etter å leve som Carlo i den tiden vi har til rådighet. Som en ung Carli Acutis en gang sa: «Jo oftere vi mottar eukaristien, desto mer blir vi lik Jesus, slik at vi her på jorden får en forsmak på himmelen.»

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.