Skip to content

7. oktober: En internasjonal dag for faste og bønn

Kardinal Pizzaballa og pave Frans oppfordrer til global faste og bønn 7. oktober 2024 for å minnes Hamas-angrepet og be for fred
Kardinal Pierbattista Pizzaballa OFM Den tyske bispekonferansen / Marko Orlovic

7. oktober: En internasjonal dag for faste og bønn

Av sr Anne Bente Hadland, 06. oktober, 2024, 05:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Kardinal Pizzaballa i Jerusalem tok onsdag 25. september til orde for å gjøre 7. oktober til en dag for faste og bønn på årsdagen for Hamas grusomme terrorhandlinger, og for befrielsen av de gislene som fortsatt holdes i fangenskap. Dette kunngjorde han da han var gjest ved den tyske bispekonferansens høstmøte. Han uttalte seg også om vanskelighetene med å holde religionsdialogen i Midtøsten i live. «Etter år med interreligiøs dialog forstår vi ikke hverandre. For meg personlig er dette en stor smerte, men også en viktig lærdom», sier han. I krig er det mangel på «lokale religiøse lederes ord»: «Med noen få unntak har vi de siste månedene ikke hørt noen taler, refleksjoner eller bønner fra religiøse ledere som skiller seg fra andre politiske eller sosiale ledere. Man får inntrykk av at hver av dem snakker utelukkende fra sitt eget fellesskaps perspektiv. Jøder med jøder, muslimer med muslimer, kristne med kristne og så videre. Hver opprettholder og forsterker fortellingen om sitt eget fellesskap, som ofte er rettet mot den andre siden.»

Kirken og fredens rolle

Pizzaballa reflekterte over Kirkens rolle og sa at «Jesu lære kan ikke ignoreres, fordi han lærte oss at tilgivelse, rettferdighet og sannhet er grunnlaget for fred. Det er derfor Kirkens oppgave i Det hellige land å basere sin pastorale omsorg på denne læren og bringe ordene – tilgivelse, rettferdighet, sannhet og fred – inn i en konstant, vanskelig, smertefull, kompleks, utmattende og slitsom dialog med en annen.” «Kirken vil ikke være i stand til å løse de store politiske problemene i Midtøsten og Det hellige land,» innrømmet Pizzaballa, men hun vil «fortsette å forbli i det hellige land, si et ord om sannhet og forsoning og gi hjelp og nærhet til alle mennesker».

Etter år med interreligiøs dialog forstår vi ikke hverandre
Patriarch von Jerusalem kündigt Fast- und Gebetstag an

Pave Frans støtter oppfordringen

I tråd med kardinal Pizzaballas oppfordring, tok pave Frans under synodens første dag til orde for en global dag for faste og bønn den 7. oktober. Pave Frans sa at Kirken alltid står til tjeneste for menneskeheten, «spesielt i denne dramatiske timen i vår historie, da krigens vinder og voldens branner fortsetter å herje hele folk og nasjoner». «Jeg ber alle om å delta i en dag med bønn og faste for fred i verden», sa paven.

Denne saken ble første gang publisert på EWTN.no i Ukens nyheter med sr Anne Bente Hadland


Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.

Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”


Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.