Skip to content

Utforsk Romas pavelige basilikaer med EWTNs reiseapp: En pilegrimsguide for jubileumsåret 2025

Jubileumsåret 2025 i Roma nærmer seg med stormskritt. Mer enn 30 millioner pilegrimer forventes å komme til den evige stad og gå gjennom den hellige dør i Peterskirken.

Utforsk Romas pavelige basilikaer med EWTNs reiseapp: En pilegrimsguide for jubileumsåret 2025

Av Anthony Johnson, oversatt av Eli Åm, 26. september, 2024, 05:02
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Jubileumsåret 2025 i Roma nærmer seg med stormskritt. Mer enn 30 millioner pilegrimer forventes å komme til den evige stad og gå gjennom den hellige dør i Peterskirken. I den anledning har EWTNs Vatikankontor opprettet «EWTN Travel Jubilee»-appen for å hjelpe pilegrimer og introdusere dem til de skjulte skattene i og utenfor Roma. I en av de utvalgte reiserutene i appen tar leder for EWTNs Vatikankontor, Andreas Thonhauser, oss med til de fire største pavelige basilikaene. Hver av dem vil få åpnet en hellig dør i løpet av det neste året.

Peterskirken: Katolisismens bankende hjerte

Stående foran Peterskirken introduserer Andreas Thonhauser en av EWTN Travels reiseruter: «Dette er den katolske kirkens bankende hjerte. Men visste du at den faktisk bare er én av fire store pavelige basilikaer? Hver av de fire har sin egen fascinerende historie. I denne videoen vil vi ta deg med til hver og en av dem, og vi håper å inspirere deg til din egen personlige pilegrimsreise her i Roma.»

Thonhauser begynner med Peterskirken, som er bygget over apostelen Peters grav. Bli med oss i appen for å oppleve denne guidede omvisningen i og utenfor Peterskirken.
Noe av det første du vil se når du kommer inn i basilikaen, er den berømte Baldacchino, som ble bygget av Bernini i 1623. Den er en spiral av bronse og tre som hever seg over hvilestedet til apostelen Peter, den første paven. Den er også perfekt sentrert under kuppelen, som med sine 448 meter ikke bare er verdens høyeste kuppel, men også det høyeste punktet i Roma.

San Giovanni in Laterano

På den andre siden av byen tar vi deg med til Lateranbasilikaen, den første kirken som ble bygget etter at kristendommen ble legalisert. Et ciborium i midten av kirken inneholder relikvier av hodene til de hellige apostlene Peter og Paulus. Hvis du går mot venstre side av kirken, vil du finne en relikvie av et bord som antas å være det bordet som Jesus og apostlene feiret den siste nattverden ved.

I apsis står stolen til biskopen av Roma, og langs skipet står det statuer av apostlene. Basilikaen har fått navnet sitt fra de opprinnelige eierne av eiendommen, Lateran-familien, som eide tomten før den til slutt ble gitt til pave Miltiades I etter at kristendommen ble legalisert rundt år 311.

Mirakler og relikvier i Santa Maria Maggiore

Den pavelige Basilica di Santa Maria Maggiore, som ligger omtrent 20 minutters gange unna, har sin egen mangfoldige opprinnelseshistorie. På den guidede omvisningen der viser Thonhauser oss den viktigste Mariakirken i Roma, en av pave Frans’ favoritter. Han forteller om snømirakelet: «Den 5. august i 352 snødde det i Roma, akkurat her på dette stedet. Man tror at Maria også viste seg for pave Liberius akkurat den dagen og ba ham om å bygge en kirke for henne på dette stedet. Og det ble en av de eldste Maria-helligdommene i Vesten vi kjenner til.»

Santa Maria Maggiore har også fått fornyet oppmerksomhet de siste årene på grunn av sin kunst og sine relikvier. Pave Frans besøker kirken og ber foran ikonet Salus Populi Romani før og etter hver apostolisk reise. Ifølge tradisjonen ble dette ikonet malt av evangelisten Lukas.

Under hovedalteret ligger en relikvie av krybben der Kristus lå svøpt i stallen i Betlehem. Den hellige Helena, keiser Konstantins mor, tok den med seg tilbake til Roma sammen med andre relikvier etter sin pilegrimsreise til Det hellige land.

San Paolo fuori le Mura

Sist, men ikke minst, drar vi til den siste av de fire store pavelige basilikaene, Paulus-basilikaen utenfor murene.

Thonhauser beskriver beliggenheten: «Her er vi utenfor de gamle bymurene i Roma, og du kan se statuen av Paulus med sverdet i hånden. Denne basilikaen ble reist over apostelens grav, og det er faktisk et av mine favorittsteder her i Roma.»

Kirken ble innviet i år 330, men mesteparten av bygningen ble ødelagt av brann i 1823. Donasjoner strømmet inn fra hele verden, og alle, fra enkle sognebarn til tsaren og kongen av Egypt, bidro til restaureringen i det som ble århundrets største byggeprosjekt.

San Paolo er et mye roligere sted enn de andre kirkene, men ikke mindre viktig, for det var blant annet her dogmet om den ubesmittede unnfangelsen ble proklamert i 1854.

Denne omvisningen pirker bare i overflaten når det gjelder historien til og innholdet i de fire store pavelige basilikaene. Hvis du vil vite mer, kan du laste ned EWTN Travel-appen og se nærmere på denne reiseruten og mange andre som vi har lagt ut for deg. Andreas Thonhauser avslutter: «Gud velsigne dere og god reise!»

Jubelåret 2025 nærmer seg, og Roma forbereder seg på å ønske 30 millioner besøkende velkommen. EWTN Travel App hjelper deg å planlegge en utbytterik tur til Den evige stad.

EWTN Travel App kan lastes ned gratis til Android og Apple i både Googles Play Store og Apples App Store.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.