Skip to content

Vatikanet utfordrer FN: Abort og kjønnsideologi truer menneskeverdet

«Når det gjelder kjønn, forstår Den hellige stol begrepet som forankret i den biologiske seksuelle identiteten som mann eller kvinne», sa kardinal Pietro Parolin.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
«Når det gjelder kjønn, forstår Den hellige stol begrepet som forankret i den biologiske seksuelle identiteten som mann eller kvinne», sa kardinal Pietro Parolin. | Foto: Pasquale Senatore/Shutterstock

Vatikanet utfordrer FN: Abort og kjønnsideologi truer menneskeverdet

«Når det gjelder kjønn, forstår Den hellige stol begrepet som forankret i den biologiske seksuelle identiteten som mann eller kvinne», sa kardinal Pietro Parolin.

Av Peter Pinedo, oversatt og tilpasset av Augland, 26. september, 2024, 12:30
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

I en tale til FNs «Summit of the Future» i New York understreket kardinal Pietro Parolin, Den hellige stols utenriksminister, behovet for å fremme menneskets verdighet og uttrykte Vatikanets misnøye med forsamlingens fremme av abort og kjønnsideologi.

Parolin talte til FN-medlemmene som var samlet til toppmøtet på mandag. Selv om han roste deltakerne på toppmøtet for å ha engasjert seg i dialog, kommenterte Parolin at det er «behov for å revurdere tiltakene på en rekke områder”.

Kardinalen uttrykte Vatikanets bekymring over et dokument med tittelen «Pact for the Future”, som ble vedtatt av deltakerne på toppmøtet søndag. Han sa at «i samsvar med sin natur og sitt spesielle oppdrag ønsker [Den hellige stol] å uttrykke sine reservasjoner» når det gjelder forsamlingens fremme av abort og kjønnsideologi.

Den hellige stol har forøvrig status som permanent observatør uten stemmerett i FN.

Hva sa Parolin?

Parolin understreket behovet for å fremme menneskets verdighet over hele verden. Han roste toppmøtet som en grunn til håp midt i en krisetid der «tilliten mellom nasjoner svekkes, noe som kommer til uttrykk i den økende forekomsten av konflikter».

“I dag er følelsen av å tilhøre en menneskehet i ferd med å forsvinne, og drømmen om å arbeide sammen for rettferdighet og fred virker utdatert og utopisk. Dette trenger ikke å være tilfelle, hvis det finnes en vilje til å engasjere seg i en ekte dialog», sa Parolin. «Hvis verdighet er fundamentet og en helhetlig utvikling av mennesket er målet for vår fremtid, er dialog det nødvendige middelet.»

Selv om «Pact for the Future» som ble vedtatt av toppmøtet ikke nevner abort eksplisitt, fastslår den toppmøtets mål om å «sikre universell tilgang til seksuell og reproduktiv helse og reproduktive rettigheter». «Reproduktiv helse» og «reproduktive rettigheter» er begreper som brukes for å referere til en rekke helsetjenester primært for kvinner, ofte inkludert abort.

«Når det gjelder begrepene «seksuell og reproduktiv helse» og «reproduktive rettigheter», anser Den hellige stol at disse begrepene inngår i et helhetlig helsebegrep, som på hver sin måte omfatter personen i hele hans eller hennes personlighet, sinn og kropp. Det er underlagt oppnåelsen av personlig modenhet i seksualiteten og i den gjensidige kjærlighet og beslutningsprosess som kjennetegner det ekteskapelige forholdet mellom en mann og en kvinne i samsvar med moralske normer”, sa Parolin.

«Den hellige stol anser ikke abort eller tilgang til abort eller abortfremkallende midler som en dimensjon av disse begrepene,» presiserte han.

«Når det gjelder kjønn» fortsatte Parolin, «så forstår Den hellige stol begrepet som forankret i den biologiske seksuelle identiteten som mann eller kvinne.»

Hvilke andre spørsmål la Parolin vekt på?

Parolin fortsatte med å understreke Vatikanets tro på at «utryddelse av fattigdom» gjennom global utvikling må være det «overordnede målet for alle fremtidige tiltak».

Han understreket også behovet for å arbeide for fred gjennom global nedrustning og «total eliminering av atomvåpen», og sa at «snevre geopolitiske hensyn må settes til side og sterke økonomiske lobbyer må motstås for å opprettholde menneskeverdet og sikre en fremtid der alle mennesker kan nyte godt av en integrert utvikling, både som individer og som samfunn».

Til slutt sa Parolin også at det er et presserende behov for at myndighetene regulerer utviklingen av kunstig intelligens for å fremme «KI-etikk som omfatter hele livssyklusen til kunstig intelligens og tar for seg blant annet databeskyttelse, ansvarlighet, skjevhet og effekten av kunstig intelligens på sysselsettingen».

«Fremfor alt», sa Parolin, «bør vi tenke på fremtidige generasjoners behov og interesser. Det er avgjørende at en verdig fremtid garanteres for alle, og at vi sørger for de nødvendige betingelsene – inkludert et omsorgsfullt familiemiljø – for å legge til rette for oppblomstring, samtidig som vi tar tak i de utallige utfordringene som hindrer dette, inkludert de som følger av fattigdom, konflikt, utnyttelse og avhengighet.»

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.