Nyheter uke 9
01.03.2024 EWTN Norge
Denne uken oppfordrer vi til forbønn for to for oss viktige personer: pave Frans og kong Harald som begge er rammet av sykdom. Pave Frans rakk imidlertid å ta imot St. Hallvardguttene før han dro til sykehuset sist onsdag. Vi har bilder!
Det er siste frist i dag 1. mars for å melde seg på kateketretrett med biskop Erik Varden 9. mars i Oslo, påmelding: camilla.cselenyi@katolsk.no, og 15. mars vil biskop Bernt og biskop Erik delta ved lanseringen av den nye «katolske» bibelutgaven. Og Katarinahjemmet viser frem den nye etasjen. Vi skal til Burkina-Faso og Haiti hvor trosfeller lider under forfølgelse, og til Nederland hvor biskop Jan Hendriks ser lyspunkter tross alt. Det har vært et møte mellom frimurere og representanter fra Vatikanet, Jordan Peterson uttaler seg om konens helbredelse fra kreft og overgang til katolisismen, og så blir det litt mer Fiducia Supplicans.
St. Hallvardguttene i Roma
«St. Hallvardguttene reiser hvert år til Roma i vinterferien for å synge i Peterskirken, verdens største kirke», står det i presentasjonen av koret på deres nettsted. De har vært der i år også, og vi kan bringe bilder av koret i audiens hos paven! De røde munkekappene er inspirert av fransiskanerdrakten. Koret holdt i mange år til i St. Hallvard kirke på Enerhaugen i Oslo hvor fransiskanerne tidligere ledet menigheten. https://sthg.no/informasjon/
Ny «katolsk» bibel
Som tidligere annonsert får vi nå en bibel med katolsk kanon, altså en bibel der skriftene er korrekt plassert i henhold til den latinske Vulgata-oversettelsen og greske Septuaginta. Bibelen kommer både på nynorsk og bokmål og lanseres på Litteraturhuset i Oslo fredag 15. mars kl. 19.00. Skriftene det er snakk om er altså de apokryfe eller deuterokanoniske skrifter som er utelatt i lutherske bibelutgaver.
Mer om lanseringen og programmet finner du her.
Katarinahjemmet åpner dørene
Mindre enn ett år etter at rive- og byggearbeidene startet, kan Katarinahjemmet åpne dørene til sin nye etasje – før de lukkes igjen! Påbygget rommer private områder fro søstrene, og arbeidsrom for søstrene. Katolsk.no har vært på besøk og laget denne presentasjonen.
Burkina Faso
To terrorangrep på bedende mennesker i Burkina Faso i Vest-Afrika sist helg fikk pave Frans til å fordømme volden og be om respekt for plasser hvor mennesker samles for å be. De to angrepene var rettet mot henholdsvis en katolsk kirke og en moské. Angrepet på kirken drepte 15 personer og skadet flere, det samme var tilfellet i moskeen.
Landet har rundt 22 millioner innbyggere hvor 64 % er muslimer, mens omkring 3 millioner katolikker er del av 26,3% kristne i landet.
Burkina Faso ble lenge sett på som et land hvor ulike religioner levde i fredelig sameksistens, men det har endret seg. De siste ti årene har islamske terrorgrupper med bånd til Al-Qaeda og IS stått for mange angrep. Minst 10.000 mennesker er drept og rundt 2 millioner drevet på flukt. Gruppene kontrollerer de nordlige områdene med grense til Mali. Landet styres av militære ledere som kom til makten ved et statskupp i 2022.
Mer om situasjonen i landet her.
Pope calls for respect of worship places after Burkina Faso attacks
Haiti
Sist uke ble 7 prester og ordensbrødre bortført av væpnede, kriminelle gjenger i Port-au-Prince i Haiti. «Bevæpnede gjenger har overtatt makten her», sier sr. Marcella, også Kirken er offer for volden. For en uke siden ble en biskop skadet ved en eksplosjon og for en måneds tid siden var 6 søstre blant de bortførte i en buss. De ble senere løslatt.
Nå diskuteres det å sette inn sikkerhetsstyrker i FN-regi for å prøve å kontrollere gjengene. Canada, Benin, Frankrike og Jamaica har tilbudt seg å sende soldater.
Erneut mehrere Geistliche in Haiti durch kriminelle Banden entführt
Haiti: Ramped-up international security force to tackle gang violence
Kirken i Nederland
Kirken i Nederland har sine problemer. Messedeltagelsen er under 2 %, kallene er få og hundrevis av kirker og menigheter er blitt slått sammen over hele landet. Men biskopen av Haarlem-Amsterdam, Jan Hendriks, ser allikevel lyspunkter. Det er bare én løsning, sier han, og det er at vi tilpasser oss Jesus Kristus, forblir trofaste mot Evangeliet og forkynner det med overbevisning. Unge mennesker som finner veien til Kirken, kommer på grunn av sterk overbevisning, det er ikke et utvannet vitnesbyrd som trekker. Vi må akseptere at vi er motsigelsens tegn. Men det er ikke bare et spørsmål om lære; fellesskapet er nøkkelen. En hovedsak i hans bispedømme er arbeidet med og for unge. Å erfare fellesskap, å erfare og utveksle troen, er viktig for dem. Det jeg registrerer er at mange av seminaristene har bakgrunn fra et kirkelig fellesskap – det være seg den neokatekumenale vei, Opus Dei eller en levende menighet. Fellesskap er viktig. Jeg kan ikke understreke det nok.
Les hele intervjuet her,
Kirken og frimurerne igjen
Det vakte en viss undring da tre høytstående Vatikanprelater deltok i et arrangement i regi av den italienske Grand Orient-logen i Milano tidligere i vinter, og det bare få måneder etter at Dikasteriet for troslæren kategorisk hadde avvist muligheten av å være både katolikk og frimurer. En av deltagerne ved møtet var presidenten for Det pavelige teologiske akademi, biskop Antonio Staglianò. Han har i etterkant gjentatt at det er uforenlig med katolsk tro å tilhøre frimureriet. Til Vatican News sier Stagliano at frimureriet er en heresi som ligner den arianske vranglæren. Les mer her.
Mirakuløs helbredelse
Den kjente psykologen Jordan Peterson blir intervjuet om konens mirakuløse helbredelse fra kreft og om hennes konversjon til Den katolske kirke i påsken i år. Tammy Peterson har tidligere uttalt seg om hvordan hun ble introdusert for og begynte å be rosenkransen, og hvordan hun altså ble helbredet. Lenker til intervjuene i denne artikkelen.
Ukens fiducia
At Fiducia supplicans har skapt røre innad i Den katolske kirke, tør være velkjent. Dokumentet har også fått økumeniske reaksjoner. Denne uken ble det kjent at den russisk-ortodokse kirke avviser Fiducia supplicans. Deres bibel-teologiske kommisjon under Moskva-patriarkatet, har konkludert med at dokumentet gjenspeiler «et skarp avvik fra kristen morallære». Kommisjonen ledes av metropolitt Hilarion som i lang tid var den russisk-ortodokse kirkes mest prominente dialogpartner med Den katolske kirke. John Allen på sin side spør om Fiducia supplicans kan bli et nytt hinder for et katolsk bidrag i eventuelle fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland.
Synodal Biblical-Theological Commission meets for plenary session
On war’s anniversary, is ‘Fiducia’ a new obstacle to Vatican’s peace push on Ukraine?
Paven og kongen
Pave Frans har vært delvis sykemeldt den siste uken på grunn av en «mild influensa». Like etter onsdagsaudiensen dro han til sykehuset for ulike tester. Vi oppfordrer til forbønn både både for pave Frans og kong Harald.
Pope Francis visits the hospital: His health issues through the years
Katolske nyheter kommer hver fredag kl 10.00 på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Pål Johannes Nes er ansvarlig redaktør for EWTN Norge og St Rita Radio. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.