Skip to content

Pave Frans: «Sann makt er å ta vare på de svakeste»

«Med et ord som er like enkelt som det er kraftfullt, fornyer Jesus vår måte å leve på. Han lærer oss at sann makt ikke finnes i de sterkestes herredømme, men i omsorgen for de svakeste,» sa paven i sin ukentlige Angelus-tale den 22. september.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Pave Frans vinker fra et vindu i Det apostoliske palass til folkemengden som har samlet seg på Petersplassen for hans ukentlige Angelus-tale søndag 22. september 2024. Foto: Vatikanet Media

Pave Frans: «Sann makt er å ta vare på de svakeste»

Av Hannah Brockhaus, oversatt av Pål Johannes Nes, 22. september, 2024, 18:45
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player…

På søndag minnet pave Frans om Jesu lære om at sann makt ikke ligger i å utnytte eller bruke andre, men i å ta vare på dem.
«Med et ord som er like enkelt som det er kraftfullt, fornyer Jesus vår måte å leve på. Han lærer oss at sann makt ikke finnes i de sterkestes herredømme, men i omsorgen for de svakeste,» sa paven i sin ukentlige Angelus-tale den 22. september.

«Sann makt,» understreket han, «er å ta vare på de svakeste; det er det som virkelig gjør deg stor.»
Pave Frans delte sin korte refleksjon over dagens evangelium fra et vindu i Det apostoliske palass, med utsikt over Petersplassen, der tusenvis av troende hadde samlet seg for å se paven og be sammen med ham.
Etter Angelus-bønnen mintes pave Frans Juan Antonio López, en katolsk miljøaktivist fra Honduras, som ble drept den 14. september etter å ha forlatt kirken sin i Tocoa. López viet sitt liv til å forsvare de svakeste, både mennesker og skaperverket.

I tillegg til sitt miljøarbeid, holdt López ordets liturgi i bispedømmet Trujillo. Med tillatelse fra biskopen ledet han ordets liturg i områder der prester sjelden kom på besøk. Disse feiringene inkluderte evangelieforkynnelse og utdeling av tidligere konsekrerte nattverdshostier. López var også koordinator for sosial rettferdighet i sitt bispedømme, grunnlegger av råd for integrert økologi, og medlem av den kommunale komiteen for forsvar av fellesgoder i Tocoa. Han var en mann kjent for sitt forsvar av de fattige og urbefolkningens rettigheter i møte med miljøutnyttelse.

«Jeg slutter meg til Kirkens sorg og fordømmelsen av all vold,» sa pave Frans. «Jeg er nær dem som får sine grunnleggende rettigheter tråkket på, og de som kjemper for det felles gode, som svar på ropet fra de fattige og jorden.»

Paven reflekterte videre over hvor mange som lider og dør på grunn av maktkamper. «Deres liv er som Jesus’ – avvist av verden,» sa han. «Da Jesus ble overgitt i menneskers hender, fant han ikke en omfavnelse, men et kors. Likevel er evangeliet fortsatt et levende og håpefullt budskap: Han som ble avvist, er oppstanden og er Herre!»

Pave Frans trakk også fram dagens evangelietekst fra Markus 9,30-37, der Jesus forkynner om sin kommende lidelse, død og oppstandelse. Mens Jesus betrodde disiplene meningen med sitt liv, var de opptatt av å diskutere hvem av dem som var størst.
«For en kontrast til Herrens ord!» sa paven. «Den som vil være den første, skal være den siste av alle og alles tjener.»
Jesus illustrerte dette poenget ved å omfavne et barn og sa til disiplene: «Den som tar imot et slikt barn i mitt navn, tar imot meg.» Paven forklarte videre: «Et barn har ingen makt, kun behov. Vi alle lever fordi vi har blitt tatt imot. Men makten får oss til å glemme denne sannheten, og vi blir mennesker som dominerer fremfor å tjene. De første som lider av dette, er de minste blant oss: de små, de svake, de fattige.»

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.