Pave Frans’ Indonesia-besøk skal “styrke budskapet om toleranse, enhet og verdensfred
Av Kristina Millare
Vatikanet har offentliggjort pave Frans’ besøk til Indonesia senere i år, og den indonesiske regjeringen har bekreftet at landet blir den første destinasjonen på den 87 år gamle pave Frans’ apostoliske reise til Asia-Stillehavsregionen, som etter planen skal finne sted 2.-13. september.
Den 11 dager lange reisen blir den lengste i pave Frans’ pontifikat. Etter besøket i Indonesia reiser den hellige far til Papua Ny-Guinea 6.-9. september og Øst-Timor 9.-11. september, før han avslutter reisen i Singapore 11.-13. september.
I en offisiell uttalelse fra Indonesias utenriksdepartement heter det: “Pave Frans’ besøk i Indonesia er av stor betydning for det indonesiske folket, ikke bare for katolikker, men også for alle andre trossamfunn. Besøket forventes også å styrke budskapet om toleranse, enhet og verdensfred.”
Den katolske kirken er i dag det tredje største trossamfunnet i landet med ca. 8,5 millioner medlemmer, som utgjør 3 % av landets totale befolkning.
Selv om Indonesia ikke har en etablert statsreligion, er 87 % av befolkningen muslimer, noe som gjør landet til det mest folkerike muslimske landet i verden. Katolisismen er en av seks offisielle religioner i landet, ved siden av islam, protestantisme, hinduisme, konfucianisme og buddhisme.
Etter kunngjøringen om pavens kommende besøk i Indonesia gjentok kardinal Suharyo Hardjoatmodjo, erkebiskop i Jakarta og leder for den indonesiske katolske bispekonferansen, betydningen av å bygge religiøs toleranse, fred og enhet – særlig mellom kristne og muslimer – i landet.
“Den nasjonale moskeen, kalt Istiqlal, som betyr frihet, ligger rett foran den katolske katedralen i Jakarta”, sa Hardjoatmodjo i en videomelding. “Den nasjonale moskeen ble bevisst bygget på dette stedet som et symbol på harmoni.”
Benedictus Nuwa er en indonesisk claretiansk misjonær. Han studerer for tiden interreligiøs dialog ved det pavelige universitetet St. Thomas Aquinas i Roma. Nuwa tror at pave Frans’ besøk i hjemlandet vil bringe et viktig budskap som vil handle om fred, sosial rettferdighet, religionsfrihet, og tilbedelse. Videre ser han besøket som avgjørende for å styrke forholdet og dialogen mellom katolikker og muslimer.
Selv om Nuwa uttrykte stolthet over det etniske og religiøse mangfoldet i landet sitt, uttrykte han også bekymring over diskrimineringen og forfølgelsen av minoriteter i deler av landet. “Det finnes fortsatt grupper som er intolerante overfor ulikheter”, sa han. “Det indonesiske folket generelt og myndighetene spesielt må ikke lukke øynene for disse realitetene.”
Pave Frans’ kommende besøk i Indonesia blir den tredje pavelige reisen til landet. Paul VI besøkte Indonesia i 1970, etterfulgt av Johannes Paul II i 1989.
Denne saken ble først publisert på Catholic News Agency, EWTN Norges nyhetspartner
Kristina Millare er frilansjournalist med bakgrunn fra humanitær bistand og utviklingsarbeid, nyhetsjournalistikk, underholdningsmarkedsføring, politikk og forvaltning, næringsliv og entreprenørskap.