Pave Frans ankommer Øst-Timor på sin apostoliske reise til Asia og Oseania
Av Pål Johannes Nes, 10. september, 2024, 09:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Etter et todagers besøk i Papua Ny-Guinea har pave Frans ankommet Øst-Timor, det tredje og kanskje viktigste stoppet på hans apostoliske reise til Asia og Oseania. Dette besøket er av stor betydning, da Øst-Timor er det eneste landet på pavens reiserute hvor katolikker utgjør et overveldende flertall. Hele 97 % av de 1,3 millioner innbyggerne identifiserer seg som katolikker, noe som gjør dette besøket til en begivenhet med stor åndelig og kulturell betydning.
Temaet for besøket, “Måtte din tro være med din kultur,” fremhever den sterke forbindelsen mellom den katolske troen og den timoresiske nasjonale identiteten. For et land som har opplevd kolonisering, okkupasjon og en hard kamp for selvstendighet, er pave Frans’ tilstedeværelse ikke bare av stor åndelig betydning, men også et uttrykk for nasjonal stolthet og samhold. Øst-Timor er fortsatt i en fase av gjenoppbygging, og pavens tilstedeværelse blir sett som et symbol på håp og fremgang.
Høydepunktet under besøket vil være tirsdagens messe, hvor det forventes hundre tusenvis av deltakere. Blant dem vil det være pilegrimer fra både Øst-Timor og nabolandene, som Indonesia og Australia. Denne messen, som finner sted i hovedstaden Dili, blir en av de største religiøse samlingene i landets historie og illustrerer hvor dypt forankret katolisismen er i det timoresiske samfunnet. Arrangementets store omfang understreker viktigheten av dette pavebesøket, ikke bare for lokalbefolkningen, men også for katolikker i hele regionen.
I tillegg til messen vil pave Frans delta i møter med politiske ledere, biskoper og ungdomsgrupper. Disse møtene vil fokusere på viktige temaer som fred, dialog og økt forståelse. For mange timoresere er den katolske troen en integrert del av både deres nasjonale og kulturelle identitet, og pavens nærvær vil bidra til å styrke båndene mellom Kirken og folket i Øst-Timor.
EWTNs Vatikan-journalist Benedicte Cedergren gir et dyptgående innblikk i pavens reise så langt. Hun beskriver de minneverdige møtene pave Frans har hatt både i Papua Ny-Guinea og nå i Øst-Timor, og ser på betydningen av dette historiske besøket i Asias yngste nasjon. Gjennom sin dekning belyser hun viktigheten av pavens budskap om tro, håp og kulturell enhet, og hvilken betydning dette har for regionen.