«Vi er i trøbbel»: Katolske prester er urolig for en ny jihadistgruppe som gjør inntog i Nigeria
Av Agnes Aineah, oversatt av Pål Augland. 27. november 2024
To katolske prester fra Nigeria har uttrykt alvorlig bekymring for den forverrede sikkerhetssituasjonen i den vestafrikanske nasjonen, og bemerker at den mindre kjente jihadistgruppen Lakurawa i den nordvestlige delen av landet nylig har vært aktiv, noe som kan skape problemer for regionen som fortsatt kjemper mot det omfattende Boko Haram-opprøret.
Lakurawa-jihadistgruppen skal først ha dukket opp i Nordvest-Nigeria i 2018, da gruppen begynte å hjelpe lokalbefolkningen med å bekjempe væpnede banditter.
Gruppen, som sies å være en avlegger av Islamsk stat Vest-Afrika-provinsen (ISWAP), dukket opp igjen etter kuppet i Niger i juli 2023 i gjetersamfunn langs grensen mellom Nigeria og Niger, etter gradvis å ha blitt militante.
Lokalbefolkningen visste at de hadde med nok en dødelig jihadistgruppe å gjøre da gruppen 8. november angrep en landsby i den nordvestlige delstaten Kebbi i Nigeria og hakket 15 mennesker til døde. Gruppen skadet også flere andre og kom seg unna med stjålet kveg.
I et intervju med ACI Africa den 20. november uttrykte fader George Ehusani, grunnlegger av Psycho-Spiritual Institute (PSI) og administrerende direktør for Lux Terra Leadership Foundation, bekymring for at den nye jihadistgruppen langsomt vil prøve å gjøre Nigerias nordvestlige region til sin høyborg, en situasjon som ifølge presten vil forsterke usikkerheten i regionen.
«Vi har en usikkerhet som kommer fra forskjellige kanter”, sa Ehusani da ACI Africa spurte ham om hva som plager Nigeria. “Vi har en ny terrorgruppe som oppsto for rundt to uker siden i den nordvestlige delen av Nigeria. Gruppen er knyttet til Den islamske staten, og vi hører at medlemmene kommer fra Niger,» sa han.
Ehusani forklarte at Lakurawa-medlemmene allerede har blitt beskyldt for kidnappinger, drap og for å påtvinge lokalbefolkningen strenge sharia-lover.
«Lakurawaene invaderer en hel landsby, pålegger folk skatter og begynner å styre samfunnet som en regjering”, sa han til ACI Africa, og la til: “Vi er i alvorlige problemer. Lakurawaene hindrer til og med lokalbefolkningen i å dra til gårdene sine, og tvinger dem til å jobbe på jihadistenes gårder i stedet.»
Den nye jihadistgruppen kom med løfter om å beskytte lokalbefolkningen mot væpnede angripere, forteller Ehusani. «Folk har ikke noe annet valg enn å betale skatt i bytte mot beskyttelse. De er en terrorgruppe som får betalt for å beskytte landsbyboerne mot rivaliserende terrorgrupper.»
Ehusani leder PSI, et initiativ som bidrar til å utdanne og støtte eksperter på psyko-spirituell traumebehandling i et land som er vitne til en økning i antall traumeofre på grunn av den utbredte jihadismen og andre former for vold.
Ehusani, som gir terapi til tidligere kidnappede prester i Nigeria, fortalte ACI Africa mer om forekomsten av rivaliserende terrorgrupper i Nigeria.
«En gang fortalte en prest, som hadde blitt kidnappet og løslatt, meg at det finnes ulike konkurrerende grupper blant bandittene og jihadistene. Han sa at det faktum at en bandittgruppe frigir gisselet sitt, ikke betyr at gisselet er fritt. Et gissel kan bli frigitt og umiddelbart bli kidnappet av en annen rivaliserende bandittgruppe som venter,» sier han.
Ehusani snakket med ACI Africa under sitt besøk på PSIs campus i Kenya. Han var ledsaget av pater Hyacinth Ichoku, rektor ved Veritas University Abuja, det katolske universitetet i Nigeria som er tilknyttet PSI.
Ichoku forteller ACI Africa mer om Lakurawa-gruppens opprinnelse: «For noen uker siden ble noen soldater drept i Tsjad. Presidenten i Tsjad ønsket å fordrive alle som var involvert i drapet på soldatene. Det var dette som førte til at denne gruppen ble dannet.»
Han sa at noen av de militante som krysset over til Nigeria fra Tsjad, utgjorde en del av Lakurawawa-gruppen, som han sa har blitt «et mareritt» for befolkningen i Nordvest-Nigeria.
Ichoku sa at Lakurawa-gruppa presenterte seg som «frelsere» til lokalsamfunnene som i flere tiår har blitt terrorisert av Boko Haram og andre jihadistgrupper.
«Alle vet at dette ikke er noen frelsere, men bare nok en terrorgruppe som ønsker å ødelegge de andre for å kunne dominere og fortsette å terrorisere lokalbefolkningen», sa han.
«Gruppen er fortsatt liten, men svært potent», sa han videre, og uttrykte håp om at nigerianske myndigheter kan ‘kvele den i fødselen’.
Ichoku snakket om utfordringen Nigeria kan stå overfor når det gjelder å demme opp for den nye Lakurawa-gruppen: «Militæret står overfor en krig med mange ansikter, spesielt i nord, der de kjemper mot ulike terrorgrupper. I en slik situasjon har militæret en tendens til å spre styrkene på ulike grupper.»
I intervjuet den 20. november snakket Ehusani også om den økende krisen mellom bønder og gjetere, særlig på steder der fulaniene holder til i Nigeria.
Utfordringen, sa han, er at det finnes fulanier i nabolandene til Nigeria, inkludert Mali, Niger, Tsjad og Burkina Faso.
«Disse folkene snakker samme språk og over 90 prosent er muslimer. De er knyttet sammen av både stamme og religion. De tror at de kan dra hvor som helst uten at noen står i veien for dem,» sier Ehusani.
«Utfordringen er at vi ikke har noen seriøse grenser her. Når en fulani kommer til Nigeria, kan han gå rundt uten at noen legger merke til at han ikke er nigerianer. Og immigrasjonsmyndighetene ved grensen kan ikke hindre andre fulanier i å krysse grensen», sier han.
Noen av fulaniene som har vist seg å være fiendtlig innstilt til kristne bønder, har stammefrender og andre muslimer i sikkerhetstjenestene som gir dem beskyttelse, sa Ehusani.
Han kritiserte president Bola Ahmed Tinubus regjering for ikke å ta på alvor kampen mot terroristene.
«For øyeblikket har regjeringen ikke engang troverdighet. Du må ha høy troverdighet som regjering slik at folk aksepterer deg som regjering for å kunne ta tak i denne ondskapen», sa han.
I intervjuet den 20. november beklaget Ehusani at nigerianerne også har blitt mer lojale mot sin religion og sine etniske grupper enn mot landet. «Noen beskytter kjente terrorister som tilhører deres religion og etnisitet», sa han.
For ham vil usikkerheten i Nigeria aldri ta slutt så lenge det finnes høytstående personer som drar nytte av den. Han sa at han har vanskelig for å tro at det bare er kidnapperne «i bushen» som drar nytte av kidnappingene som øker i de fleste deler av Nigeria.
«Det er umulig at det er gutta i bushen som tjener på de enorme pengebeløpene de krever inn i løsepenger for å få løslatt sine kidnappede ofre. Det er et kartell der personer høyere oppe er involvert, og det er de som får den største delen av pengene», sier han.
Ehusani sa at Nigeria har en lang vei å gå i kampen mot jihadisme og andre former for bandittvirksomhet.
«Vi trenger en form for revolusjon, en slags fullstendig overhaling av systemet, for slik det er nå, har de kriminelle tatt over; de har tatt over på alle nivåer», la han til.