Skip to content

Ingeniør innen kjernekraftteknikk bekrefter at likkledet i Torino stammer fra det første århundret

I mange århundrer regnet kristne at likkledet i Torino stammet fra det første århundre.
En fotografisk kopi av det hellige likkledet som vises på den permanente utstillingen i St. Thomas the Apostle Parish i Ann Arbor, Michigan. Foto: Martin Barillas

Ingeniør innen kjernekraftteknikk bekrefter at likkledet i Torino stammer fra det første århundret

Av Martin Barillas, oversatt og tilpasset av Eli Åm, 1. oktober, 2024, 10:15
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

I mange århundrer regnet kristne at likkledet i Torino stammet fra det første århundre. Atomfysikeren Robert Rucker sier at hans nyeste forskning på likkledet bekrefter dette.

«Likkledet i Torino er menneskehetens nest mest verdifulle eiendel ved siden av Bibelen», sier Rucker til CNA. Likkledet oppbevares for tiden i Det hellige likkledes kapell i tilknytning til Johannes Døperens katedral i Torino i Italia.

I over 10 år har Rucker forsket på fysikken som forklarer Jesu legemes forsvinning og dets avtrykk på likkledet. På nettstedet hans, Shroud Research, utfordrer han påstandenen om at likkledet skulle stamme perioden 1260-1380 e.Kr., noe som har fått skeptikere til å konkludere med at det er en forfalskning fra middelalderen.

Et utsnitt av 3D-kroppen i bronse. Foto: Martin Barillas

I 1988 brukte forskere små prøver fra likkledet til å bestemme hvor mye karbon 14-isotoper de inneholdt, og ødela prøvene i prosessen. Den radioaktive karbon 14-isotopen er en variant av karbon som inneholder et overskudd av nøytroner, som er partikler som er mindre enn atomer. Over tid brytes karbon 14 ned til nitrogen 14 i organiske materialer som bein og plantemateriale. Forholdet mellom karbon 14-atomer som er igjen i en prøve, gir de dataene som trengs for å anslå prøvens alder.

Ifølge Rucker viser beregningene hans at karbon 14-dateringen fra 1988 er feilaktig fordi den ikke tar hensyn til strålingen som ble sendt ut fra Jesu kropp ved oppstandelsen, som inkluderte nøytroner som ble absorbert av likkledet og dannet nye karbon 14-atomer, noe som fører til en feiltolkning av dataene. 

«Karbon 14-dateringer kan være helt feil hvis noe annet enn nedbrytningen av karbon 14 har endret forholdet mellom c-14 og c-12 i prøven», forklarer Rucker. «Det har vært seks forskjellige forklaringer på karbondateringen 1260-1380. Den første forklaringen kom i et brev til redaktøren av tidsskriftet Nature i 1989. Tom Philips, som har doktorgrad i partikkelfysikk, foreslo overfor Nature som den mest åpenbare forklaringen at nye karbon 14-atomer ble produsert ved nøytronabsorpsjon i likkledet. Dette forslaget ble aldri fulgt opp før jeg gjorde kjernefysiske beregninger på datamaskinen i 2014», sier Ruckner

Rucker vil holde en workshop om forskningen sin den 6.-7. oktober i St. Thomas the Apostle Parish og University of Michigan i Ann Arbor, Michigan. Han har en bachelor- og mastergrad fra University of Michigan-Ann Arbor, og i tillegg sertifisert ingeniør innen både kjernekraftteknikk og maskinteknikk. 

Han har også 38 års erfaring fra kjernekraftindustrien, der han har utført dataanalytiske beregninger knyttet til design av atomreaktorer og statistisk analyse av eksperimentelle data. Han har forsket på likkledet siden 2013 og har utført kjernefysiske beregninger knyttet til dateringen av det.

Fader Bill Asbaugh, pastor i St. Thomas the Apostle Parish i Ann Arbor, Michigan, og Paola Conti-Puorger, forvalter av den permanente utstillingen, står foran en fotografisk reproduksjon av det hellige likkledet. Foto: Martin Barillas

Paola Conti-Puorger, som har doktorgrad i romfartsteknikk og doktorgrad i studier av likkledet fra Det pavelige  Athenaeum Regina Apostolorum i Roma, tilhører menigheten i St. Thomas og har ansvaret for den permanente Othonia-utstillingen. Denne omfatter en fotografisk reproduksjon av likkledet, et 3D-hologram og en bronsefigur av Jesus som ligger i graven før oppstandelsen, basert på avtrykket.

Othonia er et forskningssenter i Roma som arbeider for å bevare, fremme og spre kunnskap om likkledet. Det er en del av Science and Faith Institute ved Athenaeum. «Rucker har studert likkledet i en årrekke og kan gi en autoritativ uttalelse om den vitenskapelige forskningen på det,» sier hun til CNA.

«Likkledet representerer den aller beste nyheten vi kan motta i dette liv: at våre synder er tilgitt, at vi er elsket, at vi er verdifulle, og at vi er kalt til å elske med den samme kjærligheten. Dette er sannheten og menneskehetens virkelige lykke,» sa Paola Conti-Puorger. «Det er som å betrakte evangeliet og se at det lever. Som i eukaristien er Kristi legeme og blod der. Dette er et levende nærvær. Det er ikke en relikvie,» sa hun.

En modell av tornekronen, laget av grener og torner fra trær som finnes i Det hellige land. Foto: Martin Barillas

I 2015 ba pave Frans foran likkledet, og under en Angelus-tale sa han «Likkledet trekker oss mot Jesu martyransikt og -kropp.» Han fortsatte: «Samtidig skyver det oss mot ansiktet til alle lidende og urettferdig forfulgte mennesker. Det skyver oss i samme retning som Jesu kjærlighet går.» 

Verken paven eller hans nærmeste forgjengere har uttalt seg om likkledets ekthet.
Likkledet har i århundrer blitt æret i Nord-Italia, der det ble voktet av den mektige Savoy-familien. I 1983 ble det overdratt til paven. Da det ble utstilt i 1898, ble det gitt tillatelse til fotografering. Det viste seg å være et naturlig negativbilde og utenfor kompetansen til en middelaldersk forfalsker.

Nærbilde av 3D-bronselegemet av Jesus basert på likkledet i Torino. Foto: Martin Barillas

I 1981 fastslo et internasjonalt team av forskere fra forskningsprosjektet Shroud of Turin Research Project at bildet viser en pisket, korsfestet mann som ikke er laget av en kunstner. Men hvordan bildet ble til, er et problem som fortsatt er uløst, sier rapporten.

«Likkledet lette etter oss», sier Paola Conti-Puorger. «Forsynet bragte det til St. Thomas, så jeg tror det er Herren selv som kaller oss til å kretse om det.» 

«Mange tror vitenskapen står i motsetning til troen. Men det motsatte er tilfelle. Vitenskapen er en hjelp for troen», sier fader Bill Ashbaugh, pastor i St. Thomas the Apostle Parish, til CNA

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.