Hvordan kunne Marias hellige hus i Nasaret ende opp i Loreto i Italia?
Av Courtney Mares, oversatt av Pål Augland, 10. desember 2024
Hva har Galileo, Mozart, Descartes, Cervantes og den hellige Thérèse av Lisieux til felles? De har alle reist hundrevis av kilometer for å gå inn i Jomfru Marias hus, som er bevart i en basilika i den lille italienske byen Loreto.
Katolske pilegrimer har strømmet til det hellige huset i Loreto siden 1300-tallet for å stå innenfor murene der Jomfru Maria ifølge tradisjonen ble født, oppvokst og hilst på av engelen Gabriel.
Med andre ord, hvis strukturen faktisk stammer fra det gamle huset i Nasaret, var det hellige husets vegger vitne til da «Ordet ble kjød» ved bebudelsen, et historisk vendepunkt for menneskeheten.
Pave Frans opphøyet festen for Vår Frue av Loreto i 2019 ved å dekretere at den skulle inkluderes i den nåværende romerske kalenderen som et valgfritt minnesmerke hvert år den 10. desember.
Ifølge tradisjonen ankom Det hellige hus til Loreto den 10. desember 1294, etter en mirakuløs redning fra Det hellige land da korsfarerne ble drevet ut av Palestina på slutten av 1200-tallet.
Det er en ofte gjentatt historie om at engler bar Det hellige hus fra Palestina til Italia. Selv om moderne tilhørere kanskje tviler på sannhetsgehalten i legenden, har historiske dokumenter bekreftet troen til fromme pilegrimer opp gjennom århundrene – med en ironisk vri.
I 1900 oppdaget pavens lege, Joseph Lapponi, dokumenter i Vatikanets arkiv som fortalte at en adelig bysantinsk familie, Angeli-familien, på 1200-tallet reddet «materialer» fra «Vår Frues hus» fra muslimske inntrengere og deretter fikk dem fraktet til Italia for å bygge en helligdom.
Navnet Angeli betyr «engler» på både gresk og latin.
I en annen historisk diplomatisk korrespondanse, som ikke ble publisert før i 1985, omtales de «hellige steinene som ble tatt fra Vår Frue, Guds Moders hus». Høsten 1294 inngikk «hellige steiner» i medgiften til Ithamar Angeli da hun giftet seg med Filip II av Anjou, sønn av kong Karl II av Napoli.
En mynt preget av et medlem av Angeli-familien ble også funnet i grunnmuren til huset i Loreto. I Italia ble mynter ofte lagt inn i fundamentet til en bygning for å vise hvem som var ansvarlig for byggingen.
Ved utgravningene i både Nasaret og Loreto ble det funnet lignende materialer på begge steder. Steinene som utgjør den nedre delen av murene i Det hellige hus i Loreto, ser ut til å ha blitt bearbeidet med en teknikk som var spesiell for nabateerne, og som også var utbredt i Palestina. Det finnes inskripsjoner med synkoperte greske tegn med sammenhengende hebraiske bokstaver som lyder «O Jesus Kristus, Guds sønn», skrevet i samme stil som i hulen i Nasaret.
Arkeologene bekreftet også en tradisjon fra Loreto om at kristne i det tredje århundre hadde forvandlet Marias hus i Nasaret til et sted for tilbedelse ved å bygge en synagogelignende kirke rundt huset. En biskop fra det syvende århundre som reiste til Nasaret, bemerket at det var bygget en kirke ved huset der bebudelsen fant sted.
Fra St. Frans av Sales til St. Louis de Montfort har mange helgener besøkt det hellige huset i Loreto opp gjennom århundrene. Den hellige Carlo Borromeo foretok fire pilegrimsreiser i 1566, 1572, 1579 og 1583.
Den hellige Johannes Paul II kalte i 1993 Det hellige hus i Loreto for «den fremste helligdommen av internasjonal betydning viet til den hellige jomfru».
Den hellige pave Pius V tilskrev jomfruen av Loreto seieren over tyrkerne ved Lepanto, noe som fikk både general Marcantonio Colonna og erkehertug Johann av Østerrike til å valfarte til helligdommen i henholdsvis 1571 og 1576.
Christofer Columbus avla et løfte til Madonna av Loreto i 1493 da han og mannskapet hans ble fanget i en storm på hjemreisen fra Amerika. Senere sendte han en sjømann til Loreto på en pilegrimsreise for å takke på vegne av hele mannskapet.
Dronning Christina av Sverige ofret sin krone og sitt septer til jomfru Maria i Loreto i 1655 etter at hun konverterte fra den lutherske tro til katolisismen.
Napoleon plyndret helligdommen og dens skattkammer 13. februar 1797, og tok med seg dyrebare juveler og andre gaver som det europeiske aristokratiet, deriblant flere franske monarker, hadde ofret til Jomfru Maria gjennom århundrene. Men det som i pilegrimenes øyne hadde størst verdi, Marias hellige hus, ble ikke skadet.
I en preken i 1995 kalte Johannes Paul II det hellige huset i Loreto for «huset til alle Guds adopterte barn».
Han fortsatte: «Trådene i hele menneskehetens historie knyttes sammen på nytt i dette huset. Det er helligdommen i Nasaret, som Kirken i Italia er knyttet til av forsynet, som gjør at sistnevnte på nytt får en kraftig påminnelse om inkarnasjonens mysterium. Takket være inkarnasjonen er hvert enkelt menneske kalt til Guds Sønns verdighet.”