Skip to content

Hva er en krise | Nyhetsbrev fra EWTN Norge

Noen har kommentert vår bruk av ordet "krise" i NUK. Ordet krise forbindes ofte med polarisering og konflikt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
"Nature's Chaos" by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

Hva er en krise | Nyhetsbrev fra EWTN Norge

Av Pål Johannes Nes, 18.10.2024, 09:00
EWTN Norge sender ut nyhetsbrev hver fredag, meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kjære venner av EWTN Norge,

Denne uken har viktige temaer vært oppe til diskusjon, i Kirken så vel som i media. Spørsmål om samboerskap har vært i sentrum, og våre biskoper har publisert to svært viktige dokumenter. På mandag stilte vi i EWTN spørsmål om veien videre, og allerede dagen etter kom svaret fra Norsk katolsk bisperåd. Våre biskoper er tydelige: Den eneste samlivsformen som er innstiftet av Gud, er ekteskapet mellom én mann og én kvinne. Ingen annen samlivsform er gudgitt, og som Kirke er vi forpliktet til alltid å velge det som er av Gud.

Det er derfor gledelig at biskop Erik Vardens bok om kyskhet nå foreligger på norsk. Vi tror den vil være til stor hjelp for alle som ikke lever i det gudgitte samlivet som ekteskapet representerer, og med forfatterens utvidete kyskhetsbegrep, også for dem som lever i ekteskap.

I ukens åndelige føde kan du lese vårt intervju med biskop Erik Varden om den nye felleserklæringen, 17 viktige ting å vite om Carlo Acutis, og bli bedre kjent med den hellige John Henry Newman.

Biskop Erik Varden om økumenisk erklæring om kjønn og seksualitet:
Et eksklusivt intervju med biskop Erik Varden der han utdyper den nye økumeniske erklæringen som tydeliggjør kristne standpunkter om kjønn og seksualitet.

17 ting det er verdt å vite om Carlo Acutis:
En opplysende artikkel om den unge, digitale misjonæren Carlo Acutis, som snart blir helligkåret.

John Henry Newmans reise fra Oxford til Roma:
Lær mer om den hellige John Henry Newmans vei fra anglikanismen til Den katolske kirke, et vitnesbyrd om hans søken etter sannheten.

Nyhetsbildet er også denne uken preget av synoden, som nå går inn i sin siste fase, krisen i NUK, og ikke minst det sterke høringssvaret fra norske katolske bisperåd.

Katolsk motstand mot utvidelse av abortloven til 18. uke:
Norsk katolsk bisperåd står fast i sin motstand mot forslaget om å utvide abortloven til 18. svangerskapsuke, med et kraftfullt forsvar for menneskeverdet.

Synoden om synodalitet utelukker kvinnelige diakoner:
En rapport fra EWTN News In Depth som gir innsikt i de siste diskusjonene under synoden, og i den klare avgjørelsen når de gjelder spørsmålet om kvinnelige diakoner.

Krise i Norges Unge Katolikker? Hva nå?
En kommentar til de utfordringene Norges Unge Katolikker står overfor, og spørsmål om veien videre.

Noen har kommentert vår bruk av ordet “krise” i NUK. Ordet krise forbindes ofte med polarisering og konflikt. Vi mener imidlertid at det er dekkende, da det er en krise når vi ikke evner å støtte unge voksne til å leve slik Kirken ber oss. En kommentar på Facebook bemerket: «Dette er ingen krise i NUK. Krisen ligger heller i mangel på støtte fra godt voksne katolikker som ikke løfter en finger for å bidra til å skape en ungdomsorganisasjon som kan forme gode unge trosvitnesbyrd. Vi trenger at dere som mener at dere lever i tråd med Kirkens lære er villige til å hjelpe andre på den veien».

Vi trenger flere vitnesbyrd og vi trenger å løfte frem at det er mulig å leve i trå med Kirkens lære i 2024. Krisen i NUK er ikke isolert til NUK; det er en krise som gjelder hele Kirken i Norge og den universelle Kirke. Våre biskoper viste vei med erklæringen om kjønn og seksualitet som kom på tirsdag. Som kirkesamfunn må vi tørre å bruke den situasjonen vi står i, sammen med erklæringen, til å løfte diskusjonen ut av NUK og til hvordan vi kan hjelpe unge voksne i et over-sekulært samfunn. I “Ukens nyheter” ber sr Anne Bente Hadland om et symposium i regi av Norsk katolsk bisperåd. En utmerket ide!

Erklæringen har fått bred internasjonal oppmerksomhet. Store deler av den norske kristenheten står samlet for å tydeliggjøre hva vi som kristne har til felles. Med artikler på både tysk og engelsk har budskapet spredt seg verden over – et eksempel på at økumenisk samarbeid kan være særdeles fruktbart når det, som i dette tilfellet, utgår fra en felles sak.

Alt godt i Kristus,

Pål Johannes Nes
Ansvarlig redaktør 
EWTN Norge

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.