Bak kulissene: Hvordan Vatikanets julekrybbe blir til
Av Pål Johannes Nes, 8. desember 2024
Vatikanet gjør seg klar til jul, og som alltid er julekrybben på Petersplassen, sammen med det store juletreet, et høydepunkt. I år ble julekrybben innviet den 7. desember. Tradisjonen tro inviterte paven en italiensk by til å bidra med sin kunstneriske arv til krybben. For 2024 falt æren på Grado, en liten kystby på en øy mellom Venezia og Trieste.
Julekrybben fra Grado er inspirert av lagunens unike sjarm. Sentralt i utstillingen står casoni, de enkle fiskerhyttene i regionen, og de tradisjonelle båtene som preger vannlandskapet ved Grado. Ifølge prosjektets kurator, Antonio Boemo, «ønsket vi å gjenskape selve lagunen i Grado her på Petersplassen.» Denne ambisiøse visjonen samlet førti lokale håndverkere og gjorde krybben til et ekte fellesskapsprosjekt.
Med sine tretti meter i lengde og fjorten meter i bredde var krybben en betydelig logistisk utfordring, særlig med tanke på de seks hundre kilometerne den måtte tilbakelegge fra Grado til Vatikanet. Arkitekt Andrea de Waderstein forklarer hvordan utfordringen ble løst med modulær design: «Vi designet prosjektet som Lego, med 102 skumgummibiter som danner vannkanten, satt sammen på stedet for å gjenskape lagunen.»
Grado-krybben er også bemerkelsesverdig på grunn av sin innovative flytende design, som ble en uventet attraksjon for måkene på Petersplassen. For å beskytte mesterverket er det installert ultralydutstyr som holder fuglene unna. For å gjøre utstillingen enda mer autentisk har håndverkere 3D-printet lagunens innfødte fugler og planter, noe som bringer den naturlige livligheten i Grado til Vatikanet.
For teamet bak prosjektet er fremstillingen kulminasjonen av mange års hardt arbeid og en delt drøm. «Det var min drøm,» sier Boemo, «og nå blir det drømmen til alle i Grado.»