Abort i USA og Norge
Av sr. Anne Bente Hadland, 25. august, 2024, 19:43
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Når dette leses, (men ikke når det skrives), legges det frem ny abortlov i Norge. Det er ventet at Senterpartiet tar dissens, fordi loven etter alt å dømme vil utvide abortgrensen til 18 uker fra 12 når det gjelder selvbestemt abort. Senterpartiet vil holde på 12 uker. Ifølge Dagens Næringsliv (her gjengitt fra Vårt land) vil Arbeiderpartiet, Venstre, SV, MDG og Rødt stemme for lovforslaget, men trenger da fem stemmer til fra andre partier for å få loven igjennom.
I Europa er det stor bredde i abortlovgivningen, fra Malta som forbyr abort, til Polen som kun tillater abort når morens liv er i fare og etter voldtekt, til Island med 22 ukers grense, England, Skottland, Wales og Nederland med 24 ukers grense. I de landene som har utvidet abortgrensen, sier de at de fleste abortene tas før uke 12.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) gikk i mai ut mot liberaliseringen av abortloven. I et intervju med Klassekampen, sa hun at hun tror et utvidelse fra uke 12 til 18 vil endre synet på abort sent i svangerskapet. «En lov signaliserer og skaper holdninger, kanskje ikke på kort, men på lang sikt,» sa Toppe.
Ifølge opplysninger Vårt land har kjennskap til, vil den nye loven også godta fri adgang til fosterreduksjon når en kvinne er gravid med tvillinger. I det tidligere lovforslaget måtte slike aborter nemndbehandles.
Også i USA er abort på dagsorden i valgkampen. Det har blitt veldig tydelig under Demokratenes landsmøte hvor en buss fra Planned Parenthood er stilt opp som tilbyr, abort, sterilisering og kjønnsskiftebehandling gratis under landsmøtet. Det er vel kjent at både president- og visepresidentkandidaten går inn for en svært liberal lovgivning på områdene; abort ut svangerskapet og økt tilgang til kjønnsskifteoperasjoner. Det er allikevel en underlig måte å fremme budskapet på. «Siktemålet er ifølgje ei pressemelding å vise kva som er mogleg når statar som Illinois «arbeider for å støtte, heller enn å avgrense, tilgangen til rimelege helsetenester»», kan vi lese i Dagen.
En som har reagert, er biskop Barron. I en tirade på X/Twitter sier han blant annet:
«Jeg har levd lenge nok til å ha sett en bemerkelsesverdig utvikling i hvordan ledende demokrater tenker når det gjelder abort. Da jeg var ung, var demokrater så fremtredende som senator Edward Kennedy, pastor Jesse Jackson og, ja, Joe Biden entusiastiske abortmotstandere. Etter Roe v. Wade-avgjørelsen begynte demokratene å vakle. Guvernør Mario Cuomo kjempet med sin katolske samvittighet og erklærte at selv om han personlig var motstander av abort, følte han seg forpliktet til å støtte abortmotstanderne i sitt offentlige liv.”
På begynnelsen av 1990-tallet sa president Bill Clinton, som fortsatt viste en viss moralsk tilbakeholdenhet med hensyn til inngrepet, at han ønsket at abort skulle være «lovlig, trygt og sjeldent». Men så, på 2020-tallet, viste Mario Cuomos sønn, Andrew, i likhet med sin far guvernør i New York, ingen indre kamp i saken i det hele tatt. Faktisk beordret han at bygninger skulle lyses opp i New York City for å feire «reproduktive rettigheter».
I går kveld, på Demokratenes landsmøte, ble det parkert et mobilt anlegg rett utenfor salen, der det ble tilbudt gratis vasektomi og abort. Det har vært en forferdelig nedtur. “Og hvis du tror at jeg er mindre skuffet over republikanerne, som har fjernet abortmotstand fra sitt program, må du tro om igjen.”
Blant Demokratene finnes det også pro-life-grupper, og de har kommet med en motaksjon til tilbudet om gratis abort. De har samlet inn $ 6000 og kjøpt bleier til trengende familier i Chicagoområdet hvor landsmøtet foregår.
Det er gått to år siden USAs Høyesterett omgjorde dommen fra 1973 som påla alle delstater å legalisere abort. Nå er det opp til den enkelte delstat hvordan abortlovgivningen skal se ut. Det har ført til noe nært totalforbud i enkelte stater, mens andre har utvidet grensene.
Abortbevegelsen er godt finansiert sammenlignet med abortmotstanderne.
Det «har alltid vært en finansieringsforskjell mellom dem som ønsker å beskytte uskyldig menneskeliv, og dem som ønsker å fremme drap på ufødte barn», sier Carol Tobias, leder av National Right to Life Committee, etter opplysninger om at Melinda Gates støtter abortklinikker over hele verden med store summer.
Samtidig står verden overfor en fertilitetskrise, skal vi tro professor i økonomi, Jesus Fernandez-Villaverde, i en artikkel i The Spectator, og den er verre enn du tror, legger han til. I artikkelen skriver han:
«For alle som er fristet til å prøve å spå om menneskehetens fremtid, er Paul Ehrlichs bok The Population Bomb fra 1968 en advarende fortelling. Med utgangspunkt i den da populære malthusianske troen på at verden var dømt til undergang på grunn av høye fødselstall, spådde Ehrlich: «På 1970-tallet vil hundrevis av millioner av mennesker sulte i hjel». Han kom med drastiske løsninger, blant annet ved å tilsette kjemikalier i drikkevannet for å sterilisere befolkningen. Ehrlich, i likhet med mange andre, tok feil. Det han burde bekymre seg for, var synkende fødselstall og befolkningskollaps. Nesten 60 år senere spår mange at verden snart vil reprodusere seg med mindre enn erstatningsraten.» Avslutningsvis skriver han: «Den eneste måten å snu trenden i fruktbarhetstallene på, er å legge forholdene til rette for at store familier kan blomstre. Hvis vi ikke gjør det, vil den kommende demografiske vinteren bli langt tøffere enn noen vil innrømme.» Link til resten av artikkelen finner du under.
Les mer:
Slik gjekk det då dei flytta abortgrensa frå veke 16 til veke 22
Tror flere vil ta abort seint
Vårt Land erfarer: Regjeringen fjerner forbud mot selvbestemt tvillingabort
Bishop Robert Barron
Tilbydde gratis abort og sterilisering under landsmøtet til Demokratane
Melinda Gates, a Catholic, to give millions to fund abortion throughout the world
The global fertility crisis is worse than you think
Head of Planned Parenthood, abortion advocates speak at Democratic National Convention
Denne saken ble første gang publisert på EWTN.no i Ukens nyheter med sr Anne Bente Hadland
Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.
Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”