Levende julekrybber samlet katolske troende i Oslo og Fredrikstad
Av Pål Johannes Nes, 16. desember 2024
Tredje søndag i advent ble den tradisjonsrike levende julekrybben arrangert i St. Olav menighet i Oslo. Dette flerkulturelle arrangementet samlet mennesker fra hele menigheten og viste bredden i den katolske kirken. Levende dyr, sang og kulturelle innslag skapte en dag fylt med juleglede og fellesskap.
Arrangørene i Oslo anslår at opptil 2000 personer var innom i løpet av dagen. Pål de Vibe, medlem av menighetsrådet, beskriver arrangementet som et viktig tiltak for både menigheten og kirkens misjon. «Det er flott å kunne invitere byen til å leve julens fortelling og budskap» uttalte han til EWTN Norge. Ifølge de Vibe var det beste med dagen nettopp den store julegleden som preget feiringen.
Også i St. Birgitta katolske kirke i Fredrikstad ble det arrangert levende julekrybbe lørdag 14. desember. Under banneret «Fred på jord» samlet menigheten seg til en dag fylt med sang, musikk og levende dyr, deriblant esel og sauer. Arrangementet var en stor suksess og skapte glede blant de fremmøtte.
Nicholas Christiansen, som er kandidat til det permanente diakonat, kunne fortelle at arrangementet engasjerte bredt, særlig blant de ulike nasjonale gruppene i menigheten. Den liturgiske delen, med velsignelse av krybben, var en viktig del av dagen, og det var en ekstra fin opplevelse å se en familie med et nesten nyfødt barn representere den hellige familie. Ulike kor bidro med vakker sang på sine språk, og salgsboder fra forskjellige grupper skapte en levende atmosfære som styrket fellesskapet.
Tradisjonen med levende julekrybber kommer opprinnelig fra Italia, der den hellige Frans av Assisi lagde den første julekrybben for litt over 800 år siden. Frans ønsket å gjøre juleevangeliet mer levende og virkelig for folk, og arrangerte derfor en julekrybbe med levende dyr og mennesker i en grotte i den italienske landsbyen Greccio. Denne tradisjonen lever nå videre i norske menigheter som St. Olav i Oslo og St. Birgitta i Fredrikstad.
Slike arrangementer viser hvordan gamle tradisjoner kan bidra til å styrke fellesskapet og holde fokus på det sentrale i julefeiringen – Jesu Kristi fødsel.
Les også: Krybbe til besvær