Skip to content

10 overraskende fakta om Peterskirken og Vatikanet

Basilikaen, som ble innviet den 18. november 1626, er et sted for skjønnhet og transcendens, bønn og tilbedelse. Det er et sted som er gjort vakkert av menneskehender og av Guds nåde.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Nærbilde av Peterskirkens alter inne i Peterskirken i Vatikanstaten. Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

10 overraskende fakta om Peterskirken og Vatikanet

Av p. Jeffrey Kirby, oversatt av Eli Åm, 20. noveber 2024

Et av de mest kjente stedene for tilbedelse på planeten Jorden er Peterskirken på Vatikanhøyden i Roma. Det er helligdommen og hvilestedet til Jesu Kristi fremste apostel, Simon Peter fra Galilea, kristendommens første pave.

Den nåværende basilikaen er det andre gudshuset som ligger på det nåværende stedet. Den første basilikaen ble bygget av keiser Konstantin på midten av 400-tallet, da den kristne troen ble legalisert etter århundrer med forfølgelse. På grunn av alder og forsømmelse ble den første basilikaen revet, og den andre ble bygget. Den andre og nåværende basilikaen ble bygget under den italienske renessanse i arkitekturen, og blir ansett som kronen på verket for denne kunstneriske og kulturelle bevegelsen.  Kirken ble innviet den18. november 1626.

Ingenting kan måle seg med Peterskirkens størrelse, majestet og kraft. Den gjenspeiler det beste av menneskehetens kreative genialitet. Basilikaen er derfor et sted for skjønnhet og transcendens, bønn og tilbedelse. Det er et sted som er gjort vakkert av menneskehender og av Guds nåde. 

Det er mange interessante ting å si om Peterskirken. Her er 10 av de mest overraskende faktaene:

10. Vatikanet er det minste landet i verden.

Med sine 109 dekar kunne omtrent åtte Vatikanstater fått plass i Central Park i New York City. Selv om Vatikanet er verdens minste nasjon, sikrer dets uavhengighet at paven er fri til å undervise og være hyrde uten innblanding eller tvang fra noen nasjon eller politisk parti.

9. En baseballkamp i Major League kan spilles på Petersplassen.

Petersplassen ble utformet som en del av den nye basilikaen på 1600-tallet. Den ble fullført av barokkmesteren Gian Lorenzo Bernini mellom 1656 og 1667. I dag tar den store plassen imot pilegrimer og besøkende fra hele verden. Den er 300 meter lang og 200 meter bred. Wrigley Field, hjemmebanen til Chicago Cubs, kunne fått plass to ganger (med plass til overs). World Series kunne blitt spilt på Petersplassen! Ved full kapasitet kunne omtrent 250 000 mennesker få plass på torget.

8. Det fantes ikke noe bilde av Jomfru Maria på Petersplassen før i 1981.

Etter attentatforsøket på pave Johannes Paul II den 13. mai 1981, hevdet paven at det var Vår Frue av Fatima som hadde reddet livet hans. Kulen beveget seg i pavens kropp på en uforklarlig måte. Da Johannes Paul II fikk vite dette, svarte han: «En hånd skjøt, men en annen hånd (Jomfru Marias) styrte.» Til ære for Marias inngripen beordret paven at et mosaikkbilde av Maria skulle pryde Peterskirken. Det fantes ingen andre bilder eller statuer av Maria på plassen før mosaikken ble plassert der i desember 1981.

Mosaikk av «Mater Ecclesiae» på Petersplassen. Foto: Public domain

7. Super Bowl kunne spilles i basilikaens skip.

Ordet «skip» kommer fra det latinske ordet for skip som er «navis» og er betegnelsen på midtgangen i en kirke. Peterskirkens midtskip er utført av den store arkitekten Carlo Maderno. Det var en utvidelse av den opprinnelige planen til Michelangelo. Den nye planen krevde en forlengelse av den østlige fløyen til 611 fot, som er skipet i den nåværende basilikaen. Med denne lengden kunne Super Bowl spilles i basilikaens skip.

6. En romferge kunne fått plass innenfor kuppelens areal.

Peterskirkens kuppel er nesten 400 meter høy, og den er mer enn 30 meter høyere enn US Capitol i Washington, D.C., som er 287,5 meter. En romferge, med sine utvendige raketter og drivstofftanker, ville fått plass innenfor kuppelens areal.

5. Pave Johannes Paul II hviler i Sankt Sebastians alter.

Etter Pietà-statuen er det første alteret på høyre side av kirkeskipet Sebastian-alteret. San Sebastiano er skytshelgen for idrettsutøvere og soldater. I dag er dette alteret imidlertid mest kjent som hvilestedet til pave Johannes Paul II. Han ble flyttet til dette alteret etter saligkåringen. Det er ingen tilfeldighet at liket av en så atletisk og energisk pave hviler ved alteret til atletenes skytshelgen. Graven til den tredje lengst sittende paven i Den katolske kirkes historie er høyt aktet og besøkes av tusenvis av mennesker hver uke. På grunn av den store folkemengden er det utpekt egne vaktmestere til å ta seg av publikum ved graven i dagens løp.

4. De hellige dørene åpnes bare når det er jubelår.

Peterskirkens hellige dører åpnes bare når det er jubelår, noe som vanligvis skjer hvert 25. år. Tradisjonen med jubelår peker mot en gammeltestamentlig praksis, og det kunngjøres som en fastsatt tid for nåde og omvendelse, håp og glede. Det siste jubelåret var i år 2000. I desember 2024 åpnes den første hellige døren for håpets jubelår i 2025.

3. Pietà er det eneste signerte verket av Michelangelo.

Etter avdukingen av den store skulpturenble Michelangelo rasende da han hørte folk tilskrive andre kunstnere verket. Han plasserte inskripsjonen «Michelangelo Buonarroti, florentiner, skaper» på et lite bånd over statuens bryst. Senere kom han imidlertid tilbake og ble fylt av anger over denne oppvisningen i stolthet. For å motvirke forfengeligheten avla kunstneren et privat løfte om aldri mer å signere et kunstverk, og det løftet holdt han. Pietà er det eneste signerte verket av Michelangelo.

2. Føttene på Peterstatuen er blitt slitt ned av pilegrimenes ærbødighet.

Hovedapostelens figur står i basilikaens høyre tverrskip. Statuens føtter, spesielt den høyre foten, er blitt slitt ned av pilegrimenes fromme kjærtegn gjennom århundrene. Dette er litt pussig, siden statuen befinner seg like ved Peters hvilested, der det meste av helgenens kropp ligger – bortsett fra føttene. 

Bildetekst: Bronsestatuen av Sankt Peter med himmelens nøkler, tilskrevet Arnolfo di Cambio. Foto: Offentlig domene

1. Basilikaen er bygget over knoklene til Peter.

Man har alltid trodd at Peters knokler befant seg under stedet der basilikaen nå står, men man har aldri visst nøyaktig hvor de befant seg. De ble oppdaget ved en tilfeldighet på midten av 1900-tallet, og  etter flere tiår med vitenskapelige tester, kunngjorde pave Paul VI i 1968 at de aktuelle knoklene virkelig tilhørte apostelen Peter. Og slik er den majestetiske basilikaen bokstavelig talt bygget på Peters knokler, akkurat som den universelle kirken bygger på vår første pave, han som sa til Herren Jesus: «Du er Den salvede, den levende Guds Sønn» (Matteus 16:16).

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.