Skip to content

John Henry Newmans reise fra Oxford til Roma

For fem år siden, under en historisk kanonisering på Petersplassen i Roma,

John Henry Newmans reise fra Oxford til kanonisering i Roma – fra anglikansk prest til katolsk helgen

Av EWTN, oversatt og tilpasset av Pål Johannes Nes, 14. oktober 2024
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player…

For fem år siden, under en historisk kanonisering på Petersplassen i Roma, erklærte pave Frans kardinal John Henry Newman som helgen i Den katolske kirke. Newman, en tidligere anglikansk prest og en av 1800-tallets mest fremtredende akademikere, poeter og teologer, etterlot seg et varig avtrykk i kirkens historie. Hans reise fra Oxford, gjennom en dyp åndelig søken, til konverteringen til katolisismen og kanoniseringen i Roma markerer et viktig kapittel i Kirkens moderne historie.

I denne ukens Vaticano blir vi kjent med historien til den hellige John Henry Newman

Fra anglikanske røtter til katolsk søken

Født i England i 1801, vokste Newman opp i en anglikansk familie. Han ble ordinert til anglikansk prest som 24-åring og tjenestegjorde som prest og professor ved Oriel College i Oxford i over tjue år. Til tross for sin tilknytning til høykirken, hadde han en dyp respekt for den tidlige kristne tradisjonen, som han mente den anglikanske kirken delte. Likevel tok Newmans liv en uventet vending som førte ham til å stille spørsmål ved, og til slutt omfavne, katolisismen.

«Han visste at kirken i Roma var mor til kirken i England», forklarer pater Hermann Geissler, direktør for Newman-senteret i Roma. Denne respekten for Roma kom i konflikt med hans tro på at «paven var Antikrist», en oppfatning som mange anglikanere på hans tid delte.

En reise preget av sykdom og åndelig åpenbaring

Newmans vei til katolisismen ble markert av en betydningsfull hendelse i 1833. Under en reise til Italia ble han rammet av tyfus, noe som førte til en dyp åndelig erfaring. «I sitt delirium ropte han: ‘Jeg vil ikke dø, for jeg har ikke syndet mot lyset,’» minnes pater Geissler, som beskriver en mystisk opplevelse som Newman selv aldri fullt ut kunne forklare.

I 1845 ledet Newmans studier av kirkefedrene ham til å forlate anglikanismen og tre inn i Den katolske kirke. Han forsøkte først å katolifisere anglikanismen, men etter motstand fra både Oxford og de anglikanske biskopene, valgte han å trekke seg tilbake nær Oxford, hvor han viet seg til studier, bønn og refleksjon.

Roma og en varig arv

I 1846 reiste Newman til Roma for å forberede seg til prestevielsen ved Misjonskollegiet Propaganda Fide. Under oppholdet møtte han pave Pius IX, som personlig besøkte ham – et tydelig tegn på Newmans økende innflytelse. I 1847 ble Newman ordinert til katolsk prest, og han returnerte til England, hvor han grunnla The English Oratory of Saint Philip Neri i Birmingham.

Hans siste besøk til Roma fant sted i 1879, da pave Leo XIII, som anerkjente Newmans betydning, utnevnte ham til kardinal. Selv om Newman i utgangspunktet nølte med å flytte til Roma, ble han forsikret om at han kunne bli værende i England, noe som gjorde at han kunne fortsette å tjene både sitt hjemland og Den katolske kirke.

Newmans reise fra Oxford til Roma ble fullført for fem år siden, da pave Frans kanoniserte ham på Petersplassen, og befestet hans ettermæle som helgen i Den katolske kirke.

Les også:

Den hellige John Henry Newman
Miniserie om den hellige John Henry Newman

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.