Skip to content

Kina og Vatikanet: Katolske kirker og religiøs frihet under press

Les om hvordan Kina presser katolske kirker og trosfriheten gjennom sinisering og Vatikanets omstridte avtale.

Kina og Vatikanet: Katolske kirker og religiøs frihet under press

Av sr Anne Bente Hadland, 06. oktober, 2024, 05:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Kina erstatter kors og kristne symboler med bilder av Xi Jinping

Kina fjerner kors fra kirker og erstatter bilder av Kristus med Xi Jinping, står det i en ny rapport om religionsfrihet. Rapporten beskriver i detalj det kinesiske kommunistpartiets (KKP) innsats for å «utøve total kontroll» over den katolske kirken og andre religiøse trosretninger innenfor landets grenser, og for å «med makt utrydde religiøse elementer» som partiet anser å være i strid med sin politiske og politiske agenda.

Sinisering av religioner i Kina: En trussel mot religionsfrihet

Analysen som ble publisert av United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF) i forrige uke, hevder at KKPs politikk for «sinisering av religion» konsekvent bryter med den internasjonalt beskyttede retten til religionsfrihet. Begrepet sinisering betyr å tilpasse noe til kinesisk kultur, men politikken underordner i hovedsak trosretninger til «KKPs politiske agenda og marxistiske visjon for religion», ifølge rapporten.

Kinas kontroll over religiøse grupper og katolske kirker

For å underordne religionene under partiet tvinger myndighetene religiøse grupper til å melde seg inn i ulike «patriotiske religiøse foreninger» og deres lokale avdelinger. For katolske kirker betyr dette at de må melde seg inn i Bispekonferansen for den katolske kirken i Kina, som offisielt står under kontroll av Kinas statsadministrasjon for religiøse anliggender og KKPs avdeling for «United Front Work Department». Alle som praktiserer sin tro utenfor slike offentlig godkjente, patriotiske, foreninger, utsettes for forfølgelse. Det gjelder også undergrunns-katolikker.

Vatikanets omstridte avtale med Kina: Biskoper og undergrunnskirken

I 2018 inngikk Vatikanet en hemmeligstemplet avtale med kinesiske myndigheter om utnevnelse av biskoper. Den patriotiske kirken og den forbudte og forfulgte undergrunnskirken ble slått sammen. Til tross for denne avtalen, har kinesiske myndigheter flere ganger utnevnt biskoper uten å rådføre seg med Vatikanet. Biskoper har sittet fengslet i årevis uten at Vatikanet vet hvor de er. Avtalen, som er sterkt kritisert, har vært fornyet to ganger og skal eventuelt fornyes igjen i år.

I en artikkel i First Things, karakteriserer den katolske forfatteren George Weigel, avtalen som «evangelisk katastrofal, strategisk misforstått og kanonisk tvilsom … i strid med Vaticanum II og forbudet i Canon 377.5.». Den er også taus om religiøs forfølgelse som millioner av mennesker i Kina utsettes for.

Les mer:
Kirken i Kina: En utfordrende balansekunst
Vatikanet «fornøyd» med utnevnelse av katolsk biskop i kommunist-Kina
Kina og Vatikanet
China is removing crosses from churches, replacing images of Christ with Xi Jinping
Sinicization” Is Not Inculturation

Denne saken ble første gang publisert på EWTN.no i Ukens nyheter med sr Anne Bente Hadland


Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.

Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”


Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.