Skip to content

Synoden

Pave Frans taler til deltakerne på det første møtet i den fulltallige forsamlingen for synoden om synodalitet 2. oktober 2024. | Kreditt: Daniel Ibañez/CNA

Synoden

Av sr Anne Bente Hadland, 05. oktober, 2024, 05:30
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Synoden om synodalitet er i gang igjen, og helt i starten ble det rapportert fra arbeidsgruppene som jobber med de spørsmålene som synoden ikke skal befatte seg med; LGBT+, kvinners ordinasjon, osv. På vei hjem fra Belgia, understrkeet pave Frans igjen at „den kommende synoden ikke vil endre noen doktrine! «Synodeprosessen skal være en tilbakevending til evangeliet. Den skal IKKE ha ‘moteriktige’ reformer blant sine prioriteringer.»

Under åpningen av synoden la pave Frans vekt på at en biskops tjeneste inkluderer samarbeid med lekfolk, og at synoden vil identifisere «ulike former» for utøvelsen av denne tjenesten.

Kvinner og kvinners plass er viet stor oppmerksomhet, og kardinal Fernandez, prefekten for Trosdikasteriet, la frem arbeidsgruppens foreløpige resultater. Spørsmålet om kvinners ordinasjon har vært drøftet i to ulike kommisjoner så langt i dette pontifikatet, som begge har konkludert negativt. Pave Frans har selv uttalt et klart nei til spørsmålet, allikevel er det nedsatt en arbeidsgruppe som igjen skal se på mulighetene. Deltagerne i denne gruppen er ikke identifisert i motsetning til de andre gruppene. Men det prefekten kunne opplyse om, var at det skal komme et dokument om kvinners rolle i Kirken på verdenssynoden i Roma. Det vil blant annet ta for seg følgende spørsmål: Den sakramentale maktens natur, forholdet mellom denne makten og embetene i Kirken, opprinnelsen til kirkelige embeter, kirkelige embeter og funksjoner uten sakramental ordinasjon og til slutt: problemene som oppstår som følge av en feilaktig oppfatning av kirkelig autoritet.

Les mer:
Synod Study Group’s Discernment on Sexuality Questions – National Catholic Register
At Synod on Synodality, Pope Says Church Needs New Ways for Bishops to Be Synodal – EWTN Vatican
Vatican Plans New Document on Women in the Church – katholisch.de
A Synod Without End – The Pillar

Denne saken ble første gang publisert på EWTN.no i Ukens nyheter med sr Anne Bente Hadland


Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.

Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”


Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.