Skip to content

Likkledet i Torino: Det vi vet om Kristi gravklede

Om autentisitet og korsfestelsens realitet
Pave Frans berører det hellige likkledet, som hevdes å være det kledet Jesus fra Nasarets ble svøpt i da han ble gravlagt, den 21. juni 2015 i katedralen i Torino. Foto: Alberto Pizzoli / Getty

Likkledet i Torino: Det vi vet om Kristi gravklede

Av Alyssa Murphy, oversatt av Eli Åm, 27. august, 2024, 07:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Hva er likkledet i Torino?

Historier som har spredt seg på nettet denne uken forteller om en ny studie som bekrefter at likkledet i Torino, det påståtte gravkledet til Jesus Kristus, faktisk er 2000 år gammelt, noe som stemmer med tiden for Vår Herres korsfestelse. Ved nærmere ettersyn viser det seg imidlertid at denne forskningen faktisk stammer fra en studie fra 2022, utført av den italienske forskeren Liberato De Caro ved Italias krystallografiske institutt ved Consiglio Nazionale delle Ricerche (det nasjonale forskningsrådet) i Bari.

Er likkledet virkelig 2000 år gammelt?

Nasjonal Catholic Register (NCA) var et av de første mediene som dekket De Caros funn. I april 2022 diskuterte Edward Pentin de fagfellevurderte funnene, som ved hjelp av røntgenmetodikk fastslo alderen på likkledets fibre, sammen med forskeren selv. Forskningen startet i 2019, men ble forsinket av pandemien. De Caro fortalte til Register at man nå endelig hadde kunnet bruke den nye røntgendateringsteknikken på en prøve av likkledet i Torino. Forskningsresultatene ble publisert i det internasjonale tidsskriftet Heritage etter omtrent en måneds forberedelse og revisjon, der arbeidet ble evaluert og fagfellevurdert av tre uavhengige eksperter og tidsskriftets redaktør.

Nærbilde av likkledet i Torino Foto: Godongphoto. Copyright (c) 2024 godongphoto/Shutterstock.

Hvordan dateres likkledets fibre?

Forskningen ble utført i røntgenlaboratoriene til det krystallografiske institutt ved Consiglio Nazionale delle Ricerche i Bari, i samarbeid med professor G. Fanti ved universitetet i Padua. Fanti skapte denne uken overskrifter med sin nyeste forskning, utført tidligere i sommer. New York Post rapporterte at studien fokuserte på blodflekker og ‘svøpe-merker’ funnet på likkledet, som tyder på at Kristus døde ved å bli naglet til et kors – en vanlig henrettelsesmetode blant romerne på hans tid, år 33 e.Kr.

Bevis på korsfestelse?

«Den høye prosentandelen kreatinin som ble funnet kan spesielt forklares med redusert blodtilførsel til nyrene i Jesu siste time før han døde på korset, også forårsaket av hypovolemi og alvorlig dehydrering», står det i studien.

Likkledet i Torino, et flere hundre år gammelt linklede som antas å ha omsluttet Jesu Kristi korsfestede kropp, i katedralen i Torino under den offentlige fremvisningen av likkledet i Torino 19. april 2015 Foto: CNA.

Til Daily Mail, som først rapporterte historien, sa Fanti: «Jeg refererer til blodtype A som det som kom ut av liket, og derfor postmortalt blod; det består av mikrocytter som indikerer Jesu respiratoriske lidelser på korset.»

Fra middelaldersk svindel til hellig relikvie?

I 2021 ble likkledet i Torino direktesendt på TV, slik at millioner av mennesker over hele verden kunne ære det virtuelt. Likkledet ble utstilt på påskeaften, dagen da katolikker dveler ved den smerten og lidelsen Herren gjennomgikk på langfredag. Ved synet av likkledet får vi et helt komkret forhold til Jesu enorme lidelse på korset. Som Jim Graves skrev i 2021:

«Det likkledet forteller oss om Kristi død, er at han utholdt den verste formen for tortur som et ondt sinn kan forestille seg. Hans død var ekstremt brutal. Hans høyre øye er oppsvulmet, nesen er skjev, begge øyenbrynene er oppsvulmet, og han har flere andre flenger på kinnene, alt som et resultat av voldsom mishandling. Bryst, skuldre, rygg, hofter og ben er dekket av kutt og merker etter pisking.»

Kopi av likkledet fra Torino, funnet i Real Santuario del Cristo de La Laguna på Tenerife i Spania. Foto: Koppchen.

En mulig sammenheng?

Registers Europa-korrespondent Solène Tadié rapporterte i 2022 om en ny bok som tok for seg den «endelige sannheten» om likkledet i Torino. «Det er ikke lenger mulig å si at det er et middelaldersk klede, eller at det sannsynligvis ikke er Jesu likklede», sa den franske historikeren Jean-Christian Petitfils til Register. «Nei, det kan ikke lenger bestrides at det er ekte.»

Nyere forskning, som James Day rapporterte om tidligere i år, avdekket en mulig forbindelse mellom Likkledet i Torino og Den hellige gral, det påståtte begeret som Kristus skal ha brukt ved den siste nattverden.

«I sin bok The Holy Grail and the Shroud of Christ støtter Noel Currer-Briggs hypotesen om at mandylionen og likkledet i Torino er ett og det samme. Han knytter det hellige ansiktet i Laon til en dårlig bevart mandylion-freske i Gradac-klosteret i Serbia, bygget mellom 1277 og 1282 av Serbias dronninggemalinne Helena av Anjou, mor til kong Stefan Uroš II Milutin. Currer-Briggs peker spesielt på de lignende gitterformene på denne mosaikken, som også er synlige på Laon-ikonet. «Begrepet gitter eller trellis er synonymt med gitter eller grill, og de stammer alle fra det middelalderfranske ordet ‘greil’ eller ‘greille’.» For Currer-Briggs var dette bevis på et dekorativt gitter bak hvilket likkledet var brettet på en slik måte at bare ansiktet var synlig.»

Hva forteller naturvitenskapen om likkledets historie?

Så sent som i fjor kom det en dokumentarfilm som behandlet mysteriet med likkledet i Torino som et ekte krimdrama med jesuittpater Robert Spitzer, en av EWTNs mest populære programledere. Filmen fokuserer ikke bare på Kristi lidelse og det tidsvinduet på 72 timer der vår elskede Jesus kan ha vært innkapslet i kledet, men også på opprinnelsen til noen av pollenfossilene som er funnet på likkledet. Som Registers sjefredaktør Shannon Mullen rapporterte i forkant av filmens lansering:

«Et annet overbevisende funn er at de fleste av pollenfossilene på likkledet kommer fra Nord-Judea, ikke fra Frankrike eller andre steder der man vet at kledet har vært de siste 700 årene.»

«Så det må være mye eldre», resonnerte p. Spitzer under en spørsmålsrunde på Napa-instituttets sommerkonferanse i fjor.

Hvordan likkledet styrker troen i moderne tid

«Basert på sin forskning gjennom årene er fader Spitzer overbevist om likkledets ekthet. Han støtter teorien om at spontan kjernedegenerasjon ved lav temperatur av hver eneste celle i den korsfestede mannens kropp skapte et utrolig intenst strålingsutbrudd som etterlot fysiske bevis på oppstandelsen», skrev Mullen for Catholic News Agency.

Alt dette gjør det svært aktuelt å dykke enda dypere ned i dette mysteriet, ettersom p. Spitzer nettopp har gitt ut en ny bok på Ignatius Press med tittelen Christ, Science, and Reason: What we can know about Jesus, Mary and Miracles.

Stråling og oppstandelsen som vitenskapelig fenomen

P. Spitzer, president for Magis Center of Reason and Faith, tar her for seg likkledet fra et strengt vitenskapelig synspunkt og ser på både lidelseshistorien og oppstandelsen.

I et intervju med Fox News denne uken snakket biskop Robert Barron om mysteriet med likkledet: «Vår tro på Kristi oppstandelse er på ingen måte avhengig av likkledet, men dets forunderlige evne til å fange vår oppmerksomhet har styrket troen manges tro.»

Likkledets budskap om kjærlighet og liv

Og da pave Benedikt XVI æret likkledet på påskeaften i 2010, oppfordret han oss alle til å tenke over hvordan dette kledet taler:

«Det taler med blod, og blod er liv! Likkledet er et ikon skrevet i blod; blodet til en mann som ble pisket, tornekronet, korsfestet, og hvis høyre side ble gjennomboret. Bildet som er innprentet på likkledet, er av en død mann, men blodet taler om hans liv. Hvert spor av blod taler om kjærlighet og liv. Spesielt den store flekken nær ribbeinet, som er laget av blod og vann som fløt rikelig fra et stort sår påført av spissen på et romersk spyd. Dette blodet og dette vannet taler om liv. Det er som lyden av vann fra en kilde, og vi kan høre det.»

Denne saken ble første gang publisert i National Catholic Register, EWTN Norge’s nyhetspartner. Den er oversatt og tilrettelagt av EWTN Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.