5 ting du bør vite og dele om St. Nikolas
Av Hannah Brockhaus, oversatt av Pål Augland. 6. desember 2024
Nikolas, som feires den 6. desember, er kjent for å være den virkelige inspirasjonskilden til den elskede julenissen.
Man vet ikke så mye om den historiske Nikolas, som var biskop i Myra, en gresk by i dagens Tyrkia, i det fjerde århundre etter Kristus.
Men det finnes mange historier og legender som forklarer hans rykte som en rettferdig og rettskaffen mann, sjenerøs giver og mirakelgjører.
Her er fem ting du bør vite og dele om Sankt Nikolas:
1. Legenden bak hvorfor Sankt Nikolas er barnas skytshelgen
Mange vet at Sankt Nikolas er barnas skytshelgen, men de vet kanskje ikke hvorfor han har den tittelen.
En grusom legende forteller at under en hungersnød i Myra ble tre unge gutter lokket inn i en slakterbutikk, hvor de ble drept og deretter lagt i saltlake i en tretønne med den hensikt å bli solgt som «skinke». Den gode biskopen utførte et mirakel, vekket de nedsaltede barna til live igjen og reddet dem fra en grusom skjebne.
Denne historien ble gjenstand for mange fremstillinger av Nikolas i kunsten, særlig i middelalderen. Noen mener at avbildninger av biskop Nikolas sammen med de tre guttene førte til at han fikk rykte på seg for å være en beskytter av barn.
Legenden om miraklet kan også forklare hvordan han merkelig nok ble skytshelgen for bryggere og bøkkere (folk som lager trefat, tønner, kar, trau og lignende beholdere av tømmer).
2. En av de fremste helgenene i den russisk-ortodokse kirken
Nikolas er en samlende figur blant katolikker og ortodokse kristne, siden begge grupper ærer ham.
Men han er utrolig viktig i den russisk-ortodokse kirken, der han er kjent som Nikolas undergjøreren på grunn av de mange miraklene som tilskrives ham både i løpet av og etter hans liv.
For de ortodokse er Nikolas først og fremst hedret for sine kvaliteter som en hellig biskop og en god hyrde for sitt folk.
I deres ukentlige liturgiske syklus, som vier ulike ukedager til Jesus Kristus og andre helgener, er det bare tre som nevnes spesielt: Maria, Guds mor; Johannes forløperen (kjent for katolikker som Johannes døperen) og St. Nikolas. Han etterlot seg ingen teologiske skrifter, men da han ble utnevnt til biskop, skal han ha sagt at «denne verdigheten og dette embetet krever en annen bruk, slik at man ikke lenger skal leve for seg selv, men for andre.»
3. St. Nikolas i ikonografien
På grunn av sin popularitet blant ortodokse kristne er Nikolas et yndet motiv i ikonografien.
Men ikke bli overrasket hvis du blant de hundrevis av ikonene som avbilder ham, ikke ser noen muntre smile hull eller en «rund liten mage». Han har imidlertid hvitt skjegg.
4. Skytshelgen for ugifte, fiskere, pantelånere og falskt anklagede
En av de mest populære legendene om Nikolas er at helgenen, som skal ha kommet fra en velstående familie, i all hemmelighet hjalp en fattig mann med tre døtre.
Faren kunne ikke gi jentene en skikkelig medgift, og uten ektemenn til å forsørge dem kunne de ha blitt tvunget til å prostituere seg.
Etter å ha fått vite om situasjonen, stakk Nikolas i all hemmelighet en pose med gullmynter inn gjennom vinduet til familien mens de lå og sov. Senere la han igjen en ny pose med mynter, og likeledes en pose til den tredje datteren. Legenden forteller at faren, som hadde ventet oppe hele natten, «tok» Nikolas på fersk gjerning i gavegivingen. Men Nikolas fikk ham til å holde på hemmeligheten.
I et kunstverk som refererer til denne legenden, er de tre sekkene med mynter ofte avbildet som tre gullkuler. Bilder av gullkuler ble også brukt til å markere pantelånernes butikker, og det er sannsynligvis slik Nikolas også ble deres skytshelgen.
Et av de mange miraklene som tilskrives Nikolas, skjedde til sjøs da han reiste om bord på en båt til Det hellige land. Nikolas er skytshelgen for sjømenn og reisende fordi han roet ned de stormfulle farvannene som truet dem på livet.
Hans beskyttelse av de falskt anklagede kan tilskrives en tidlig historie om at han reddet tre uskyldige menn like før de ble henrettet. Det fortelles at Nikolas, som da var biskop i Myra, dristig skjøv bort bøddelens sverd, løste mennene fra lenkene og irettesatte et jurymedlem som hadde tatt imot bestikkelser for å finne dem skyldige.
5. To høytidsdager i kirkekalenderen
De fleste vet at Nikolas’ festdag feires den 6. desember, dagen han døde i år 343, men for østslavere, så vel som for innbyggerne i Bari i Italia, er 9. mai også en viktig dag å feire helgenen på.
Denne datoen er årsdagen for dagen da Sankt Nikolas’ relikvier ble flyttet fra Myra i dagens Tyrkia til Bari, ikke lenge etter det store skismaet mellom katolikker og ortodokse i 1054 e.Kr.
Det er ulike oppfatninger om hvorvidt overføringen av relikviene var et tyveri eller et forsøk fra kristne sjømenn på å bevare helgenens levninger fra å bli ødelagt av tyrkerne. Men uansett hva som er den egentlige årsaken, kan relikviene fortsatt æres i dag i Nikolaikirken i Bari.
Pave Frans har besøkt Bari, i den søritalienske regionen Puglia, to ganger i løpet av sitt pontifikat. Under besøkene i 2018 og 2020 var han innom basilikaens krypt for å ære Sankt Nikolaus’ relikvier.
Den pavelige basilikaen er et viktig økumenisk sted, siden den katolske kirken ønsker mange østlige katolikker og ortodokse kristne velkommen til pilegrimsstedet. I krypten, der Sankt Nikolas ligger begravet, finnes det også et alter for feiringen av ortodokse og østkatolske liturgier.
For kristne som følger den julianske kalenderen, slik de østlige ortodokse gjør, faller Nikolas’ hovedfestdag på 19. desember. En ortodoks gudstjeneste feires vanligvis i Nikolaj-basilikaen den morgenen.
Den 6. desember feirer katolikkene i Bari den elskede helgenen med messe, konserter og en prosesjon med helgenstatuen gjennom byens gater.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 6. desember 2022, og har blitt oppdatert.