Kort forklart
Cuba løslater hundrevis av fanger etter avtale med Vatikanet.
- Løslatelsen av 553 fanger ble gjennomført etter mekling fra Vatikanet.
- Avtalen involverte USA, men kollapset under den nye administrasjonen.
- Cuba har fortsatt å løslate fangene, og håper på ytterligere nådegester.
- Pave Frans ble informert om beslutningen i lys av jubelåret 2025.
Cuba løslater hundrevis av fanger etter avtale meglet av Vatikanet
Av Tessa Gervasini, 15. mars 2025
Cuba har nylig fullført løslatelsen av 553 fanger, til tross for at en avtale med USA har kollapset, melder Vatican News. Denne hendelsen følger i kjølvannet av et forsøk på forhandlinger som ble mediert av den katolske kirken, og som i utgangspunktet involverte USA og Cuba.
I januar, etter mekling fra Vatikanet, godkjente den daværende amerikanske presidenten Joe Biden å fjerne Cuba fra USAs liste over statlige sponsorer av terrorisme. Dette ble ansett som en innrømmelse fra USA i bytte mot tidlig løslatelse av hundrevis av fanger som ble fengslet etter de store demonstrasjonene mot det cubanske regimet i 2021.
Avtalen, som ble inngått etter flere års internasjonalt press fra USA, EU, menneskerettighetsorganisasjoner og den katolske kirken, fokuserte på løslatelsen av fanger som ble ansett som politiske fanger, men Cuba gikk med på å løslate 553 personer som var sanksjonert for ulike forbrytelser. Cubas president, Miguel Díaz-Canel, uttrykte at han hadde informert pave Frans om beslutningen om å løslate fangene, og knyttet dette til den åndelige betydningen av jubelåret 2025.
Til tross for at den nye amerikanske administrasjonen under Donald Trump reverserte avtalen, har Cuba fortsatt å løslate fangene sporadisk. Vatikanets statssekretær, kardinal Pietro Parolin, omtalte den pågående løslatelsen som et «tegn på håp» ved starten av jubelåret, og håpet på ytterligere «gester av nåde» fra cubanske myndigheter.
Den 10. mars 2025 bekreftet visepresidenten for Cubas høyesterett, Maricela Soza Ravelo, på statlig TV at løslatelsen av de 553 fangene var gjennomført. Cuba har imidlertid ikke offentliggjort hvilke av de løslatte fangene som var knyttet til 2021-protestene eller gitt en fullstendig liste over de som ble frigitt.