Skip to content

Krisen i Norges Unge Katolikker: Hva nå?

To medieoppslag, i henholdsvis Vårt Land og Dagen, basert på informasjon fra katolsk.no, har satt søkelys på en situasjon som utfordrer Kirkens lære
"couple holding hands" by KSRE Photo is licensed under CC BY 2.0.

Krisen i Norges Unge Katolikker: Hva nå?

Av Pål Johannes Nes, 14. oktober 2024
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

De siste ukene har vi vært vitne til en utvikling i Norges Unge Katolikker (NUK) som reiser mange spørsmål. To medieoppslag, i henholdsvis Vårt Land og Dagen, basert på informasjon fra katolsk.no, har satt søkelys på en situasjon som utfordrer Kirkens lære. Spørsmålet vi må stille er: Hvor går grensen mellom NUKs lederskap og Kirkens urokkelige lære om ekteskap og seksualitet?

Generalsekretærens valg om å leve i samboerskap før ekteskap reiser spørsmål om hvordan vi som Kirke skal forholde oss til slike situasjoner. Kirkens lære er klar: Å leve som samboer utenfor ekteskapet setter en person utenfor det sakramentale fellesskapet. Hvordan skal vi forstå denne læren i møte med en virkelighet som mange, også innenfor våre egne rekker, ser ut til å leve i strid med? Kan en leders handlinger forenes med det ansvar han bærer som formidler av Kirkens moral?

Hva med omvendelse i dette? Hvordan kan vi som troende møte slike utfordringer på en måte som forener nåde og sannhet? Når problemstillingen diskuteres offentlig oppstår spørsmålet: Hvilken vei er vi villige til å gå som fellesskap? Kan vi rettferdiggjøre slike valg med henvisning til økonomiske eller praktiske utfordringer?

Vi lever i en tid hvor Kirken står overfor mange prøvelser. Spesielt viktig er ungdomsarbeidet, og NUKs rolle i å forme fremtidige generasjoner av katolikker kan ikke undervurderes. Men kan vi overlate dette ansvaret til ledere som selv ser ut til å leve i konflikt med den lære de er satt til å formidle? Hva skjer med tilliten når idealene ikke samsvarer med praksis?

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.