Skip to content

Paven og Ukraina

Onsdag denne uken ble det kjent at pave Frans tar imot Ukrainas president, Volodymir Zelensky, i Vatikanet.

Paven og Ukraina

Av sr Anne Bente Hadland, 14. oktober, 2024, 05:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her


Ukens nyheter kommer hver fredag på EWTN.no. Sakene er redigert av sr. Anne Bente Hadland. Send oss gjerne tips om store og små nyheter på epost post@ewtn.no.

Følg sr. Anne Bente på X, les hennes blogg, og lytt til henne i podkasten “Søsterpodden.”


Onsdag denne uken ble det kjent at pave Frans tar imot Ukrainas president, Volodymir Zelensky, i Vatikanet. De har også tidligere møttes der. Forholdet mellom pave Frans og Ukraina har ikke vært uten friksjoner ettersom paven har hatt enkelte «uheldige» uttalelser. Og møtet kommer bare dager etter den oppsiktsvekkende kardinalutnevnelsen av biskop Mykola Bychok på bekostning av stor-erkebiskopen av Kiev, Sviatoslav Shevchuk, som står over biskop Bychok i rang også etter utnevnelsen. Shevcuk er leder for den ukrainske katolske kirken, hans forgjengere har alle vært utnevnt til patriarker, men ikke han. I de senere år, og i sær etter Russlands invasjon, har mange sett for seg at Shevcuk skulle utnevnes til patriark, men mange mener at pavens økumeniske ambisjoner overfor Russland, har stanset utnevnelsen.

JD Flynn peker på et annet fenomen i denne sammenheng. Utnevnelsen har potensial til å forstyrre synodaliteten – det vil si, den faktiske synodale styringen av østlige katolske kirker – i den ukrainske katolske kirken. Han skriver:

«Mens synodalitet i dag brukes i Vesten for å beskrive en konsultasjon preget av bønn i forkant av beslutningsprosesser, har synodalitet en mer pragmatisk betydning i de østlige katolske kirkene. Den ukrainske katolske kirken styres av sin biskopssynode – av kirkens forsamling av biskoper, under ledelse av stor-erkebiskopen som velges av synoden.» Og videre: «Når det ukrainske episkopatet møtes i synoden – med mindre de tar direkte tak i den skarlagenrøde elefanten i rommet – kan det bli pinlig for biskopene å lure på hvem som representerer pavens synspunkter: hierarken eller kardinalen med pavens godkjenning som leder. Og biskopene vil sannsynligvis vite at når paven har spørsmål om den ukrainske katolske kirken, kan det godt hende at han tar telefonen for å snakke med sin nye kardinal, snarere enn med sin noe omstridte patriark.

Når den ukrainske synoden til slutt skal velge Shevcuks etterfølger, må Bychok dessuten være bevisst på å beskytte forsamlingens valgfrihet, og direkte motarbeide enhver følelse av at hans kardinalstatus er en slags pavelig tommel på vektskålen.»

Les mer:
The ‘red hat challenge’ for Ukrainian synodality

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.