Skip to content

Visste du dette om Pontius Pilatus, mannen som dømte Kristus til korset?

Pontius Pilatus var en romersk ridder, noe som betyr at han sannsynligvis hadde oppnådd en militær utmerkelse og deretter fikk stillingen i Judea som en slags belønning
Jesus dømmes til døden, Nikolaikirken i Elbląg, Polen / PawełS, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Visste du dette om Pontius Pilatus, mannen som dømte Kristus til korset?

Av George Ryan, oversatt av Eli Åm, 25. september, 2024, 06:00
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

denne episoden av The Catholic Talk Show samtaler Ryan Scheel og Ryan DellaCrosse med Jimmy Akin

Her er tre ting de fleste av oss ikke var klar over:

1. Pilatus’ romerske middelklassebakgrunn

Pontius Pilatus var ingen høytstående romersk senator. Han tilhørte faktisk ridderstanden, det romerske motstykket til middelklassen. «Pontius Pilatus var en romersk ridder, noe som betyr at han sannsynligvis hadde oppnådd en militær utmerkelse og deretter fikk stillingen i Judea som en slags belønning», forteller Scheel. 

Dette kan forklare hvorfor han ofte befant seg på en knivsegg mellom det å skulle blidgjøre de romerske myndighetene og samtidig holde fred med det jødiske folket.

2. Arkeologiske bevis for Pilatus’ styre

I 1961 oppdaget arkeologer «Pilatus-steinen» i Caesarea Maritima. Denne kalksteinsblokken, som bar Pilatus’ navn og tittel, var en del av en bygning som ble kalt Tiberium. 
Jimmy Akin sier at dette funnet var en klar arkeologisk bekreftelse på at Pilatus har eksistert.
Inskripsjonen er det eneste samtidige fysiske beviset på Pilatus’ eksistens, og gir et klart og håndfast bevis på hans rolle i Judea på Jesu tid.

3. Pontius Pilatus, en helgen?

Noen kilder antyder at Pilatus kan ha konvertert til kristendommen etter Jesu død, forteller Akin videre, og det finnes en hel litteratur som kalles «Pilatus-syklusen». I noen versjoner fremstilles Pilatus som en angrende skikkelse som til slutt konverterer til kristendommen, mens andre tradisjoner hevder at han til og med ble martyr for sin tro. I den koptiske og den etiopisk-ortodokse kirken regnes Pontius Pilatus derfor som en helgen.

Vi får muligheten til å se Pontius Pilatus med nye øyne når vi vet dette, sier de tre deltakerne i The Catholic talkshow.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.