...Skip to content

Sr Anne Bente om uke 6

Vi er inne i årets uke 6, og denne uken brukes i mange av landets grunnskoler til å sette søkelys på kjønn, seksualitet og grenser. Det er viktige emner. Omtrent halvparten av landets skoler benytter et opplegg som heter «uke 6», og som er laget av en organisasjon som kaller seg «Sex og Politikk».
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Sr Anne Bente om uke 6

Av sr. Anne Bente Hadland, 6. februar 2025

Les også:
Ungdom og seksualitet i katolske skoler – Verdibasert undervisning

Vi er inne i årets uke 6, og denne uken brukes i mange av landets grunnskoler til å sette søkelys på kjønn, seksualitet og grenser. Det er viktige emner. Omtrent halvparten av landets skoler benytter et opplegg som heter «uke 6», og som er laget av en organisasjon som kaller seg «Sex og Politikk». 

Uken het opprinnelig «uke sex» og så dagens lys i Norge i 2011. Formålet var å styrke undervisningen om seksualitet i norske skoler. Norsk Kvinnesaksforening sto bak med et ønske om å styrke opplysningen om «seksuell og reproduktiv helse og rettigheter». 

Grensesetting, porno, skjerm og kropp er tema som berøres i år, også Kuns­tig intel­li­gens, med et kritisk blikk på det å lage sek­sua­li­serte, KI-gene­rerte bilder av med­ele­ver, sier Vilde Graff Senje, seniorrådgiver i «Sex og Politikk» og ansvarlig for kampanjematerialet, i et intervju med Dagen. 

Men det som også står på planen fra Sex og Politikk er «kjønnsmangfold», hvor barn lærer at de kan føle seg som hvilket kjønn som helst, og at alle kan bestemme hvilket kjønn de har. 

Det er ingen hemmelighet at vi i Den katolske kirke har et annet syn på seksualitet og seksualitetens natur og hensikt enn det som er gjengs i samfunnet omkring oss, men det som er omstridt også utenfor katolske kretser, er undervisningen om kjønn og kjønnsidentitet. I uke 6-kampanjen skal barn fra 10-13 år f.eks. ta stilling til spørsmål om «opplevd» kjønn, som: “Alle har rett til å bestemme hvilket kjønn de har”, og “noen definerer seg som et annet kjønn enn det de ble identifisert som da de ble født.”

Kritiske røster blant foreldre, lærere og politikere hevder at dette er i strid med skolens kompetansemål, og at det dessuten bygger på ideologi, ikke på vitenskap.  

Hadle Rasmus Bjuland (KrFU), som er intervjuet i Dagen, mener læreplanverket må gjennomgås: Biologien skal ligge til grunn, sier han. Han påpeker også at interesseorganisasjoner ikke skal få legge premissene for undervisningen om kjønn og seksualitet. 

En som har tatt for seg norske lærebøker og som reagerer på måten kjønn er presentert på, er Hans Hodne, dosent i religionsdidaktikk ved Universitetet i Agder. I en kronikk i Vårt land skriver han om «forkynnelsen av kjønnsidentitet i norske skolebøker». Vi siterer: «Ville du vært et annet kjønn et år eller skiftet kjønn som reka halvveis i livet?» Dette spørsmålet går til landets fjerdeklassinger i læreboka Naturfag 4 fra Cappelen Damm. Det er et godt eksempel på forkynnelse av kjønnsidentitet i skolens lærebøker. Spørsmålet har nemlig et innebygd premiss – at det er mulig for alle å skifte kjønn. Dessuten ligger det én bestemt kjønnsforståelse til grunn for spørsmålet; kjønn bestemmes først og fremst utfra individets subjektive opplevelse.» 

Og videre: «Målet er også å endre elevenes virkelighetsforståelse, nærmere bestemt kjønnsforståelse, og potensielt også enkeltelevens identitet og selvforståelse. Lærerveiledningen uttrykker at formålet med lærebokas presentasjon av kjønnsidentitet og kjønnsmangfold er at «…. elevene skal vite at de kan være hva de vil og at det er mange alternativer».»

Hodne påpeker også: «Forkynnelse er ikke tillatt i norsk skole. Likevel forkynner enkelte lærebøker en bestemt oppfatning av kjønn.» Det samme gjelder «uke 6».

Opplegget «uke 6» er i bruk også ved enkelte katolske skoler, men ikke ved alle, og da med henvisning til at det ikke er forenlig med skolens grunnverdier. Men hva gjør skolene som bruker det for å tilpasse innholdet til katolsk lære? Vi stilte spørsmålet til skolekontoret ved pedagogisk rådgiver Birgith Hestad Kalve. 

Hun sier: «Vi har de siste årene tatt undervisningen under uke 6 opp med alle grunnskolene, inkludert skoleprestene. I 2020 ble det utarbeidet et dokument om ungdom og seksualitet som ble oversendt skolene. Dette gjelder fremdeles. 

Ellers har skolekontoret jevnlig, både skriftlig og muntlig, lagt vekt på formidling av Kirkens lære gjennom ulike pavelige grunnlagsdokument og skolerelatert planverk. Vi har også årlige skoleledersamlinger og også fagkurs for kristendomslærere hvor dette er et tema som ofte blir tatt opp. Det skal også opp igjen på vår årlige samling for skoleprester og sentrale kristendomslærere i mars i år. 

I dag finnes det mange ulike stemmer som sier noe om vår kropp, vår identitet og vårt kjønn. Hvem man lytter til, kan få store konsekvenser for hver enkelt og samfunnet som helhet. Det finnes et alternativt opplegg fra Damaris; som er eid av Tro & Medier og knyttet til NLA høyskolen. Et opplegg som legger et kristent syn på mennesket og seksualitet til grunn og som vi anbefaler skolene å bruke.» 

Så langt pedagogisk rådgiver ved skolekontoret. 

En av skoleprestene, Sigurd Markussen i Arendal, sier at skolen i Arendal ikke bruker uke 6-kampanjen, men vi følger det lovpålagte informasjonsopplegget som helsesykepleier gir – og det skjer en eller annen gang i løpet av skoleåret. Han selv underviser i etikk og moral i 9. og 10. klasse, og det er rammen om spørsmål som har med seksualitet å gjøre. Hva spørsmål om kjønn og identitet angår, så tas det opp dersom det blir en aktuell problemstilling. 

Damaris

Vi har tatt en titt på Damaris-opplegget, og kjernebudskapet her er: Du er skapt med en hensikt, og du er elsket med en evig kjærlighet. 

Der heter det: «Denne serien med undervisningsressurser har vi kalt ‘Skapt og elsket‘ fordi vi som kristne tror at alle mennesker er skapt og elsket av Gud. Ingen er en tilfeldighet. Ingen er en feil. Ingen er uønsket av sin Skaper. Alle mennesker er skapt med en hensikt, og alle er elsket av Gud med en evig kjærlighet.»

Foreldre og alle som har med barn og unge å gjøre anbefales å sette seg inn i denne problematikken. Under finnes flere ressurser. 

KILDER og VIDERE LESNING:

Kronikk i Vårt land: 

Forkynnelse er ikke tillatt i norsk skole. Likevel forkynner enkelte lærebøker en bestemt oppfatning av kjønnHans Hodne , dosent i religionsdidaktikk, Universitetet i Agder

https://www.vl.no/meninger/verdidebatt/2025/02/04/forkynnelse-av-kjonnsidentitet-i-laereboker/?fbclid=IwY2xjawIO1_9leHRuA2FlbQIxMQABHUQNYi3-sf-9dDA4LuDQGhjKudNkmCxLQ08BBpgVsunYffJ3t2gedlTT9g_aem_OCeiRQmN1mvqDdYJEjMWaA

Artikler fra avisen Dagen:

https://www.dagen.no/nyheter/na-skal-kjonn-og-sex-opp-pa-tavlen-men-hva-laerer-egentlig-barna/1365409

https://www.dagen.no/nyheter/skolebarn-ma-ta-stilling-til-kjonn-na-reagerer-politikere/1389878

Tro & medier har også en samtaleguide for foreldre for å snakke med barna om kjønn og seksualitet.

https://heltfri.net/wp-content/uploads/2024/01/Uke-6-brosjyre.pdf

Damaris-opplegget

https://damaris-skole-grs.no/skapt-og-elsket/

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.