...Skip to content

Derfor går prestene i rosa denne søndagen

Denne søndagen kan du legge merke til noe uvanlig i kirken: Presten er kledd i rosa. Det skjer kun to ganger i løpet av kirkeåret – og her får du vite hva det betyr.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Pave Frans iført rosa messehakel under messe i Peterskirken i Vatikanet, 14. mars 2021, på fjerde søndag i fasten. Foto: Daniel Ibáñez / EWTN News.
Pave Frans iført rosa messehakel i Peterskirken i Vatikanet, 14. mars 2021, fjerde søndag i fasten. (Foto: Daniel Ibáñez / EWTN News)

Derfor går prestene i rosa denne søndagen

Av Walter Sánchez Silva 29. mars 2025

Det finnes to anledninger i det liturgiske året hvor katolske prester kan bruke rosa messehagel. Her forklarer vi hvorfor.

Gaudete-søndag i advent

    Den første anledningen er tredje søndag i advent, også kjent som Gaudete-søndag. «Gaudete» er latin og betyr «gled dere». Ordet er hentet fra inngangsverset (introitus) til messen, som lyder: «Gled dere alltid i Herren! Igjen vil jeg si: Gled dere! La deres mildhet bli kjent for alle mennesker. Herren er nær.»

    Denne dagen kalles også «Gledens søndag», fordi størstedelen av adventstiden allerede er tilbakelagt og fullført. Advent er en tid preget av omvendelse og forberedelse til jul, feiringen av Jesu Kristi fødsel.

    Selv om presten denne dagen kan bruke rosa messehagel, er det ikke obligatorisk. Han kan derfor velge å bruke den vanlige fiolette messehagelen som brukes ellers i adventstiden.

    Fjerde søndag i fasten

      Den andre anledningen hvor rosa messehagel kan brukes, er på fjerde søndag i fasten, kjent som Laetare-søndag («gledens søndag»).

      Navnet kommer fra de første ordene i inngangsverset til denne messen: «Laetare Jerusalem» – «Gled deg, Jerusalem».

      Ifølge Den katolske encyklopedi synges introitus under prosesjonen når presten og ministrantene går inn i kirken og nærmer seg alteret.

      Egentlig er det torsdagen før Laetare-søndagen som markerer midten av fastetiden. Likevel flyttes markeringen til denne søndagen, hvor liturgien preges av flere liturgiske tegn som oppmuntrer de troende midt i en ellers botspreget tid preget av bønn, faste og almisser.

      Andre tegn på glede denne søndagen er blomster på alteret og bruk av orgelmusikk under messen.

      Ifølge Den katolske encyklopedi understreker dette «kontrasten mellom de øvrige søndagene i fasten og Laetare-søndagen, som symboliserer livets gleder – en behersket glede blandet med en viss undertone av sorg.»

      Ifølge Enciclopedia Católica ble denne dagen tidligere kalt «Rosesøndag», siden paven tradisjonelt velsignet en gyllen rose som ble sendt i gave til katolske monarker.

      En ekstra anledning til å bruke rosa I Peru finnes det en ytterligere anledning til å bruke rosa messehagel, nemlig den 30. august, festen for den hellige Rosa av Lima, Amerikas første helgen.

      I Peru er denne dagen en offisiell høytidsdag, hvor troende kan oppnå avlat ved å besøke helligdommen til Santa Rosa, og plikten til å delta i messen gjelder som på en søndag.

      Den artikkelen ble først publisert hos ACI Prensa, endel av EWTN News. Den er oversatt og tilpasset av EWTN Norge

      Meld deg på vårt nyhetsbrev 

      Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


      Flere nyheter om dette emnet

      Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

      Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.