Paven vs Trump
En nyhetskommentar av sr Anne Bente Hadland, 12. februar 2025
Er det åpen krig mellom pave Frans og president Trump? Det er ingen hemmelighet at pave Frans er kritisk til USA i sin alminnelighet og til president Trump i særdeleshet. Det er heller ikke vanskelig å finne eksempler som bygger opp under en slik motsetning.
Noe av det første Trump-administrasjonen gjorde var å utnevne ny ambassadør til Vatikanet, Brian Burche, en katolikk som er en uttalt kritiker av pave Frans, mens paven på sin side utnevnte kardinal McElroy til erkebiskop av Washington DC. Han er av de mer progressive i kardinalkollegiet som er sterkt kritisk til president Trump, ikke minst i spørsmål som har med immigrasjon å gjøre.
I et nylig sendt brev til de amerikanske biskopene, der han fordømmer massedeportasjoner, tar pave Frans blant annet et oppgjør med «ordo amoris», et teologisk begrep som visepresident JD Vance brukte i den politiske diskursen for å rettferdiggjøre at USA prioriterer sine egne borgere foran utlendinger.
Det er sjelden at en pave utsteder et slikt brev om en innenrikspolitisk sak. Vanligvis lar paven landets biskoper ta stilling til politikken, som en del av det sentrale prinsippet i katolsk sosiallære om subsidiaritet; nærhetsprinsippet som enkelt sier at beslutninger fortrinnsvis skal treffes på lavest mulig nivå, dvs nærmest dem som er berørt av det aktuelle spørsmålet.
Det er ikke pavens jobb å komme med konkrete forslag til hvordan det amerikanske innvandringssystemet skal løses, men det er hans oppgave å oppmuntre de ansvarlige til å beskytte menneskeverdet når de tar disse avgjørelsene. Det gjør paven, og kanskje trengs det i denne situasjonen kraftigere skyts gitt president Trumps uforutsigbare natur og handlinger.
Nå er det også slik at mange, om ikke de fleste, av de amerikanske biskopene i løpet av de siste ukene har kommet med uttalelser som gjør det samme: De diskuterer de pastorale bekymringene knyttet til et innvandringssystem og en deportasjonsprosess som ikke beskytter menneskets integritet eller verdighet.
Pavens brev er i tråd med det som allerede er blitt sagt fra landets biskoper. Men det som dreier seg om innvandringsprosesser i USA, måten massedeportasjoner eventuelt skal gjennomføres på, eller hvordan Ordo Amoris diskuteres, er egnet til å skjerpe frontene. Et stort antall amerikanske katolikker har stemt på Trump, og illegal innvandring var viktig i valgkampen. Kritikken mot pave Frans går blant annet på det mange mener er hans selektive reaksjoner.
Mange spør hvorfor pave Frans for eksempel aldri har kritisert det kommunistiske Kina for menneskerettighetsbrudd. Om han noen gang har fordømt Putins invasjon av Ukraina klart og utvetydig? Hvorfor han aldri gikk i rette med president Biden da han tillot abort frem til fødselen og pushet abort og genderideologi? Og når det gjelder illegal innvandring; hva med menneskehandel og de 300.000 mindreårige som er «forsvunnet» på grensen?
Samme dag som pave Frans undertegnet brevet til amerikanske biskoper, utnevnte han også en ny erkebiskop av Detroit. Biskop Edward Weisenburger fra Tucson, Arizona, har antydet at katolikker som er involvert i president Trumps grensepolitikk kan få ‘kanoniske straffer’. Det er oppsiktsvekkende og kan lett tolkes som enda et «pek» fra pave Frans, samtidig som Weisenburger flyttes fra et bispedømme med grense til Mexico til et annet langt unna. Man skal ikke tolke bispeutnevnelser politisk – det er komplekse prosesser og mange hensyn å ta, men det falt altså sammen med pavens brev.
Det som slår meg i denne saken, er at paven kommer på banen med konkret og målrettet kritikk når det gjelder latinamerikanere, mens han på andre områder er svært tilbakeholden med det som kunne være berettiget kritikk, f.eks. i tilfellet Russland og Kina. Det er fristende å påpeke at pave Frans kanskje selv ligger under for “ordo amoris-syndromet”, kanskje «kjærlighetens hierarki» og nærhetsprinsippet har litt å si likevel?
Les mer:
Brev fra Den hellige far Frans til biskopene i USA
Pope Francis Is Ready to Take On MAGA
What did Pope Francis say about mass deportations?
The United States needs a legal immigration process that works
Tucson bishop elaborates on ‘canonical penalties’ for immigrant family separation
Hva lærer Kirken
«Bedrestilte nasjoner har plikt til, i den grad det er mulig, å ta imot utlendinger på leting etter trygghet og livsressurser som de ikke kan finne i sitt hjemland. Offentlige myndigheter skal påse at naturretten, som setter en gjest under deres beskyttelse som tar imot ham, blir overholdt.
De politiske myndigheter kan, av hensyn til det allmennvel de er ansvarlige for, underkaste utøvelsen av innvandringsretten visse juridiske betingelser, særlig med hensyn til overholdelsen av de plikter innvandrerne har overfor mottagerlandet. Innvandreren er forpliktet til i takknemlighet å vise aktelse for mottagerlandets materielle og åndelige arv, å overholde dets lover og bidra til dets forpliktelser.» (Den katolske kirkes katekisme, 2241)