Fatima-helligdommen beholder Rupnik-mosaikker etter Lourdes’ beslutning om tildekking
Mens Lourdes velger å dekke til pater Rupniks mosaikker etter alvorlige anklager om overgrep, bekrefter Fatima-helligdommen at de beholder sine. Mosaikken skal ikke fjernes, men brukes ikke lenger i helligdommens informasjonsmateriell. Saken vekker bred debatt om hvordan kirken skal håndtere kontroversiell religiøs kunst.
Av Hannah Brockhaus, 3. april 2025
Etter at Lourdes besluttet å dekke til mosaikker laget av den anklagede pater Marko Ivan Rupnik, bekrefter Fatima-helligdommen at de ikke planlegger å fjerne sine kunstverk. Samtidig har de sluttet å bruke bilder av mosaikkene i informasjonsmateriellet.
En talsperson for Fatima-helligdommen i Portugal sa denne uken til det portugisiske nyhetsmediet 7Margens at helligdommen ikke vil fjerne mosaikken, men at de har avsluttet bruken av den i offentlige publikasjoner.
Fatima-helligdommen, som årlig besøkes av over seks millioner mennesker, ligger der Jomfru Maria viste seg for tre hyrdebarn i 1917. Bakveggen i helligdommens største og mest moderne kirkerom, Den hellige Treenighets basilika, er dekket av en stor mosaikk laget av pater Rupnik og hans medarbeidere.
Den omtrent 10 meter høye og 50 meter brede gullmosaikken ble installert i 2007 og viser Påskelammet omgitt av helgener og engler.
«Vi har ingen planer om å fjerne den. Men etter at vi ble klar over anklagene mot pater Rupnik, har vi sluttet å bruke bilder av kunstverket og detaljer fra det i vårt informasjonsmateriell,» uttaler helligdommens kommunikasjonsavdeling til 7Margens.
I en uttalelse til OSV News i juli 2024 understreket Fatima-helligdommen at de «tar sterk avstand fra handlingene pater Rupnik er anklaget for» og at de har uttrykt solidaritet med ofrene.
Pater Rupnik fra Slovenia ble i juni 2023 utvist fra jesuittordenen for ulydighet etter at anklagene mot ham ble offentlig kjent. Han beskyldes for seksuelt og psykologisk misbruk av flere titalls kvinner som sto under hans åndelige veiledning på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, og etterforskes nå av Vatikanet.
Anklagene har utløst debatt om hvorvidt hundrevis av religiøse kunstverk skapt av pater Rupnik og hans medarbeidere ved kunst- og teologisenteret Centro Aletti i Roma, bør fjernes.
Minst 230 religiøse steder verden over har pater Rupniks karakteristiske mosaikker, fra store internasjonale helligdommer til mindre kapeller og kirker, inkludert Redemptoris Mater-kapellet i Vatikanet.
Ofre for seksuelt misbruk og organisasjoner som støtter dem har krevd at kunstverkene fjernes eller tildekkes, særlig siden flere anklager knytter misbruket direkte til produksjonen av kunsten.
I juli 2024 fortalte biskopen med ansvar for Lourdes-helligdommen at han hadde møtt motstand mot å fjerne mosaikkene på Rosenkransbasilikaens fasade. Som et første tiltak besluttet han at mosaikkene ikke lenger skulle belyses om natten. 31. mars annonserte biskop Jean-Marc Micas av Tarbes og Lourdes ytterligere tiltak: mosaikkene ved basilikaens hovedinnganger vil nå bli tildekket.
I USA kunngjorde Knights of Columbus 10. juli 2024 at også de vil dekke til pater Rupniks mosaikker i to kapeller ved National Shrine of St. John Paul II i Washington D.C. og i kapellet ved Knights’ hovedkvarter i New Haven, Connecticut.
Les også:
Rupniks mosaikker dekket til i Lourdes av biskopen
Rupnik-saken: Hvorfor nøler Vatikanet med å handle?
Jesuittordenen tilbyr oppreisning til kvinner utsatt for overgrep fra Marko Rupnik
Pater Marko Rupnik, anklaget for misbruk og tilbakeført til tjeneste: En tidslinje
Denne saken ble først publisert av CNA, og er oversatt og tilpasset av EWTN Norge.