...Skip to content

Notert: Pensjonskrise og ungdomsvekst

Katolsk tro preges i dag av vekst blant unge, teologisk dybde og motstand mot kulturelt press. Håpet spirer, selv med økonomisk uro og livsverndebatt.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Notert: Pensjonskrise og ungdomsvekst

Notert denne uken: Mens Vatikanets økonomi vakler under tunge pensjonsforpliktelser, spirer en stille vekkelse blant unge katolikker i Storbritannia. Den katolske kirke befinner seg i et spenn mellom forfall og fornyelse – mellom gamle strukturer og ny lengsel etter tro. Samtidig kjemper troende for livsvern, og teologer gir nye perspektiver på evigheten.

Av sr Anne Bente Hadland, 11.april 2025

«Teolog håper himmelen er som Bergen by»

Noen vil nok betakke seg, men tittelen er fra Avisen Dagen som har intervjuet teologen, forfatteren og katolikken Kim Larsen. Larsen, som er dosent ved NLA-høyskolen i Bergen, kom i fjor ut med boken «Det sanne, det gode, det skjønne» på St. Olav forlag – basert på kronikker han har hatt i VG gjennom flere år.

I intervjuet med Dagen dreier seg det seg om livet etter døden. Det henvises her til to andre innslag fra Kim Larsens side; en podkast med Ole Asbjørn Ness om «dødssyndene, Dante og livet», og et opptak fra Oslo Symposium, der Larsen holdt foredrag om samme emne.

Podkast

Det sanne, det gode, det skjønne

Fra Oslo Symposium

Oslo Symposium 2025

Vatikanet og finansene

«Ifølge Vatikanets interne økonomiske rapporter som vi nylig har fått tilgang til, hadde Den hellige stols pensjonsfond en ufinansiert forpliktelse på nesten 1,5 milliarder euro i 2015, altså for 10 år siden. Vi har ikke tall for situasjonen nå, men vi vet at pensjonsforpliktelsene har vokst betydelig de siste ti årene. Og vi vet at det ikke har blitt gjort noe konkret for å løse problemet i løpet av denne tiden, til tross for advarsler og forslag til løsninger», skriver The Pillar.

Nettstedet har også tidligere skrevet om Vatikanets finanser, som her i artikkelen fra februar 2024, hvor de spør: Hva om Vatikanet faktisk går konkurs?

Økende oppslutning om kirken blant unge kirkegjengere i Storbritannia

Den katolske bispekonferansen i England og Wales rapporterte denne uken at messebesøket i 2023 økte fra 503 008 i 2022 til 554 913 i 2023. Det er fortsatt en markant nedgang fra 701 902 i 2019, som var nivået før covid. Kristendommen i Storbritannia er fortsatt rekordlav, men det er håpefullt å se en økning i stedet for nok en nedgang. Og hva mer er:

«Katolikkene er på vei til å bli flere enn anglikanerne i Storbritannia, og veksten ledes an av yngre kirkegjengere som er mer enn to ganger så mange som sine anglikanske brødre», viser en rapport fra det engelske Bibelselskapet. Dette står å lese i The Catholic Herald, 9. april, og artikkelen fortsetter: «Det ser ut til å være en «stille vekkelse» i den britiske katolisismen, særlig blant de aldersgruppene som omtales som generasjon Z og de yngre millenniumsgenerasjonene, skriver The Times of London, som samtidig konstaterer at katolikkene er i ferd med å ta igjen anglikanerne på tvers av alle aldersgrupper.»

Dersom utviklingen fortsetter, vil Den katolske kirke kunne bli større enn anglikanerne hva kirkebesøk angår. Anglikanerne kan komme på tredjeplass bak pinsevennene når det gjelder antall kirkegjengere under 35 år.

Kristne i Storbritannia utgjør nå den laveste andelen av befolkningen noensinne, under halvparten av befolkningen, 46,2 prosent, erklærer seg som kristne. Det er hovedsakelig drevet av veksten i antallet mennesker som ikke har noen religion, ifølge folketellingstallene.

Men den nye rapporten fra Bibelselskapet tyder på at andelen mennesker i Storbritannia som går i kirken, faktisk økte med mer enn halvparten mellom 2018 og 2024. Rapporten viser at 12 prosent av de spurte, tilsvarende 5,8 millioner mennesker, sier at de går i kirken minst én gang i måneden i 2024, en økning fra 8 prosent, eller 3,7 millioner mennesker, i 2018, med den største økningen blant dem under 25 år.

Noen ord fra en ung katolikk

Som et tillegg til notisen over, har The Catholic Herald også publisert en artikkel signert en ung katolikk på 21 år som sier hva hun og mange av hennes jevnaldrende søker i kirken: «Hva unge katolikker søker er, om ikke tradisjon, så i hvert fall teologisk ortodoksi.» Artikkelen «What the Church Hierachy fails to understand about young Catholics» kan leses her.

Det engelske kongeparet på besøk hos pave Frans

Det engelske kongeparet kunngjorde tidligere i år at de skulle på audiens hos pave Frans under statsbesøket i Italia nå i april. Vatikanet ville ikke bekrefte besøket, naturlig nok, ettersom paven fremdeles var innlagt på sykehuset, og Buckingham Palace gikk ut og sa at besøket var utsatt. Men så lot det seg gjøre likevel. I går, den 9. april, fikk de imidlertid klarsignal, og de tre møttes i Vatikanet for en 20 minutters audiens.

Les mer:
King and Queen have surprise audience with Pope Francis
Kong Charles og dronning Camilla på besøk hos pave Frans

Livsvernprisen 2025

Organisasjonen Menneskeverd deler årlig ut en livsvernpris, og årets pris går til to ektepar som har tatt imot hvert sitt barn med Downs, og som begge kan fortelle om utstrakt forventning fra helsevesenets side i retning av å abortere barna selv om begge hadde gjort det klart at det var uaktuelt med abort. Jorunn og Stefan Heggelund og Martina og Bjørn Einar Romøren har valgt å være åpne om barna sine for å bekjempe fordommer mot Downs og spre kunnskap om hva det innebærer å ha et barn med Downs syndrom.

I intervjuet «Livets beste valg» kan man lese mer om deres erfaringer.

Notert:
Notert: To biskoper til Selja og herreløse hunder i Roma
Notert uke 13: Stavanger feirer St. Svithun og minnes Moder Angelica
NOTERT uke 12: Katolikker i verden: Barron-debatt, Rupnik-kritikk og Minecraft i Peterskirken

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.