Pave Leo XIV kan akselerere en «leoninsk revolusjon» i Kirken, sier teolog
Pave Leo XIV kan bli drivkraften bak en ny leoninsk revolusjon i Den katolske kirke. Teologen George Weigel mener hans pontifikat kan vitalisere Kirkens misjonsoppdrag, gjenreise en evangeliserende kultur og fornye den katolske identiteten i møte med vår tid.
Av Kristina Millare, 16. mai 2025
Pave Leo XIVs pontifikat kan gi ny kraft til Kirkens evangeliserende oppdrag i dagens verden, uttalte teologen og filosofen George Weigel denne uken.
Weigel holdt onsdag et offentlig foredrag ved Det pavelige universitetet St. Thomas Aquinas i Roma – også kjent som Angelicum – med tittelen «Ti kjennetegn på en Kirke permanent i misjon». Blant disse kriteriene trakk han frem behovet for vennskap med Kristus, aksept av autoriteten i den guddommelige åpenbaring, sakramentene, kall til kontinuerlig omvendelse og en «liturgisk sentrert form for katolsk liv».
Under foredraget uttrykte den amerikanske teologen sitt håp om at «den autentiske katolske reformen», som ble påbegynt av pave Leo XIII mot slutten av det 19. århundre, vil bli «ytterligere akselerert» av pave Leo XIV, som feirer sin pavelige innsettelsesmesse søndag 18. mai.
– Pave Leo XIV understreket betydningen av Kirkens misjonsoppdrag da han presenterte seg selv for Kirken og verden torsdag kveld, ved å oppfordre Kirken til å være trofast mot Jesus Kristus uten frykt, sa Weigel, og viste til den nye pavens første «Urbi et Orbi»-velsignelse.
Ifølge Weigel er pave Leo XIV en «helt avgjørende skikkelse» som gjennom sitt pontifikat kan virkeliggjøre pave Leo XIIIs visjon om Kirken som en «stor institusjonell fremmer og forsvarer av grunnleggende menneskerettigheter» i samfunnet.
I lys av pave Leo XIIIs encyklika Rerum Novarum – et sentralt dokument som legger grunnlaget for Kirkens sosiallære, utgitt 15. mai 1891 – understreket Weigel at «bare Kristus» gjennom Kirken kan være en virkelig kraft til det gode og menneskeliggjøre verden midt i lidelsen.
– Kirken i den «nye evangelisering» erkjenner at når den tilbyr alle det radikalt kontrakulturelle vennskapet med Herren Jesus, tilbyr den den postmoderne verden noe postmoderniteten desperat trenger – et møte med den guddommelige barmhjertighet, sa han.
– Evangeliet frigjør postmoderne mennesker fra kynisk nihilisme, skepsis og byrden av skyldfølelse som stammer fra en stilltiende, om ikke uttalt, forståelse av de grusomhetene menneskeheten påførte seg selv gjennom det 20. århundre, la han til.
Den «leoninske revolusjonen», som begynte i Kirken for mer enn hundre år siden, bør drive katolikker til å fordype seg i hvordan de kan «engasjere verden for å omvende verden», som misjonærer trofaste mot evangeliet, uttalte Weigel onsdag.
– En Kirke permanent i misjon søker å være en kulturskapende motkultur for verden, for dens helbredelse og omvendelse, sa han, og pekte på den manglende effekten av en «kanskje-kirke» som er fryktsom, lunken og uten overbevisning.