Kardinal Parolin: Europa må gjenoppdage seg selv for å møte store utfordringer
Av Almudena Martínez-Bordiú, 19. februar 2025
Kardinal Pietro Parolin, Vatikanets statssekretær, sier at Europa må «gjenoppdage seg selv» for å kunne møte de «store utfordringene» innen kultur, handel og migrasjon.
I et intervju med den italienske avisen Eco di Bergamo 15. februar minnet han om «den hellige Johannes Paul IIs advarsel», som også pave Frans har tatt til seg: «Europa, gjenoppdag deg selv, vær deg selv.»
Kardinalen understreket at kontinentet står i en «idékrise» som hindrer det i å se fremtiden klart. «Europa har i dag sterke forsvarsmekanismer mot kriser og utfordringer. Men den største svakheten er mangelen på fremtidsvisjoner som gjør det mulig å møte internasjonal konkurranse med besluttsomhet,» sa han.
Parolin påpekte at denne svakheten skyldes Europas forhold til sin egen historie, et resultat av «en dyp og delvis berettiget frykt for fortiden». Samtidig understreket han at historien, til tross for sine mørke kapitler, også rommer «mange lysende øyeblikk».
I denne sammenheng viste han til debattene om EUs grunnlov, der en eksplisitt referanse til kontinentets jødisk-kristne røtter ble utelatt til fordel for en mer generell henvisning til dets «kulturelle, humanistiske og religiøse arv». Ifølge kardinalen svekket dette europeernes historiske bevissthet og identitet: «I stedet for å bygge Europa på dets dype røtter og fundamenter, har man foretrukket et skiftende verdigrunnlag. Men fremtiden kan bare bygges på fortiden,» påpekte han.
Selv om Parolin uttrykte bekymring, særlig over «praktisk ateisme, populisme og religiøs uvitenhet», fremhevet han også «oppmuntrende tegn», som økningen i antall unge franskmenn som ber om dåp. På bakgrunn av dette utfordret han katolikker til å spørre seg selv om evangeliet, gjennom deres vitnesbyrd, tro, håp og nestekjærlighet, fortsatt er «utfordrende».
I intervjuet reflekterte Vatikanets statssekretær også over våpenhvilen i Gaza, og uttrykte håp om at den ville bli «permanent og sette en stopper for det palestinske folkets lidelser», både på Gazastripen og «i resten av Palestina».
«Nå må vi gi håpstegn til begge parter – til israelere og palestinere,» påpekte han.
Når det gjelder situasjonen i Syria, understreket han behovet for «å forstå hvilken vei vi går» og følge veien mot «inkludering og fredelig sameksistens».
Om krigen i Ukraina, som 24. februar markerer tre år, advarte Parolin mot ensidige løsninger: «Løsninger bør aldri søkes gjennom unilaterale pålegg, da dette innebærer å tråkke på hele folks rettigheter. På den måten vil det aldri bli en rettferdig og varig fred.»
Denne artikkelen ble først publisert av ACI Prensa, EWTN Norges spanskspråklige nyhetspartner. Den er oversatt og bearbeidet av EWTN Norge.