Kort forklart
Helgenkallet: Slik blir noen helgen i Den katolske kirke
🔹 Kanonisering er en lang prosess – Den starter lokalt og krever bevis på hellighet og mirakler.
🔹 Carlo Acutis blir helgen – Den unge eukaristiske apostelen kanoniseres 27. april 2025.
🔹 Fra mørke til lys – Bartolo Longo gikk fra satanisme til å bli rosenkransens apostel.
🔹 Hellighet for alle – Helgener som Acutis og Hernández viser at tro og kjærlighet er et kall for alle.
Helgenkallet: Hvordan blir noen helgen? Møt de nyeste helgenene i 2025
Av Pål Johannes Nes, 15. mars 2025
I jubileumsåret 2025 vil Kirken ta imot noen av de mest kjente katolikkene som helgener, og blant de mest fremtredende er Carlo Acutis, som vil bli kanonisert 27. april under Jubileet for tenåringer. I februar i år, mens han var på sykehuset, godkjente pave Frans ytterligere to kanoniseringer som kan finne sted allerede i år.
Leder for EWTNs Vatikankontor, Andreas Thonhauser, møtte kardinal Marcello Semeraro, leder for Dikasteriet for helgenkåringer, for å lære mer om den detaljerte prosessen som leder til helgenkåring.
Hvordan blir noen helgen?
Kanoniseringsprosessen er lang og grundig. Den begynner på lokalt nivå, der en “Nulla Osta” (godkjenning) gis dersom det ikke er noen hindringer. Denne prosessen fører til en grundig undersøkelse av helgenkallet, som involverer både dokumenter og vitnesbyrd om helgenens liv.
Et viktig arkiv: Historiske dokumenter
Cardinal Semeraro viste frem arkivet som lagrer viktige dokumenter, inkludert gamle filer som dokumenterer livet til den hellige Karl Borromeus, samt godkjente dokumenter signert av pave Johannes XXIII.
Bartolo Longo – En mann som fant omvendelse
En av de nylig godkjente kanoniseringene er Bartolo Longo, et spesielt tilfelle som ligger kardinal Semeraro nært. Longo, som ble født i Brindisi, Italia, i 1841, ble opprinnelig tiltrukket av spiritualisme og ble en satanistprest. Hans liv ble derimot totalt forvandlet etter at han fikk et møte med Jomfru Maria, og han grunnla det berømte rosariet i Pompeii. I tillegg grunnla han et stort barnehjem for foreldreløse barn, og ble kjent som en av de største talsmennene for rosenkransen.
Carlo Acutis: Den unge helgenen
En av de mest etterlengtede kanoniseringene er den av Carlo Acutis, som vil bli kanonisert under Jubileet for tenåringer den 27. april 2025. Acutis, som døde av kreft i en alder av 15 år, er kjent for sitt sterke engasjement for Eukaristien og for sitt arbeid med å dokumentere eukaristiske mirakler. Han er et tydelig eksempel på at ungdom kan leve et liv i hellighet.
José Gregorio Hernández Cisnero: Helgen for de syke
En annen nylig godkjent kanonisering er den av José Gregorio Hernández Cisnero, en venezuela lege som viet sitt liv til å hjelpe syke og trengende. Hans kanonisering ble nylig godkjent av pave Frans.
Mirakler og godkjenning
For å bli kanonisert, må to mirakler dokumenteres – ett før og ett etter saligkåringen. Disse miraklene undersøkes grundig av medisinske eksperter for å utelukke menneskelig innblanding. Eksemplet på Carlo Acutis’ andre mirakel er et av de mest imponerende: En ung jente i Costa Rica, som nesten døde etter en sykkelulykke, ba om forbønn fra Acutis og ble mirakuløst helbredet.
Hellighet for alle
Kardinal Semeraro reflekterte over hva han har lært gjennom sitt arbeid: Hellighet er ikke forbeholdt helter fra mytologien, men er et kall til alle mennesker. St. Augustin sa: «Hvis han gjorde det, kan jeg også gjøre det.» Pave Frans har fulgt denne tilnærmingen, og Carlo Acutis og Piergiorgio Frassati er eksempler på helgenkall som kan inspirere oss alle.
Hellighetens kall
Hellighet er tilgjengelig for oss alle, uavhengig av vår bakgrunn eller status. Helgenene som Carlo Acutis, Bartolo Longo, og José Gregorio Hernández Cisnero minner oss om at vi alle har et kall til å leve et liv i tro, kjærlighet og tjeneste.