...Skip to content

Fra rikdom til hellighet: Katarina Drexels liv i tro og tjeneste

Den hellige Katarina Drexel vokste opp i rikdom, men valgte et liv i tjeneste for de fattige og undertrykte. Inspirert av troen grunnla hun en kongregasjon dedikert til urfolk og afroamerikanere i USA. Les om hennes utrolige reise fra privilegert arving til selverklært misjonær og helgen.
Meld deg på vårt nyhetsbrev her
Den hellige Katarina Drexel ble født i 1858 i en rik familie i Philadelphia. Hennes livs største drivkraft var å hjelpe sjeler til å kjenne og elske Jesus i det hellige sakrament og tjene urfolk og afroamerikanere. Moder Drexel grunnla misjonskirker og internatskoler for svarte og urfolk over hele USA, til tross for at fordommer ofte hindret hennes arbeid. | Kilde: http://www.katharinedrexel.org/katharinepics.html, Public domain, via Wikimedia

Fra rikdom til hellighet: Katarina Drexels liv i tro og tjeneste

Av Jim Graves, 4. mars 2025

Den hellige Katarina Drexel ble født i 1858 i en rik familie i Philadelphia. Fem uker etter fødselen døde moren hennes. Hun og hennes to søstre ble oppdratt av faren Frank, en suksessrik internasjonal bankier, og stemoren Emma – som Katharine alltid betraktet som sin mor. Begge var trofaste katolikker og kjærlige foreldre. Familien var kjent for sin generøsitet overfor de fattige og åpnet sitt herskapelige hjem tre ganger i uken for å dele ut mat, klær, medisiner og andre nødvendigheter.

Fra tidlig alder ble Drexel-barna opplært til å søke hellighet gjennom daglig messe, meditasjon, rosenkransbønn og andre fromme øvelser, samt ved botshandlinger og forsakelser. Katarina noterte sine forsøk på å vokse i dyd. I 1878 skrev hun: “Jeg er bestemt på å bekjempe utålmodighet og være mer oppmerksom i mine studier. Jeg, Katie, legger disse forsett ved Jesu, Marias og Josefs føtter, i håp om at de vil finne dem verdige. Måtte Jesus, Maria og Josef hjelpe meg til å bære rikelig frukt i året 1878.”

I 20-årene mistet Katarina begge foreldrene og arvet en betydelig del av familiens formue. Samtidig ble hun oppmerksom på den dype nøden blant urfolk i USA, som led under fattigdom og manglende utdanning. Dette ble hennes livskall.

Ved to private audiensmøter med pave Leo XIII ba hun om flere misjonærer til urfolkene. Paven svarte med en oppfordring som overrasket henne: “Hvorfor ikke bli misjonær selv?”

Til tross for at Katarina levde i luksus, innså hun verdens tomhet. Til sin venn, biskop James O’Connor, skrev hun:

“Som den lille jenta som gråt da hun oppdaget at dukken var fylt med sagflis og trommen var hul, har jeg også gjort en grufull oppdagelse – og min oppdagelse, som hennes, er sann. Jeg har revet opp både dukken og trommen, og sannheten ligger nå åpent foran meg: Alt, alt, alt (uten unntak) svinner hen og vil forsvinne.”

Biskopen mente at hun kunne gjøre mer nytte i samfunnet og tvilte på om hun ville klare å forsake sin rikdom. Katarina svarte: “Det eneste avgjørende spørsmålet er hvordan jeg har levd mitt liv når jeg står overfor døden. Uendelig ulykke eller uendelig lykke! Ingen mellomting.”

Til slutt gav biskopen sitt samtykke og rådet henne til å grunnlegge en kongregasjon dedikert til arbeidet blant urfolk og afroamerikanere: “Gud har lagt en stor kjærlighet for indianere og svarte i ditt hjerte.”

I 1891 grunnla Katarina, sammen med 13 medgrunnleggere, kongregasjonen Sisters of the Blessed Sacrament. Moder Drexel viet sitt liv til å etablere misjonskirker og skoler for svarte og urfolk over hele USA.

Hun møtte ofte motstand fra rasisme og fordommer. For å unngå diskriminering kjøpte hun bygninger gjennom mellomledd, da mange eiere nektet å selge til dem som ville utdanne svarte eller urfolk.

Da bystyret i Nashville, Tennessee, uttrykte skepsis til om svarte var i stand til høyere utdanning, svarte hun:

“Jeg kan ikke dele disse oppfatningene. Hvis vi blant våre fargede finner enkeltpersoner med evner og de edle egenskapene som skaper karakter, da bør vår hellige mor Kirken, som nærer og utvikler intellektet kun for å gi Gud ære og tjene andre, også gi den svarte befolkningen muligheten til høyere utdanning.”

I 1915 grunnla Katarina en lærerhøyskole i Louisiana, som senere utviklet seg til Xavier University of New Orleans – et av de første amerikanske universitetene som tok imot svarte studenter.

Hennes dypeste drivkraft var å hjelpe sjeler til å kjenne og elske Jesus i det hellige sakrament. Hun mente at tilbedelsen av det hellige sakrament var selve grunnlaget for kongregasjonens misjonsarbeid.

I en alder av 96 gikk Katarina Drexel bort i 1955. Hun ble helligkåret av pave Johannes Paul II i 2000. Hennes kongregasjons moderhus lå i mange år i Bensalem, Pennsylvania, og inneholdt et valfartssted med hennes relikvier og et museum. På grunn av få kall ble moderhuset solgt i 2017. I dag hviler hennes relikvier i St. Katarina Drexel-helligdommen i katedralen for de hellige Peter og Paulus i Philadelphia.

Den hellige Katarina Drexel feires i Kirken den 3. mars.

Denne artikkelen ble først publisert av National Catholic Register, en del av EWTN News, den 3. mars 2021, og er oppdatert og tilpasset av EWTN Norge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev 

Hver fredag sender vi ut vårt nyhetsbrev


Flere nyheter om dette emnet

Hjelp oss å spre evangeliet i Norge!

Med din hjelp kan vi nå enda flere i Norge med evangeliet. Moder Angelica sa at vi skal prøve på det umulige, så Gud kan gjøre det mulig. Hver dag når vi tusenvis av mennesker fra Haramsøya, noe som skulle være umulig. Dette kan vi bare gjøre takket være din gave. Støtt EWTN Norge – St. Rita Radio i dag.