2000 år gammel hage funnet ved Jesu gravsted i Jerusalem
En 2000 år gammel hage ved Gravkirken i Jerusalem er nå bekreftet av arkeologer. Funnet stemmer overens med beskrivelsen i Johannesevangeliet, som nevner en hage på stedet der Jesus ble korsfestet og gravlagt. Oppdagelsen kan revolusjonere vår forståelse av bibelske hendelser.
Av Alexander Folz, 8. april 2025
Arkeologer har under utgravninger ved Gravkirken i Jerusalem funnet spor etter en omtrent 2.000 år gammel hage, melder Times of Israel. Funnet viser bemerkelsesverdige likheter med beretningen fra Johannesevangeliet, som beskriver en hage på stedet for Jesu korsfestelse og gravleggelse.
I Johannes 19,41 står det: «På stedet der Jesus var blitt korsfestet, var det en hage, og i hagen en ny grav som ennå ingen var blitt lagt i.»
Spor etter oliventrær og vinranker ble identifisert gjennom arkeobotaniske undersøkelser og pollenanalyser. Francesca Romana Stasolla fra Universitetet La Sapienza i Roma, som leder utgravningene, sier til Times of Israel: «De arkeobotaniske funnene var spesielt interessante for oss, særlig sett i lys av det Johannesevangeliet beskriver, som antas å være skrevet eller samlet av noen med inngående kjennskap til Jerusalem på den tiden.»
Basert på den arkeologiske konteksten anslås funnene å være fra tiden rett før Jesu korsfestelse, selv om radiokarbondateringen ennå ikke er fullført. «Evangeliet nevner et grønt område mellom Golgata og graven, og vi har nå identifisert disse kultiverte områdene,» la Stasolla til.
Les også:
Hva er Jerusalem-korset?
Ifølge kristen tradisjon ligger Gravkirken på stedet der Jesus ble korsfestet (Golgata) og hvor hans grav befant seg. Den første kirken på stedet ble bygget på 300-tallet under keiser Konstantin, etter at hans mor Helena identifiserte stedet. Under utgravningene fant teamet under kirkens gulv lag som går tilbake helt til jernalderen, med funn som keramikk, oljelamper og graver. Spor etter den førkristne hagen i jordprøvene tyder på at området ble omgjort fra steinbrudd til dyrket mark før det ble brukt som gravplass.
«Lave steinmurer ble reist, og området mellom dem ble fylt med jord,» forklarer Stasolla. På Jesu tid lå dette området utenfor bymurene, og ble først inkludert i det romerske Jerusalem (Aelia Capitolina) under keiser Hadrian i første halvdel av det 2. århundret.
Etter påske skal utgravningene i Jerusalem gjenopptas og ferdigstilles innen noen måneder. «Vi har bare igjen å grave ut en del av det nordlige sideskipet,» sier Stasolla.
Den vitenskapelige dokumentasjonen av alle funnene, inkludert rundt 100.000 keramikkfragmenter, vil ta flere år. Stasolla understreket at studien «kommer til å by på mange flere overraskelser», rapporterte Fox News ifølge Times of Israel.
Denne artikkelen ble først publisert av CNA Deutsch, endel av EWTN News. Den er oversatt og tilpasset av EWTN Norge